The morning after: over Trump, democratie en bitcoin

De hele wereld is denkelijk vanochtend aan het proberen verteren wat er gisteren, woensdag 6 januari 2021, in Washington D.C., de VS is gebeurd. The morning after. Bestond er voor dergelijke calamiteiten ook maar een soort morning after pill. We wikken en wegen onze woorden en stellen: de bestorming van het Amerikaanse Capitool is au fond (een deel van) het Amerikaanse volk dat zijn land terug eist. De democratie terug wilt en inspraak verlangt, in een opwelling van ´alles moet anders´. Tussen de duizenden die de heuvel opliepen en de tientallen die effectief in het Capitool drongen, zaten alle soorten Amerikanen. Van jong tot oud, van links tot rechts, mannen en vrouwen, extremisten zowel als de average, gemiddelde, Jane and Joe.

This is not America?

Dat Capitool, symbool van de Amerikaanse democratie, is van het volk! Dat is letterlijk de bakermat van de Volkvertegenwoordiging! En met bijna de helft van de Amerikanen die op Donald Trump gestemd heeft, moet er enorm groot en diep ongenoegen heersen. Dat perk je niet in met een avondklok. Noch met de National Guard of arrestaties (vier doden en 52 aanhoudingen op moment van schrijven). Dit groot deel van de Amerikanen herkent zich al heel lang niet meer in de senatoren en afgevaardigden in dat Capitool. Onderschatten we toch niet het gezond verstand van de doorsnee burger daar, die ook wel ziet voor wie de meeste gekozenen (!) in se werken. Voor het grootkapitaal, voor drukkingsgroepen, voor de Big Corporations, pro belangengroepen en lobby´s. Senatoren en Volksvertegenwoordigers, de uitzonderingen terzijde van eerbiedwaardige mannen en vrouwen die proberen nuttig werk te doen, zijn daar gewoon FOR SALE. De hoogstbiedende krijgt zijn en haar stem. Wetten worden gekocht en verkocht. Wel: de doorsnee Amerikaan pikt dit niet meer! Ene Donald Trump weet dit ongenoegen al vier jaar lang te canaliseren. Helaas ook niet ten goede…

Something is rotten in the…USA

Er is iets grondigs mis met de Amerikaanse democratie. Misschien wel met het gegeven ´democratie´ in zoveel landen. En wanneer ´de politiek´ te lang met de kl…ten van het volk speelt, dan krijg je toestanden als vier jaar geleden. De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Wat ook tot groot ongeloof en onbegrip leidde, vooral onder de beroepspolitici van ´links´ en ´rechts´. Niemand van hen snapte toen dat de meerderheid der kiezers voor een…tja…clown koos? (Ondergetekende is on record voor Trump meermaals een clown te hebben genoemd maar een gevaarlijke clown, een sluwe, slimme clown). Iemand die perfect wist en weet wat er leeft onder de bevolking, erg ongewoon voor een verondersteld ´miljardair´ (waar we ook vragen bij stelden). Die precies zegt wat tientallen miljoenen Amerikanen willen horen. Dat het allemaal anders moet. Gedaan met de directieven ex cathedra vanuit Washington, dat hol van geldverkwisters en onbenullen. 

Who´s your Daddy?

Jammer dat Donald Trump het OOK niét goed voor had met de burgers van de States. En zoals hij heel zijn leven al deed gewoon verder continueerde. Looking out for number one. Donald J. Trump. En familie en vrienden natuurlijk. Hij zou een zuinige president zijn, die grote schoonmaak ging houden in dat oord van verderf, Washington District Capitol, waar de beroepspolitici huizen. De luizen in de Amerikaanse pels. Vegeteren, op de kap van de brave, hardwerkende Amerikaan. Neen, The Donald zou het heel anders doen. Alle mogelijke schandalen overleefde hij zelfs, zoals reeds heel zijn rijke leven. Niemand hield Donald ook tegen, wie zou ´t durven, zo´n populair man, indrukwekkend persoon, en verkozen natuurlijk tot de hoogste positie in het land. Maar Trump was en is een sjoemelaar. Belastingontduiking, geld van de herverkiezingscampagne wegsluizen naar eigen rekeningen, veroordeelde wetsovertreders vrij laten omdat ze vrienden en steun betekenden, Mexicanen als geheel classificeren als illegalen en drugdealers, maar we onderwijl wel tegen het minimumloom te werk stelde in zijn hotels – vakbonden zijn er verboden. Denken dat hij China aankon, een veel grotere economische macht, iedereen en alles aankon met bluf en branie en improvisatie. Zelfs een verwoestend, moordend Coronavirus. Niet dus.

