The Giving Pledge? QE-for what?

5

Psychologen zeggen dat mensen gelukkiger worden wanneer ze anderen kunnen en mogen helpen. Tussen kunnen en mogen zit een hemelsbreed verschil, zeker in een geldgedreven wereld zoals de onze. Ieder van ons kan lokaal iemand helpen, een goede daad vereist niet altijd geld. Als u morgen op het idee komt om een weeshuis op te starten dan zal een berg geld beslist handig zijn. Dit brengt ons tot het initiatief van Melinda en Bill Gates, The Giving Pledge.

Filantropie

Zo eenvoudig mogelijk, met The Giving Pledge wordt aan miljardairs gevraagd om een deel van hun kapitaal af te staan voor goede doelen. Het is een interessant idee wanneer het ook navolging kent, het laat ons denken over onze wereld en z’n geplogenheden.  Onze economie is vergelijkbaar met een monopolyspel, filantropen kunnen pas geld weggeven wanneer ze het hebben, niet eerder. Anders gezegd, we moeten eerst strijden om geld om pas dan te kunnen doen wat we eerst in gedachten hadden, anderen helpen. Of misschien komen we pas nadien op dat idee, na de strijd om het geld. Sommigen komen misschien nooit op dat idee, er zijn nu eenmaal variaties. Hoe dan ook, een beeld zegt meer duizend woorden.

Gates

Met Gates kan je natuurlijk wel een deur openen, niemand zal willen ontkennen dat hij geslaagd is binnen de setup van het monopolyspel. Ja, we begrijpen u, het is makkelijk praten als langs de ene kant het geld binnenstroomt om het dan weg te geven, je wordt er niet armer van. Belangrijker is om het initiatief naar z’n intrinsieke waarde te bekrachtigen, het is niet zomaar wat. Gates geeft hiermee het goede voorbeeld in een markt die verzadigd is, door z’n initiatief geeft hij richting aan een herstel- en transformatieproces. Het is de eenvoud zelve, help anderen en een mens wordt gelukkiger. In het andere geval hebben die psychologen wat verzonnen om bezig te blijven, we kennen dat maar al te goed. Het verloren paradijs van Keynes, u weet wel.

Theresa

Autoriteiten zoals Gates helpen ons, anders vergaat het Theresa die hetzelfde idee koestert maar simpelweg de middelen niet heeft. Theresa mag eerst tientallen plannen opmaken teneinde subsidie te bekomen, een mens krijgt er een punthoofd van en laat het idee dan maar snel in de schuif liggen. Theresa blijft ongelukkig achter, ze wil wel maar al die administratie en regeltjes verstikken haar. Kunnen we nu echt niet een beetje normaal doen, denkt ze in stilte. Hoeveel mensen zitten niet met soortgelijke ideeën? Misschien zijn we straks van nature allemaal filantroop, net het tegenovergestelde dan de mening die we er courant op nahouden. Jammer dat er een schaarste aan geld is, we zouden anders misschien dolgelukkig worden. Yes, keep on dreaming, vooral niet stoppen aub.

Autoriteiten

Nog niet zo lang geleden werd de wereld wakker geschud door een andere autoriteit, de naam Draghi laat u hieraan herinneren. Nuchter bekeken blijkt Draghi uiteindelijk een filantroop te zijn, het is werkelijk vreemd om zien. In dynamisch opzicht is er niet zoveel verschil. Waar de Gates naar miljardairs stappen, doet Draghi hetzelfde via de ECB wat nog veel gemakkelijker is.  Het verschil is dat we niet eerst strijd moeten voeren om geld, Theresa begint natuurlijk te glunderen bij deze hoopvolle berichten. Of hadden we dit zo nog niet bekeken? Ook hier een beeld om het hoopvolle debat luister bij te zetten, het is een kwestie van perceptie.

Pandora

Een mens gelooft wat hij wil, net zoals blind geloof geen gunstig advies is. In de boekjes lezen we dat strijd geen zin heeft, samenwerken blijkt veel makkelijker en efficiënter. Als we alles op een rijtje zetten dan blijken we veel minder problemen te hebben dan we denken, hoe ver zijn we dan verwijderd van het herstel van onze economie? Stilaan lijkt dit op de doos van Pandora. Draghi en de zijnen brengen ons de doos in geschenkverpakking, we kunnen er tegen strijden of de doos in dank aanvaarden en openmaken. We dachten het eerder al, met een bazooka kan je ook in je eigen voeten schieten. Het is uiteindelijk ook maar een idee. Kritische massa? To think about, hoeveel verschillende variaties bestaan er van die QE?