Sinds president Richard Nixon op 15 augustus 1971 in een tv toespraak aangaf dat het Bretton Woods systeem verleden tijd was en de dollar niet meer “as good as gold” was, zijn we in een tijdperk gekomen waarin we leven van ongedekt, fiatgeld. Ons geldsysteem en de geldhoeveelheid wordt bepaald door centrale bankiers die naar eigen keuze de geldhoeveelheid kunnen laten dalen of stijgen. Dat dit ons veel welvaart heeft opgeleverd is evident als je onze stijging van welvaart over de afgelopen 40 jaar bekijkt, maar dat onze ‘fiat currencies’ wel degelijk risico’s hebben is de laatste jaren ook steeds duidelijker geworden. De vraag is dan ook of en op welke manier we dan eventueel terug zouden moeten keren naar een monetair anker met bijvoorbeeld goud of zilver als basis.

Als we de centrale banken, politici en bankiers moeten geloven kunnen we na de bezuinigingen gewoon weer doorgaan op ons oude groeipad en moeten landen met buitenproportionele tekorten en schulden via een lening van de ECB weer doorgaan op de ingeslagen weg. De waarheid is echter dat in feite elk land insolvabel wordt of al is. Onze enorme schulden die we de afgelopen 40 jaar hebben opgebouwd, zijn eigenlijk opgelost, omdat centrale banken over de hele wereld nog meer schuld/krediet hebben gecreëerd. Dit werkt over het algemeen een tijd lang goed, maar op de lange termijn leidt een grote groei van de geldhoeveelheid tot hoge inflatie en mocht dit op grote schaal gebeuren mogelijk zelfs tot hyperinflatie.

Als we kijken naar de Federal Reserve of de Europese Centrale Bank, zien we dat er op grote schaal staatsobligaties of ander schuldpapier wordt opgekocht met als doel om de markt te stabiliseren en het herstel na de recessie in 2008/2009 (in november 2008 was er voor het eerste sprak van recessie in de eurozone) een vervolg te geven. Dit heeft echter grote gevolgen voor hun balans.

Als we daarnaast kijken naar hoe individuele landen in de schuldproblemen zitten is het weginflateren van schulden voor regeringen misschien wel de meest logische stap die gemaakt kan worden. Dit is in het verleden gebeurd, zoals in de Weimar republiek en recentelijk Zimbabwe. Het accumuleren van schulden heeft de afgelopen 40 jaar dan wel gezorgd voor enorme welvaart, maar ook tot een piramide spel waarbij debiteuren en crediteuren zo afhankelijk zijn geworden van elkaar dat zelfs ook maar een klein verlies binnen het systeem grote gevolgen zal hebben voor zijn tegenpartij. Het creëren van nieuw krediet is op dit moment dan ook de enige manier om dit probleem op te lossen.

De stijging van edelmetalen de afgelopen 10 jaar laat ons ook duidelijk zien dat de verwachting is dat we hoge inflatie zullen gaan zien met als consequentie, dat mochten centrale banken ooit weer besluiten om de geldvoorraad weer aan goud vastkoppelen, hier een flinke opwaardering voor nodig is. Het principe van een monetair anker is dat er een impliciete afspraak is tussen het volk en de centrale bank dat voor elke dollar een vast percentage als goud in de kluis ligt. Belangrijk om op te merken is dus dat niet al het geld door goud gedekt hoeft te zijn. Zolang iedereen  zeker weet dat er voor een significant percentage goud gedekt is moet dat al voldoende vertrouwen brengen tussen de centrale bank en het volk.

Dat deze vlucht naar goud permanent is blijkt wel uit het feit dat de president van de Wereldbank, Robert Zoellick, eind februari een oproep deed in de Financial Times tot een herwaardering van goud, waarbij het een rol zou moeten krijgen tussen de andere grote valuta’s als de dollar, euro, yen, pond en de renminbi. Zoellick: “The system should also consider employing gold as an international reference point of market expectations about inflation, deflation and future currency values. Although textbooks may view gold as the old money, markets are using gold as an alternative monetary asset today.“ (lees hier het hele artikel) Hoe vooruitziend de blik van Zoellick was, blijkt al uit het feit dat er in de Amerikaanse staat Utah op dit moment een commissie is ingesteld om uit te zoeken op welke manier gouden en zilveren munten weer kunnen worden gebruikt als wettig betaalmiddel.

