TEDx: nieuwe ideeën voor een nieuwe wereld

6

tedTEDx happenings gebeuren sinds 1984 internationaal. TEDx is een non-profit organisatie om ideeën te verspreiden en mensen over ter wereld samen samen wil brengen. Het gaat veelal om technologie, amusement en ontwerp. Ondertussen heeft de site al meer dan 1500 opmerkelijke mini-spreekbeurten verzameld, gratis toegankelijk voor iedereen. Er zijn de twee jaarlijkse bijeenkomsten maar ook diverse neven-happenings. “TED conferences bring together the world’s most fascinating thinkers and doers, who are challenged to give the speech of their life in 18 minutes or less. Today, TED is best thought of as a global community, welcoming people from every discipline and culture who seek a deeper understanding of the world“.  Dit is wat mensen-met-een-plan samenbrengt en dat vinden wij prima.

Ideeën van iedereen voor iedereen

Op 6 november jl. startte in Nederland de 5de editie van TEDxAmsterdam.  Het doel was zoals steeds: ideeën verspreiden die dat waard zijn.  Een kleine 20 mensen kwamen zo samen de speech-van-hun-leven geven; van artiesten en professoren tot ontwikkelaars en ondernemers. Een van de gasten is Bas van Abel van de Fairphone :

“Waarom verdient jouw talk onze aandacht?

‘Omdat we te ver af staan van de producten die we consumeren. Onze economieën, en daarbinnen de supply chains, zijn te complex en voor grote delen onzichtbaar. Waarom is het zichtbaar maken belangrijk? Omdat er in die ketens veel mis is. Waarom is er veel mis? Omdat onze businessmodellen gericht zijn op kostenreductie en het maken van winst – en niet zozeer op menselijke waarden. Met mijn talk wil ik die vervreemding ontvreemden’.

Door zelf een telefoon te produceren?

‘Steeds meer mensen zien de tekortkomingen van onze klassieke, economische modellen. Om erachter te komen welke elementen we in de keten kunnen veranderen, moet je onderdeel zijn van die keten. Toen hebben wij gezegd: we gaan gewoon een telefoon maken, om aan den lijve te ondervinden wat zich in de keten afspeelt. Door het product zelf te maken, en het stellen van vragen tijdens de productie, breek je het product open'”.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie