Tekort aan Zilver? Over Psychologie & Productie

33

De zilverprijs steeg begin mei 2011 richting de $50,- per troy ounce (31,1 gram). Een heuse zilvermanie leek in de maak, maar de ontwikkeling van de zilverprijs toentertijd was niet helemaal gezond. Door onder andere verschillende marginverhogingen daalde de prijs van het edelmetaal. De afgelopen maanden schommelde de zilverprijs tussen de $30,- en $35,-.

Zilver is een grondstof die veelvuldig in de industrie wordt gebruikt, voornamelijk voor electronische producten, maar ook in de fotografie (als zilverhalogenide) en in de branche van de zonne-energie. Tevens neemt de vraag naar fysiek zilver als investering toe en wil Eric Sprott een einde maken aan de zilvermanipulatie van Amerikaanse banken.

Eric Sprott doet dit door zilvermijnen op te roepen (pdf alert) hun cash om te zetten in fysiek zilver. Een quote uit een artikel van ZeroHedge: “Instead of selling all their silver for cash and depositing that cash in a levered bank, silver miners should seriously consider storing a portion of their reserves in physical silver OUTSIDE OF THE BANKING SYSTEM. Why take on all the risks of the bank when you can hold hard cash through the very metal that you mine?’

In 1999 werd er wereldwijd in totaal 100 miljoen ounce zilver gebruikt in de electronische markt. Voor 2011 zijn deze schattingen opgelopen naar zo’n 250 miljoen ounce. Er gonzen inmiddels geruchten bij ZH dat er een tekort op de fysieke zilvermarkt zal ontstaan. Maar vooralsnog geen nieuwe zilvermanie als we naar de prijs kijken.

Het is natuurlijk ook gewoon zo dat als er een dubbele dip komt en de economie gaat krimpen er ook minder zilver nodig zal zijn voor de producten waar geen vraag meer naar is. Enfin, het blijft lastig te voorspellen, feit is wel dat de aanbieders van fysieke edelmetalen ook zilveren producten nog normaal leveren en dat er nog geen sprake is van een silver shortage. Dus het blijft vooralsnog niet meer dan speculatie. Maar het is zeker iets om in de gaten te houden.

Een leuk feitje is dat Warren Buffett in 1997 zo’n 130 miljoen troy ounces zilver kocht voor $4.50 per troy ounce (een totaal van bijna $600 miljard). Tegen 2006 had hij niets meer in de boeken staan, toen deed de zilverprijs $10,- per ounce. Als Buffett het lekker had laten staan waren die 130 miljoen ouncjes zilver nu zo’n 4 miljard dollar waard geweest, maar wat maakt het uit, die man heeft toch al meer dan genoeg, namelijk naar schatting zo’n $50 miljard.

Dan nog even wat statistieken. In 2010 werd het meeste zilver in Mexico uit de grond gehaald, gevolgd door Peru en China. Volgens onderstaande video bedroeg de totale wereldwijde zilverproductie in 2010 zo’n 736 miljoen ounce. De video gaat overigens niet zo zeer over dat de zilvermarkt een kleine grondstoffen markt is, maar voornamelijk over de vraag en aanbod van zilver en ook niet onbelangrijk, de psychologie van de mens.