De terugkeer naar een monetair anker met goud en/of zilver in de hoofdrol kan gezien de huidige problematiek dus zeker worden gezien als een reële mogelijkheid. Het zal alleen een forse opwaardering van de goudprijs betekenen en daarnaast, misschien nog wel belangrijker, discipline bij zowel centrale bankiers als politici. En als we naar hun track record van de afgelopen 40 jaar kijken…

Ruben van der Gun

 

15 reacties

  1. Er wordt nu vaak naar goud en zilver verwezen als de oplossing om exponentiële schuldenvorming in te dammen. In mijn ogen is dit geen oplossing. En misschien nog erger; een oplossing waar de ene speculant wint (goudbelegger) en de ander verliest (aandelenbelegger) maar waar de mensheid niets aan heeft. Je legt een hoop edelmetaal in kluizen alleen maar om het idee dat je je papiertje in kunt ruilen voor goud. Ook in een goudgedekt systeem geld dat een 100% dekking niet haalbaar is. Daarnaast zet je een natuur en mens vernietigende goud en zilver koorts in gang; iets wat echt niet bij een duurzaam economie past.
    Voor een echt duurzame oplossing moeten we juist gaan denken aan een monetair systeem buiten de bestaande kaders. Bijvoorbeeld een fiat geld systeem zonder groei. Daarmee ontkoppel je werkelijke economische groei van geld. Economische groei betekent dat het fiat geld sneller vrij komt zodat het geherinvesteerd kan worden in andere sectoren. Speculatie wordt ook uitgebannen of in ieder geval beperkt. Je kunt een investering in de reele economie niet zomaar terug trekken. Aandelen, vooral op de beurs, scheppen wel dat idee. Maar het is totaal niet nuttig.

  2. @Jasper”: Maar dat is juist het probleem. Het huidige fiat systeem functioneert alleen maar als het groeit. Daarom pompen de overheden ook miljarden in de economie sinds de kredietcrisis. Daarom is het nu nog aan de gang. De transitie naar een systeem zonder groei had dan meteen in gang gezet moeten worden, want hoe nu alles terugdraaien? Hoe worden de liquiditeiten weer uit het systeem gehaald?

  3. @2 Het probleem is niet fiatgeld, maar het centrale banken systeem, dat constant geld uit het niets creert en tegen rente op de markt zet en hierin zit de groeidwang. Om het geld met rente terug te betalen, moet er dus het volgende jaar meer geld gedrukt worden.

    FIAT systemen kunnen prima en Greenbacks is er een prima voorbeeld van. De staat drukt geld en investeert hiermee in de samenleving en aan de andere kant wordt dit geld weer via belastingen binnenhalen. Zo blijft de geldhoeveelheid gelijk. Ik kan je de docu de moneymasters II, the wonderful wizard of Oz (zwerft ergens rond op Youtube of internet) aanraden. – Barter aka LETS systemen zijn ook een duidelijk FIAT systeem en in tijde van een diepe economische maleise kan je een lokale economie op laten draaien, mits lokaal de belangrijkste levensbehoeften te produceren is.

  4. Ja de overheid weet wel hoeveel ze moeten bij drukken 🙂 Goed plan.

    Los van alle ingewikkelde oplossingen waarvan de uitkomsten niet te overzien zijn lijkt het me duidelijk dat er pas wat gaat gebeuren nadat het huidige systeem ten einde is gekomen.

    De dollar index laat zien dat het niet lang meer kan duren. De rente in zowel Amerika als Europa kan nooit genoeg omhoog, omdat de schulden te groot zijn.