Eigen portefeuille eerst

Zuinig was hij ook niet met de staatsbudgetten, want hij spendeerde meer dan verschillende voorgangers tezamen. Amerikaanse troepen terugtrekken uit verre vreemde landen, waar ze inderdaad niks te zoeken hadden… Tegen het einde van zijn termijn, ja, als token gesture, als gebaar. De aandelenbeurzen beleefden hun beste tijd onder zijn vier jaar bewind, dat wel. De gemiddelde Amerikaan kreeg een paar honderd dollar meer per maand, en zelf bespaarde Donald via zijn vele ondernemingen tientallen miljoenen aan belastingen. Cadeau aan zichzelf, de sponsors en het rijkste deel van Amerika. Trump verdeelde en heerste, letterlijk. ´t Is al oeroud, dit soort bestuur, maar het werkt blijkbaar nog altijd. ´ZIJ zijn de schuldigen, daar, kijk, want U bent fantastisch, U verdient beter´. En wie niet al te veel hersencellen heeft of behoorlijk goedgelovig is, trapt er nog in ook. 

Bitcoin is de anti-dollar

Het ongenoegen bij de doorsnee burger blijft, ook na 20 januari 2021. Joe Biden werd na de raid op Capitol Hill alsnog, een paar uur later, officieel uitgeroepen tot de volgende president. Niet van de Verenigde maar van de ONverenigde Staten. Hij staat dan voor de haast onmogelijke taak het land opnieuw te verenigen. Geen sinecure! De budgetten op orde te krijgen (fat chance). Biden kondigde grote plannen aan. Amerika moet groen worden, focussen op hernieuwbare energie, met electrische auto´s al zeker. Indrukwekkende infrastructuurwerken zijn tevens voorzien, en dat is dringend ook met tal van bruggen en wegen en stroomcapaciteit in lamentabele toestand. ´t Zijn positieve plannen. ´t Zijn dure plannen, en geld is er niet. Dat wordt dus, misschien in nog wel hoger tempo ´Money printer go brrrrr…´ Bitcoin, die anti-dollar, vaart er wel bij en stijgt naar steeds nieuwe all time highs. De hele cryptomarkt haalt vandaag, donderdag 7 januari 2021 een nieuwe mijlpaal. Van 1 trillion dollar, een biljoen dollar, oftewel duizend miljard. Alstublieft. Waar zal dit eindigen, waar ligt de top? Zegt u het maar…

3 reacties

 1. Dat heet: het laatste woord willen hebben. De Telegraaf: ´De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een „ordelijke machtsoverdracht” beloofd op 20 januari. Wel herhaalde hij volgens CNN in een verklaring het oneens te zijn met de verkiezingsuitslag. Dat het Congres zijn rivaal Joe Biden heeft aangewezen als winnaar, betekent volgens hem „het einde van de grootste eerste termijn in de geschiedenis van het presidentschap.”´ Eigen lof (welk lof is dat dan wel?) stinkt, zeggen ze…

 2. Trump is zeker geen heilige; En hij is ook met anti-establisment protest stemmen aan de macht gekomen.

  Maar nu wordt Biden de Grote Roerganger. M.i. is deze man gewoon een puppet. Of de Republikeinen of de Democraten regeren; De grote bedrijven / lobbyisten gebruiken de zelfde achterdeur richting de politici / achterkamertjes om hun deals te sluiten.

  En dan de geschiedenis van de Democraten: Schandalen rond de Clinton Foundation (steekpenningen, enz); Hillary die juicht als Khadaffi is omgebracht, en Libië in een nog grotere puinhoop van anarchie achterlaat; Waar salafisten de scepter zwaaiden; Obama ontving bij het begin van z’n ambtsperiode al de nobelprijs; Maar ook hij bleef maar oorlog voeren, en bommen gooien; Het is een eindeloze lijst. Maar dit is wat me zo even te binnen schiet.

  En natuurlijk: Republikeinen als Bush Sr. en Jr., Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz, enz waren natuurlijk net zulke oorlogs misdadigers als Obama, en enz.

  Ik bedoel: Ik mis de kritische noot naar de Democraten.

  En Trump: Nou, dat is dan in ieder geval de eerste V.S. president die tijdens z’n ambt geen oorlog begon.

  1. Kortom: kiezers hebben (niet alleen in de VS) de keus tussen de pest en de cholera en verwachten desondanks toch een ‘change’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.