‘Tekorten aan voedsel en zuiver water voor miljarden mensen tegen 2050’

Dat is wat de wereld te wachten staat aldus ’the paper “Global Modeling Of Nature’s Contributions To People” published in Science.’ Hoofdauteur van dit rapport en model is Rebecca Chaplin-Kramer, ‘a landscape ecologist at Stanford University.’ Een andere studie verscheen eerder in 2019, Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services. Daarin wordt o.m. aangetoond dat de menselijke activiteit verantwoordelijk is voor een aanzienlijk achteruitgang van de levenskwaliteit op onze planeet. We hebben met z’n allen reeds 75 procent van het land en 66 procent van de oceanen zwaar negatief beïnvloed. Nog respectievelijk dus 25 en 34 procent te gaan?!

Zelfvernietiging, zelfmoord

We zijn de tak aan het afzagen waarop we met z’n allen zitten, willens nillens. De bewoners van het Amazonewoud zie je dat niet doen. Die hebben respect voor de eigen omgeving. Beseffen dat ze hier wel van moeten léven, nog vele generaties ook liefst. We zijn ons eigen nest aan het bevuilen. Dieren zie je dat niet doen. Waarom doet de mens dat wel? Wil hij er zelfs niet echt ààn, dat hij compleet verkeerd bezig is. Het is alles korte termijn profiteren. Ten koste van de lange termijn waarop zal worden afgezien, wreed afgezien. Het adagio is, enkele uitzonderingen her en der niet te na gesproken, Après nous le déluge! Na ons de zondvloed. Laat toekomstige generaties maar de lasten dragen. Maar eerder vroeger dan later zal het te lààt zijn. Dan kan de hete aardappel gewoon niet meer doorgeschoven worden. De overbevolking van onze planeet is dé hoofdoorzaak van al dit soort problemen, en net daar wil zowat niemand aan (op Biflatie.nl werd dit in de commentaren door precies één dapper en intelligent iemand gelukkig wèl aangeklaagd…)

For whom the bell tolls

Klokkenluiders, zou je de auteurs van genoemde rapporten en studies kunnen noemen. Zij die met wetenschappelijke bewijzen aan de alarmbel trekken. En we weten allemaal wat er met klokkenluiders gebeurt?! Altijd brengen ze wel iets naar buiten wat the powers that be niet welgevallig is. Meestal worden ze dan ook aan de kant geschoven, belachelijk gemaakt of genegeerd. Ook wel zwart gemaakt, juridisch vervolgd of zelfs gearresteerd. Vaak eerst bewonderd, voor even, en vervolgens al snel verguisd. Kijk naar Greta Thunbergs lot in bepaalde media. Met researchers van zowat de meest gerenommeerde technische universiteit ter wereld, Stanford, ligt het hopelijk anders. Net als wat vanwege de slimste wetenschappers een publicatie in Science haalt.

https://www.youtube.com/watch?v=tQZfP517E2c

Wetenschap of geloof

Wetenschap, gesteund door en afkomstig van de meest gerenommeerde denkers en onderzoekers, is geen kwestie van geloof. Van voor of tegen zijn. Hier kun je geen poll of opinie onderzoek op los laten. Wie dat wel doet, is opportunistisch bezig. Heeft bijbedoelingen, meestal financiële. Doet dit voor het spektakel, voor kijkcijfers of likes, of gewoon uit domheid. Soms volstaat het gewoon om de goegemeente bang te maken, om alleen al te wijzen op eventuele hogere belastingen. (Terwijl je ook minder aan wapentuig zou kunnen spenderen, en meer aan het milieu…) Wanneer we de rotzooi willen opruimen van vorige generaties en de huidige bijvoorbeeld. (Denk aan de clean up van oceanen, nu reeds bezig en in ontwikkeling, te reinigen van plastic. Aan tropische vakantieoorden die maanden moeten sluiten omwille van de rotzooi achtergelaten door toeristen.) En gaan we met z’n allen voor korte termijn gewin of lange termijn voordeel? Het zijn keuzes. Politieke keuzes en maatschappelijke.

