The morning after/Na het grootste nieuws ooit voor bitcoin: neen het was geen droom

(Uit: Cryptonieuwsbrief.nl) ´Bitcoin rallies after El Salvador adopts the crypto as legal tender,´ schrijft rt.com, en dat zouden we denken! Als de grootste en oudste virtuele munt met het grootste deel van zijn aanhang – de altcoins – op dit soort nieuws niet opleven, dan weet Joost het ook niet meer. ´t Is het meest bullish, spannende en gevolgrijke nieuws in 12 jaar! Des te belangrijker omdát bitcoin pas 12 jaar bestaat. Officieus en sinds White Wednesday ook officieel, dankzij de verlichte president van El Salvador. Twee zaken komen dan bij ons op: het is eigenlijk geen wonder, achteraf beschouwd, dat het in een soort van ontwikkelingsland gebeurt. Met een zwakke economie, een fragiele munt (de Amerikaanse dollar, jawel!), dat broodnodig gepusht moet worden. Ten tweede: dat dit initiatief niét vanuit een veel bekender of prominenter land komt, zeg Zuid-Korea, waar cryptocurrencies nog veel populairder zijn. (Zozeer dat van schoolgaande jeugd tot oude-van-dagen een groot deel van de bevolking er zelfs fanatiek en onverantwoord in geëngageerd is). Bitcoin officieel geld, ´legal tender´ maken, en wel in no time, zo out of the blue; ik weet niet of iedereen wel beseft wat dit au fond betekent. Wat de consequenties allemaal zijn – ik kan het zelf nog nauwelijks vatten.

Manisch-depressief

Ook alle houders van en traders in BTC moesten het eerst laten bezinken. Alvorens dan toch uit hun lethargische slaap op te springen en zich in te kopen, bij te kopen, opnieuw te kopen. Van $34.000 ging de munt dan toch tot wel $37.500. Van de top 20 munten naar marktkapitalisatie deden er maar weinig niet mee aan de spurt, maar die haalden vanochtend vroeg dan hun achterstand wel in. Cryptobeleggers overal ter wereld zullen vast wel hernieuwde moed gevonden hebben, en zulk (ontzettend) goed nieuws was ook dringend nodig denk ik. Technisch voor het precaire koersverloop, nemen we alleen al BTC; maar ook voor het moreel van het beleggend publiek. Na regen komt zonneschijn; het is altijd het donkerst voor zonsopgang; elke wolk verhult wel een zonnestraal en meer van zulke spreekwoordelijke cliché-shit? Hoe veelzeggend is wel de Fear & Greed Index over de afgelopen maand:

´Historical Values
Now: Extreme Fear 21
Yesterday: Extreme Fear 14
Last week: Extreme Fear 24
Last month: Greed 61´

Geen mis indicatortje, is het wel? Kopen of bijkopen wanneer iedereen extreem pessimistisch is…? ´Warren Buffett once said that it is wise for investors to be “fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.”´

En nu…?

Wat denken we vandaag, op donderdag 10 juni 2021, of gisteren zelfs al, met z´n 300 miljoen cryptobeleggers; na het onverhoopte, onvoorstelbare, onverwachte, ongedachte nieuws vanuit het verre Latijns-Amerika, toch? Wie volgt; welk land is het volgende om bitcoin officieel als geld te benoemen, gebruiken ook…geef toe? Of zoals Nasdaq.com schrijft: ´Will Other Countries Follow El Salvador Into Making Bitcoin A Legal Tender?´ Will, zúllen andere landen het lichtende voorbeeld van El Salvador volgen? Lopen we niet al te reikhalzend vooruit op de feiten? In ieder geval kreeg president Bukele publiek tal van lof en bijval, vooral van verschillende landen uit zijn L.A. regio, dus da´s toch veelbelovend. Het IMF was en is ´not amused´ – het zij zo. Heeft dat Internationaal Monetair Fonds dan al zoveel landen uit het financieel-economische moeras getrokken? En leningen aannemen van zulk soort internationale – buitenlandse – instanties komt altijd met een prijs. Die omvat in ieder geval dat je nauwelijks nog baas in eigen land bent. Be carefull what you wish for…

Under the volcano

BTW: de El Salvadoraanse president onderzoekt reeds hoe bitcoin op 100 procent milieuvriendelijke wijze te mijnen, gebruikmakend van geothermische energie opgewekt door plaatselijke vulkanen– asjemenou, dubbel respect!