    Haal je geld zoveel mogelijk weg bij de banken (ook de staatsbanken) en steek het in fysieke waardevaste middelen.

  5. Vergeet even niet: economie kan alleen maar groeien door schulden te creeren. In de goede jaren 90 werd nieuw geld in de markt gepompt door schulden steeds hoger op te jagen. Nu, in “deflatietijd” moet het gebeuren door de centrale banken.

    De grote fout zit bij de overheden. Overheden horen geen extreme schulden te maken. Dat vernietigt de economie.

    Consumenten en bedrijven kunnen best een deflatietijd van schulden aflossen aan. Een overheid kan dat niet. Overheid heeft steeds meer en meer geld nodig. Dat is tevens het grootste nadeel van “democratie”: de grootste geldsmijters, de meeste kiezers. Dit is ook de kern van het probleem.

    Het was ook de reden dat aan het einde van de Kondratieff-winter altijd de democratie werd afgeschaft, en de oude machthebbers werden verdreven. Ik ga niet de hele economische geschiedenis uitleggen, maar denk eens in de Winter-tijd aan: Lodewijck XVII, Napoleon, Mao, Hitler, Stalin, Generaal Franco, en ga zo maar door.
    Het is dus helaas de democratie die steeds opnieuw zichzelf vernietigd.

  6. Ik vraag me werkelijk af; Wie van de ‘bovenstaande reageerders’ (uitgezonderd @peetar) dit Biflatie Artikel van Ruben van der Gun begrijpt, of zelfs maar echt gelezen hebben.

    De meest ’tenenkrommende reactie’;

    ” Vergeet even niet: economie kan alleen maar groeien door schulden te creëren.”

    M’n liefe got nog an toe!

    Neen, beste @Gerard, driemaal neen en nog eens neen!

    Economie, ECHTE ECONOMIE, kan alleen maar groeien door; WAARDE TE CREËREN!

    We, in ieder geval de totale Westerse Wereld, VERZUIPEN IN SCHULD!

    Met de onder President Bill Clinton (Rubin en consorten) gecreëerde ongereguleerde derivatieven-markt’, nu zo’n 1000-BILJOEN DOLLAR groot, is de ‘leverage’ van 1 dollar schuld/geleend geld, van 10/12 dollar naar 40-50-60 en in extreme gevallen naar 100-120 dollar per geleende dollar gestegen.

    Hiermee is een volkomen uit de klauwen gelopen ‘BONUSSEN-CULTUUR’ gecreëerd onder het motto ” GREED IS GOOD “, waarvan zelfs ‘oud FED rover-hoofdman Greenspan’ heeft gezegd dat ‘hij’ niet heeft voorzien dat de verantwoordelijken (voor de crash van ’08) in de financiële wereld, zo ‘onverantwoordelijk inhalig’ (human-factor) zouden zijn dat zij ‘het financiële systeem’ naar de gallemiezen zouden helpen.
    ———————————————–

    ” Poverty-Wealth-Gold-Dollar;”

    http://rt.com/programs/keiser-report/poverty-wealth-gold-dollar/

    Vooral het tweede gedeelte v.h. programma met Jim Rickards is een ‘eye-opener’!
    ———————————————–

    Enfin, China heeft voor het eerst sinds lange tijd een kleine min op de handels balans van’t eerste kwartaal genoteerd.

    En terwijl zowat iederéén naar de grote wereld-Gebeurtenissen kijkt, is dit een/de gebeurtenis van, m.i. groot belang. Markt-analysten kakelen er weer lustig op los, de ‘yuan’ zou eindelijk opgewaardeerd worden en het zou een eerste signaal van een zich stabiliserende wereld-markt zijn ect.

