The London Whale blaast JPMorgan op

13

Nog geen drie weken geleden hebben we het nog gehad over Bruno Iksil, ook wel bekend als The London Whale. De trader bij JPMoganChase die posities had uitstaan in kredietderivaten voor meer dan 100 miljard. Toen al concludeerden wij  dat het wachten was op een accident waiting to happen. Donderdagavond presenteerde de bank zijn cijfers over het eerste kwartaal en presenteerde daar onverwachts een verlies voor belastingen van 2 miljard dollar.

De reden: De CIO afdeling waar Iksil werkzaam was liet significante “Mark-To-Market” verliezen zien, in een portfolio die synthetische krediet derivaten bedroeg. Precies het gebied waarin Iksil werkzaam was. Met zekerheid valt te stellen dat de posities in de IG9/HY portfolio voor dit enorme verlies verantwoordelijk zijn. Volgens de financiele blog ZeroHedge  is het dan ook zeer goed mogelijk dat de minieme verandering in onderstaande grafiek voor een verlies van 2 miljard dollar heeft gezorgd.

IG9/HY

De commentaren op dit verlies waren dan ook niet mals. Het zou niets anders zijn dan arrogantie en hebzucht op een te hoge hefboom. Daarnaast speelt er nog iets anders. Op korte termijn moet in de VS namelijk de Volcker rule in werking treden die handel voor eigen rekening moet verbieden. Een van de grootste tegenstanders van dit plan was de CEO van JPMorganChase, Jamie Dimon. Ongewild is hij door deze ontwikkeling het grootste voorbeeld geworden waarom ‘prop trading’ verboden zou moeten worden.

Naast het handelsverlies is de koers ook ineens flink gezakt. Donderdagavond daalde de bank al ruim 5%, terwijl dit verlies vrijdag gewoon doorzette. De koers noteerde vrijdagmiddag dan ook op $37,40, waardoor het in twee dagen ook ineens $13 miljard aan beurswaarde zag verdampen. Dimon gaf daarnaast in de ingelaste conference call aan dat het niet uit te sluiten is dat de volatiele markt voor extra verliezen zal zorgen.

13 REACTIES

 1. Altijd leuk, dit soort dingen. Leveraged hoeveel zegt u? 50 x ?

  Geen idee, maar het blijft niet bij 2 miljard. Eerder 2 miljard x 50. Op genoemd blog Zerohedge in de reacties van lezers ziet men al een Lehman x 3.

 2. Ik heb altijd begrepen dat JPM voor 50 tot 70% verantwoordelijk is voor de manipulatie (naar beneden natuurlijk) van de zilverprijs.
  Ben dus benieuwd [u]welke bank[/u] die ‘voorname’ rol gaat overnemen, wanneer/àls onze dierbare vriend JPM vroegtijdig komt te overlijden.

  Want de onderdrukking van de PM’s is een supra-bancaire aangelegenheid, hè ?
  Al was het maar uit pure pampieren noodzaak …

  The Show must go on, niet ?

  En zal deze JPM-crisis een ‘bespoedigend effect’ op QE3 hebben ?
  Also schon im Juni vielleicht ?
  Fijn , dan gebeurt er weer eens wat ; ik zit hier namelijk maar te gapen, dat wil je niet weten-gn-gnn …

 3. Zomaar wat ‘losse’ gedachten die de moeite van het weten waard zijn :

  *************************************
  De financiële crisis

  Er wordt ons steeds het fabeltje voorgehouden dat de bonussen gebaseerd zijn op de resultaten. Welnu, wist je dat de aandeelkoersen tussen 2000 en 2008 gemiddeld met 30% zakten terwijl de bonussen met 80% stegen?

  Om de Grieken onder druk te zetten wordt er nu na de verkiezingen vanuit Europa openlijk gedreigd met een exit uit de euro. Maar wist je dat de investeerders zich al enkele maanden voorbereiden op een mogelijke eurosplit. Ze zijn daartoe nieuwe financiële instrumenten aan het creëren.

  Wist je dat Spaanse jongeren tegenwoordig fulltime jobs aannemen voor €300 per maand? Tot die wanhoop worden mensen gedreven als er 52% zonder job zit. Hoeft het dan te verwonderen dat men verwacht dat tegen 2020 elk jaar zo’n half miljoen mensen het land zal verlaten? Wist je ook dat er sinds de crisis in verhouding zestien maal zoveel Ieren hun land verlaten als Cubanen? Vorig jaar waren dat er resp. 76.000 en 14.800.

  De armoede in Europa heeft nog nooit zo’n niveau bereikt als vandaag. Maar wist je dat nu ook de middenklasse stilaan bedreigd wordt? 116 miljoen mensen worden bedreigd door armoede en sociale uitsluiting (23%). In het ‘welvarende’ België loopt één op vijf zo’n risico (21%). Maar dat is nog een voorzichtige berekening. Volgens de secretaris generaal van Caritas Europa leven nog eens 100 tot 150 miljoen “op het scherp van de snede”. Het gaat in totaal dus om 43 tot 53% van de bevolking.

  De situatie loopt zodanig uit de hand dat nu zelfs uit onverdachte hoek stemmen opgaan om de besparingswoede en loondalingen te stoppen. Zo heeft het ratingbureau Standard & Poor’s geschreven dat de bezuinigingsmaatregelen in Spanje de crisis “wellicht zullen verergeren”. En nu pleit zelfs de diehard Schaüble, Duits minister van financiën, openlijk voor een verhoging van de lonen.”
  ****************************
  Gevonden op :

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/05/09/wist-je-dat-nu-ook-de-middenklasse-in-europa-bedreigd-wordt

 4. http://silvervigilante.com/j-p-morgan-malinvests-free-federal-reserve-money-market-crash-bailout-printing-incoming/

  &

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/5/11_Norcini_-_If_This_Happens,_It_Will_Signal_A_Collapse.html

  Kwootje :

  *************************
  ” The bottom line is Bernanke may not want to do another round of QE, due to the political implications, but the market may force his hand if stocks and interest rates really begin to plummet.”

  *************************

  So here we have our ‘pending’ QE3 …

 5. Oké-oké … het laatste ‘MF Global-Proxy’-probleem van JPMorgue zal uiteindelijk ongetwijfeld in het 5(+) -voudige moeten worden becijferd.

  http://www.prisonplanet.com/jp-morgan-suffers-%e2%80%98massive%e2%80%99-losses-4-2-billion-probable-may-spread-to-entire-sector.html

  Kijk, als Westerse landen hun werkeloosheidcijfers officiëel bekend maken, moet je ze eerder met faktor 2 ‘zien’ ; bij banken ligt deze uiteindelijke-schade-ratio gewoonlijk zo tussen de 5 en de 30 ; overeenkomstig hun ‘leverage’ zeg maar.

  Kan nog ‘leuk’ worden wanneer (=onvermijdelijke fase na de K-Klap) de Grote Banken eenmaal zullen zijn genationaliseerd 😉

 6. @ktm

  Jij en ik weten dat JPMorgan nooit zal vallen. Natuurlijk doen deze blunders enorm pijn, maar een bang met 2/3 trillion in assets may not fail.

  En KWN is een leuke bron, maar zitten echt al een jaar te hinten op QE3, in het begin blijf je het geloven maar op gegeven moment is de koek op. Natuurlijk ondersteunen ze de markt, maar de officiele aankondiging zal pas komen bij hele hoge nood.

 7. Sorry hoor. Denk je werkelijk dat Wikipedia dat allemaal gaat melden. Dat is de bron om het volk dom te houden.

 8. Waar zou het geld dan blijven?
  Iedereen in de schulden en niemand geld kan haast niet kloppen. Dat blijft ergens hangen. JP Morgan lijkt me een logische plek. Zie ook het nieuws dat ze de Europese politiek steeds meer domineren. Gisteren waren zij de dader en vandaag slachtoffer?

 9. JPM downgraded by Fitch :

  Van AA- naar A+
  ( on the road to B+ )
  Bron :
  die kan ik even niet meer terugvinden ( whiskas hè ?)

  &

  Die bitch, DIE ! ! ! :

  http://sgtreport.com/2012/05/how-do-bank-runs-start/

  Kwootje :

  *****************************
  ” If no one takes the torch from JPM we will see the end of Silver market manipulation very soon.”

  *****************************

 10. Die Brother Nathananiel toch !
  Maar ja, alleen Khazaartjes mogen andere Khazaartjes bekritiseren hè ?
  Ok, je wordt dan wel ‘a self hating Jew’ genoemd, geheel naar ‘goed’ zionistisch gebruik, maar tandenknarsend wordt de analyse of kritiek (noodgedwongen) ‘geïncasseerd’ …

  http://www.realjewnews.com/?p=719

  Een schitterende Khazaar, die Bro Nat ; zo moesten er nog een paar duizend op deze wereld rondlopen !
  ( met hetzelfde lef dan hè ? )

  Het betreft hier een legaal (economisch) artikel, Koen …

 11. “The New Jewish Class Wars” van bovenstaande Bro Nat is ook zéér de moeite voor hen die (een deel van) ‘Het Grotere Plaatje’ wensen te kennen :

  http://www.realjewnews.com/?p=695

  Ook een economisch gerelateerd onderwerp, geachte host K. , so please don’t be mad with me …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.