De Tegenpartij

Natuurlijk waait er tegenwind, vooral dan vanuit de andere kant van de wereld. In China doen alvast drie provincies alle bitcoin mijnen sluiten. De grote zoekmachines van het land blokkeren ook de toegang tot de meest prominente cryptoplatformen – Binance, OKEx en Huobi. ´The ban seems to be not just limited to search engines but also popular social media platforms Weibo and Zhihu. Weibo also purged at least 12 popular crypto influencer accounts that were promoting various crypto exchanges only last week.´ Want wat krijg je te lezen als je dergelijke cryptobeurzen toch online opzoekt: “In accordance with relevant laws, regulations, and policies, the search results are not displayed.” Die wetten schrijven dan voor wat de goede verstaander al lang weet: ´Gij zult de digitale yuan gebruiken en niets anders dan de digitale yuan, zogauw die officieel voor heel het land toegankelijk wordt, in gebruik komt, of anders…´ (?!) ´t Is vast geen pretje in een Chinese gevangenis of ´heropvoedingsschool´. Een eufemisme zo groot als een flatgebouw wel, dat kunnen tussen geschat 1,5 en 2 miljoen Oeigoeren ons vast vertellen – indien al iemand die buitenwereld zou kunnen bereiken…

Van dag tot dag

We´re not out of the woods yet, luidt het Engelstalige gezegde. De bitcoin koers ketst af op een technische weerstand en levert weer in tot $36.400, bij afsluiten van deze nieuwsbrief. We kijken op de klok en die geeft 11:35 aan. Ik probeer altijd wel de deadline van 10:00 te halen maar dat lukt maar zelden. ´t Valt meestal dood in het water. De mens is niet perfect, kent zijn ups en downs, maar we proberen, we proberen…en we leren, we leren. Wanneer zullen we ooit uitgeleerd zijn? Da´s een retorische vraag hoor, dus ik zal zelf het antwoord maar geven: nooit. Droef moeten we daarover echter niet zijn, want dat maakt het leven nu net interessant, toch? Nog een laatste goede (nou ja…) raad van Ome Joost: in het leven is het niet het doel dat telt, maar de weg. De weg is ons leven. Dus laten we er elke dag het allerbeste van maken, toch?

Morgen zijn we weer bij u terug met meer crypto/blockchain nieuws. Voor nu alvast een heerlijke dag gewenst! PS. Nog acht abonnees te gaan en we zitten aan 4000! Surprise surprise voor die 4000ste lezer, lezeres…!

5 reacties

  1. Het artikel stelt dat El Salvador een zwakke economie heeft en tevens bitcoins 100% “klimaatneutraal” wil mijnen met geothermie. Het is maar waar je prioriteiten liggen… Zou het geen idee zijn om deze energie te gebruiken voor je bevolking en de opbouw van een industrie? Met zo’n president vrees ik dat El Salvador nog lang arm zal blijven.

  2. Crypt is geen geld en ook nog geen wettig betaalmiddel. Het is zoals elke munt gerelateerd aan emotie ingegeven door gebakken lucht. Veel plezier ermee! Ik zie wel wie er overblijven na de kater!

  3. Het is heel simpel. Eigenlijk is de hele wereldeconomie failliet, maar omdat de westerse wereld
    beter financieel gestructureerd is, kunnen wij ons permitteren om geld te blijven drukken zgn. fiat geld. De bouwstenen van deze fundamenten worden gevormd door de overheid (politiek) institutionele beleggers en multinationals. El Salvador en andere Zuid Amerikaanse landen willen onder juk van de IMF komen (lees westerse wereld) en hun waardigheid terug! De jongere generatie wil ook niet meer wachten op de oude economie denkers, omdat ze zien dat de huidige economie vastloopt en in stand wordt gehouden door bovengenoemde entiteiten en fiat geld. De functionele crypto’s creëren een meer rechtvaardige economie! Alle lof voor El Salvador!!

    1. De oude economie denkers denken dat het altijd zo zal blijven het fiat geld raakt eens op en dan blijft er alleen crypto over alles word overgezet op crypto alle mensen die nu zeggen dat crypto flauwekul het is die zullen nog smeken aan de mensen die er wel in geloven en de mensen die er wel in geloven die zullen de mensen leren die er eerst niet in geloofden pas al ze zien dat er winst in zit dan pas willen ze meedoen maar dan ben je te laat El Salvador is een voorbeeld voor alle landen! Moge nog vele landen volgen!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.