    Dat de binnenlandse-markt van China ‘ de grootste groeimarkt van de Wereld is’ (samen met die van India!) en dat het (kleine) negatieve handels-balans-cijfer vooral komt, omdat China nu een ongelofelijke klap geld in ‘STRATEGISCHE-PRODUCTIE-GOEDEREN en COMMODITIES, i.e. grondstoffen, landbouw-areaal e.d.’ heeft ge-investeerd, daar hoor je maar weinig over. Evenmin hoor je wat over China’s ‘zeer subtiele strategiën’ m.b.t. het verminderen/afbouwen van Amerikaans-Schuldpapier en de enorme aankopen van Goud en Zilver.

    En, vergeet even niet; Dat China de grootste valuta reserves en rare-earth-mineral reserves heeft. Qua ‘SOLVABILITY’ is China het rijkste land ter Wereld! Omdat ze zoveel schulden hebben, beste Gerard?

    Duitsland, en in het kielzog Nederland, rekenen zich (nu nog) rijk vanwege hun ‘export-markt’ o.a. naar China, maar voor hoelang nog? De V.S. heeft inmiddels zo’n 60% (sinds +- 1980) van haar industriële productie-capaciteit aan China en andere lage-lonen-landen in Z.O. Azië overgeleverd, want de ‘idiots in charge’ in de V.S. dachten dat de V.S. het wel op het ‘consumenten GDP’ (70% van het Am. bruto nationaal product) konden redden.

    Binnenkort wordt het Amerikaanse ‘Staats-Schulden-Plafond’ waarschijnlijk naar zo’n ’17-biljoen dollar’ opgehoogd, de financiële industrie, en vooral, de banken-CEO’s kunnen dan misschien nog een paar jaar de Am. middenklassen uitpersen, en dan is’t bankiers-feestje over.

    Groetjes uit de polder.

  7. @Jacob, goed commentaar. Bij een goudstandaard gaat het om het creeren van technologische innovatie en het creeren van waarde. Daarom beweren echte kenners dat de huidige prijs van goud en zilver niet uitmaakt. It’s not about price, it’s about value…

  8. Tijd voor een totale economische ondergang, geen gezeur meer met bezuinigingen, QE2’s, etc. Maar een geheel nieuw systeem!

  9. [quote name=”Biflatie.nl”]@9 Ruben: Het draait uiteindelijk om het bepalen van de waarde (van de prijs)…[/quote]

    Sommige respondanten horen op ’twitter’ of op een reactie-forum van b.v. de Telegraaf thuis. Daar kan je je volkomen ‘niets-zeggende’ blah, blah, blah in 140 karakters deponeren om er je gemis aan opleiding of je lamentabele kennis van de Nederlandse Taal mee te etaleren.

    Wah een arremoei toch weer.

  10. @Jacob: Indien ik degene ben, waar u zich zo druk over maakt, bij deze de vraag: waarom alleen klaagzang zonder duiding? Respondenten hebben toch het recht om te reageren als dat mogelijk is en iedereen doet dit op z’n eigen manier.

  11. [quote name=”Biflatie.nl”]@Jacob: Indien ik degene ben, waar u zich zo druk over maakt, bij deze de vraag: waarom alleen klaagzang zonder duiding? Respondenten hebben toch het recht om te reageren als dat mogelijk is en iedereen doet dit op z’n eigen manier.[/quote]
    ———————————————–

    Natuurlijk heeft u alle recht om volkomen ‘niets-zeggend’ te zijn, ik stelde slechts, dat andere media daar beter voor geschikt zijn.

    De vorm zonder inhoud, waarmee u uw twijfelachtige puntje wilde scoren, evenals het (uw) vervolg om uw nietszeggendheid (ik heb het recht….) te legitimeren, hoort m.i. thuis op de kleuterschool, niet op een forum met volwassenen.

    Groetjes uit de Polder.

  12. @Biflatie.nl Ik doel eigenlijk op onder meer Marc Faber die betoogt dat Goud op dit moment goedkoper is dan in 1999 toen de goudprijs rond de 250 dollar lag geloof ik. Prijs geeft slechts de relatie weer tussen bepaalde goederen en ik denk dat door die explosie van krediet de laatste 12 jaar idd misschien goud relatief goedkoper is geworden dan veel andere goederen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: