Tien jaar crisis: schuldenberg blijft toenemen

6

De zwaarste economische en financiële crisis sinds de jaren dertig viert vandaag haar tiende verjaardag. Tijd voor een feestje, want het gaat weer beter met de economie — althans, als je de beleidsmakers in Den Haag en Brussel mag geloven. Ondertussen groeit onze schuldenberg gewoon door.

Heeft u het al gehoord? Er is een nieuwe methode om alcoholverslaafden te genezen: ze meer drank geven. Bij bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten in de VS worden sinds kort whiskey, wijn en bier geschonken. Dat zorgt ervoor dat een ongekend aantal alcoholverslaafden vaarwel zegt tegen drank — met alle gunstige gevolgen van dien.

Als het bovenstaande raar en ongeloofwaardig klinkt, dan komt dat omdat het dat ook is. Natuurlijk wordt er geen drank geschonken bij bijeenkomsten van AA, en natuurlijk zorgt meer alcohol geven aan alcoholverslaafden er niet voor dat ze massaal van hun verslaving afkomen.

En toch is dit precies wat onze beleidsmakers doen in hun gevecht tegen de ernstigste economische en financiële crisis sinds de Grote Depressie. Die begon vandaag precies tien jaar geleden, met de bekendmaking van de Franse bank BNP Paribas dat beleggers in twee beleggingsfondsen van de bank niet bij hun geld konden.

De afgelopen tijd kom ik vaak artikelen en beschouwingen tegen die als strekking hebben dan we de crisis verslagen hebben. Het bewijs: de economische groei is redelijk hoog, en trekt als maar verder aan. Analisten en economen juichen, want die groei komt vooral doordat de consument zijn naam —  eindelijk — weer eer aandoet. We geven met ons allen meer uit en jagen zo die cruciale groeicijfers de lucht in. Lees het hele artikel van Edin Mujagic op FTM.nl

6 REACTIES

 1. Zal een kernoorlog tussen Noord-Korea en de V.S. de aanzet zijn voor de nieuwe en nog veel ernstigere financiële crisis? Een aanval van Noord-Korea op het Amerikaanse eiland Guam of op de V.S. zelf zal de gehele wereld op de kop zetten. En kan dat ook leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten?

  • Ach maak je niet druk allemaal BS van de amerikanen. Ze hebben Noord Korea al eens volledig in puin geschoten met miljoenen doden. Nu hebben ze een afleiding nodig
   voor hun niet meer op te lossen financiele problemen. Het Pentagon en Wall Street houd van oorlog voeren, winnen hoeft niet zelfs beter hoe langer een conflict duurt des te beter kan er nog meer aan verdiend worden. Wat we nu zien in de westerse wereld we hebben zoveel van de toekomst geleend dat men niet meer in het zwarte gat durft te kijken dat er toch aankomt, de dag van de afrekening zal voor de banksters en politici geen pretje zijn.

 2. De schuldenberg op de planeet aarde is het meest profijtelijke verdienmodel….voor de elite, het houdt slavernij en afhankelijkheid in stand en af en toe een oorlogje gooit weer de olie op het hete smeed vuur van de kanonnenfabrieken.

  • Ik maak me best wel zorgen. 2008 najaar kredietcrisis. Normaal gesproken zouden alle banken als domino steentjes mketen omvallen. De burgerij die njet meer bij zijn geld kon. Diverse regeringen die de noodtoestand gaan uitroepen. Ministers van financien die hun vrouw nog de oodracht geven om zo snel als mogelijk geld van de rekening te halen… etc
   ‘Het is probleem van de reeele economie die de ireele economie niet zal treffen.
   Die 2 economieen zijn ontkoppelt van elkaar. Althans volgens de macro-economische indoctrinatie van die tijd.
   Verstrekte leningen van door banken aan consumenten, in dit geval de hypotheekleningen van consumenten, werden in sommige gevallen niet meer terugbetaald.
   Alle banken hadden te weinig eigen vermogen. Een klein % van alle uitstaande leningen van banken creeerde alleen al de dramatische kredietcrisis van begin 21e eeuw ofwel najaar 2008.

   Helaas is er fundamenteel niets maar dan ook helemaal niets veranderd ten aanzien van de fundamenten van het irreeele financiele systeem.
   De zogenaamde put- en call opties op leningen ofwel derivaten.
   (Een bank betaald verzekeringspremie ten aanzien van een lening die een bank verstrekt. Als deze lening niet wordt terugbetaald dan wil betreffende bank deze lening vergoedt krijgen van de partij die de verzekeringspremie ontvangt. In 2008 was dit A.I.G.)
   Kunnen wederom een groot probleem worden.
   Ik zat vandaag te bedenken dat het voor de generatie die nu 23 jaar is; voor hen is het een utopie om nog een woning te kunnen kopen. Echter lukt het hen nog wel om voor eigen woningbezit te gaan met de lage rente die er nu is. Dan is het voor de generatie die nu 10 jaar is niet te doen om een woning te kunnen kopen. Laat staan de hypotheekschuld af te lossen als de woning wel gekocht wordt.
   Nu zul je zien dat de vergrijzing mogelijkerwijs roet in bet eten gaat gooien of een stapsgewijze rente verhoging. Maar die rente verhoging daar geloof ik niet in.
   Vooralsnog is het huizenbollenmania aan.

   En hoe gaat dit eindigen?

   Ik ken verhalen van mensen die nog steeds aan te dure aandelen vastzitten aangekocht in het jaar 2000.
   Een te dure woning blijft vaak heel lang leegstaan voordat er een balanstechnische aanpassing in balansen komt. Dit heeft een aantal oorzaken waar ik nu niet op in ga.
   Conclusie kan ik je wel geven. Een huis van aankoopprijs 300.00 die straks, mogelijkerwijs 150.000 euro waard is, moet voor 300.000 op de balans blijven staan. Wees gerust banken hebben er alle alle belang bij om onroerend goed, landbouwgrond e.d. op hetzelfde prijsniveau te handhaven.

   Maar ja 23 jaar. Afgestudeerd psycholoog/econoom/laborant (universiteit) verdienen 2000 netto. En als je dan de huidige instap prijzen ziet van de woningen. Als ik 23 jaar was en ik lees bovenstaande tekst dat ik net getyped heb, dan krijg je spontaan natte oksels.

   En ondanks hetzelfde gerepeteerde geouwehoer op tv is er werkelijk helemaal niets veranderd.
   Ik hoop, bid bijna dat het nieuwe kabinet dit probleem ook ziet, publiekelijk onderkent en met fundamenteel juiste maatregelen komt.

   Zij die financieel nog gaan sterven. Ik groet u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.