Slecht geïnformeerd

Ondanks een ton aan valabele informatie, is het grote publiek nog maar zeer matig écht geïnformeerd. Is de publieke opinie nog zo makkelijk te beïnvloeden. Worden de boodschappers van ‘slecht’ nieuws heel ongaarne verwelkomd. Richten de pijlen van afkeuring en negatie zich niet op die boodschap, maar op zij die de moed hebben ze te brengen. In de Middeleeuwen werden brengers van slecht nieuws nogal eens onthoofd. Vandaag maken we ze wel op een andere manier monddood. Tja, wie de media beheerst, stuurt de publieke opinie. Maakt dat er dusdanige wetten komen. En haast altijd in het voordeel van the powers that be…

Verloren, voor altijd

Ga maar door, zogenaamde ‘publieke opinie’, met Greta Thunberg te bashen. Met klimaatactivisten belachelijk te maken. (Storend, storend!) Met tal van klokkenluiders te negeren en hun waarschuwingen in de wind te slaan. De staat van onze aarde is slécht. Heel slecht en dramatisch. Punt. En die gaat nog elke dag méér achteruit. Dat verandert niet, hoe onze reactie op e.e.a. ook is. Het regenwoud krimpt elk jaar in omvang. Met haar oorspronkelijke bewoners sinds duizenden jaren meer en meer in het nauw gedreven. Met honderden diersoorten en planten per dàg die verloren gaan. Voor altijd. De luchtkwaliteit die erop achteruit gaat. U moet toch de beelden gezien hebben van bewoners van grootsteden die met maskers voor de mond de straat op gaan? Kunt u nog vissen in veel waters? Durft u nog te eten wat u eventueel nog bovenhaalt?

Afhankelijkheid van het ecosysteem

We leven met z’n 7,2 miljard mensen bij de gratie van ons ecosysteem. Zonder schone(re) lucht, zuiver(der) water en gezond(er) voedsel gaan we het niet redden hoor! De regio’s van de planeet die het meest in gevaar zijn, aldus genoemde rapporten en studies, zijn Afrika en Zuid Azië. ‘(…) because they are more directly dependent on nature, says Chaplin-Kramer in an interview. People in wealthier countries can buffer the impacts though imports of food and infrastructure.’ Noem het allemaal maar alarmisten, paniekzaaiers. Groene jongens en meisjes. De realiteit zal er niet om veranderen. In plaats van traag vooruit gaan, snellen we met z’n allen snel achteruit. And that is a FACT!!

De natuur neemt wraak

Ook worden tal van kustgebieden genoemd die in gevaar zijn. Het aantal stormen en hun impact zal immers nog fel toenemen. Daarbij zal de realiteit waarschijnlijk nog veel erger zijn. ‘The study paints a “deeply worrying picture of the societal burdens of losing nature,” writes Patricia Balvanera, an ecologist at the Universidad Nacional Autónoma de México in an accompanying article in Science. “What’s really scary is that the model only looked at three of the 18 contributions to human well-being we’ve identified,” says Balvanera in an interview.’ En: ‘The global assessment report concluded that sweeping changes are needed in our governance, economic, food production, energy, and other systems, says Sir Robert Watson, former Chair of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), which conducted the assessment.’

14 reacties

 1. Niveau dames en heren, niveau aub! Er is inderdaad zogenaamd fake news in de media. Veel minder dan wordt aangenomen hoor. Met Donald Trump als de ‘uitvinder’ van de term én zelf een fervent uitbrenger ervan. Dit ter zijde. Maar jullie zijn zo ongelovig geworden dat je zelfs gaat twijfelen aan de meest gereputeerde instituten, personaliteiten en publicaties. We noemen op: Stanford University, Sir David Attenborough en Science. (’t Zal ook nog wel in The Lancet komen, wanneer meer en meer ziektes gelinkt worden aan de verkrachting van het milieu, vervuiling van ons voedsel en zo meer, herinner u de GekkeKoeienziekte.) Zoals ik al schreef: ontkennen kan niet meer hoor. Maar sommigen dragen reuze oogkleppen, hebben geluiddempende stoppen in de oren, weinig omhanden en nog minder in het hoofd. Zij (jullie ook?) zullen dus NOOIT leren. Pas wanneer het vervuilde water (zonder vissen, want die zijn dan al lang dood) aan de lippen staat, dàn pas zal er een Licht opgaan. Wanneer het, tja, te laat zal zijn… ‘David Attenborough: The planet can’t cope with overpopulation’: https://www.weforum.org/agenda/2018/10/david-attenborough-warns-planet-cant-cope-with-overpopulation/ en nog op tv gezien, een boer over zijn varkens en de multinationals die hem financieel uitknijpen om meer en goedkoper te leveren: “deze zeug zou het dubbel aantal spenen moeten hebben” (om aan de vraag te kunnen voldoen)

 2. Heb zo’n donkerbruin vermoeden dat ‘rop’, ‘lolo’ en andere posters van heel interessante, echt lezenswaardige bijdragen, allemaal getuigend van heel wat contemplatie en groot intellect, één en dezelfde persoon zijn… Als dat zo is: ga heen en vergeet niet de deur achter u te sluiten. U draagt niks bij, breekt enkel af. Dat laatste màg hoor, wij houden bijzonder van kritiek, geven die zelf veel en vaak (ook zelfkritiek, wel de allerbelangrijkste soort…) Maar dan wel beargumenteerd. En nu genoeg tijd verspild aan u, of jullie. Ik heb écht werk te doen. Tot…nooit meer!

 3. De aarde is ‘flexibeler’ gebleken dan gedacht.
  Volgens de ‘outlook’ van wetenschappers van naam en faam, zo’n halve eeuw geleden, is het eigenlijk onbestaanbaar dat we 2019 hebben gehaald. Met een verdubbeling van de wereldbevolking nog wel.

  “De planeet kan dat niet hebben”, werd toen al gezegd.
  “De aarde sterft”, zegt nu het opperhoofd van Shell, bij wie de echo van de ‘Brent Spar’ (1995) nog steeds weerklinkt, als de grootste vervuiler van allemaal.

  “De overbevolking van onze planeet is dé hoofdoorzaak…”
  Werkelijk? Of zou het misschien ook kunnen zijn dat vooral de egoïstische overconsumptie van een minderheid van de wereldbevolking heeft gezorgd voor de grootste roofbouw van de planeet?
  Terwijl de grote meerderheid nooit genoeg te eten of schoon drinkwater heeft gehad?

  Bij alles waarvan de VS op het gebied van het ‘klimaat’ wordt beschuldigd zal moeten worden bedacht dat het ‘milieubeleid’ daar in wezen geen federaal monopolie is. De afzonderlijke staten hebben bij formele wetgeving meer autonome verantwoordelijkheid dan de lidstaten van de EU.

  Bijna ‘berucht’ zijn daarbij al decennia de milieuregels van o.a. de staat Californië, waaraan Europa niet kan tippen.

  De natuur is niet onze vijand en neemt geen wraak, maar probeert het door de mens verstoorde ecologische evenwicht te herstellen.
  Dat de mensheid in staat zou zijn –desnoods om zelfbehoud- daarbij eensgezind de helpende hand te bieden is al lang geleden een illusie gebleken.

  1. Mee eens. Goed, om het verschil tussen ‘overbevolking’ en ‘overconsumptie’ te benadrukken.

   Het verhaal kan natuurlijk niet af zijn zonder de hand in eigen boezem te steken.
   Nederland, met een grote bevolkingsdichtheid en de grootste (industriële) dierdichtheid ter wereld, kent een enorme overproductie door en voor de bio-industrie, die een negatieve invloed heeft op lucht, water en bodem door uitstoot van nitraat, fosfaat en ammoniak. Een sector die (door het Worldwatch Institue) verantwoordelijk wordt gehouden voor 51% van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen.

   Voor de productie van 1 kg rundvlees is 15.500 liter water nodig, voor varkensvlees is dat 4.800 en kip 3.900 liter/kg. Alsmede een grootschalig (preventief) gebruik van antibiotica in de industriële vleeskippensector, wat weer op grote schaal MRSA (antibioticaresistentie) veroorzaakt.

 4. Met milieu- en klimaatdrammers als ‘usefull idiots’ verdrijven machtige financiele partijen boeren, landeigenaren en vissers van hun land en visgronden. De zelfredzaamheid van individuen of naties wordt ondermijnd en de voedselproductie steeds meer geglobaliseerd.

  http://www.globalaginvesting.com/rabo-farm

  Je brood en vlees komt straks van pachtboeren uit Romenie of Ukraine.. Op de knietjes!!! en Gauw!! anders krijg je niets….

 5. Er zijn ook mensen die denken dat de noordelijke witte neushoorn is uitgestorven omdat het eten op was. Maar wat veel erger is is dat er heel erg veel mensen dik geld verdienen aan de gevolgen van overbevolking: stijgende huizenprijzen, meer files, overvolle treinen, tekortten aan goedkoop schoon drinkwater, te weinig ruimte voor landbouw. Nederland kan zich zelf slechts voor 10% van zijn eigen hout behoefte voorzien. 90% van het hout wat wij in Nederland nodig hebben wordt geimporteerd. Vol? Nee, dat vraag je niet aan een verslaafde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: