Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid ?

21

Alle bezoekers hier kennen Ewald Engelen waarschijnlijk wel. Deze hoogleraar financiële geografie heeft al verschillende malen gewaarschuwd voor de Nederlandse huizenzeepbel, en is onder andere bekend van dit soort quotes: ‘Banken zijn er vooral voor zichzelf en de grootscheepse reddingsoperaties voor de probleemlanden zijn vooral bedoeld om bankiers te redden. Deze perverse prikkels worden allerminst door Bazel III ingeperkt. Het bankensysteem blijft een door-en-door rot systeem zolang er niet strengere kapitaaleisen worden opgelegd.’

Dit is een man naar ons hart en hij schreef dit weekend in het Parool een artikel genaamd ‘We kruipen niet langzaam uit de put, maar storten er juist met veel geraas in‘. Het gaat onder andere over de halfjaarlijkse ramingen van de Europese Commissie. In 2012 zal de economie in de eurozone 0,4% krimpen en volgende jaar slechts 0,1% groeien. De vooruitzichten zijn dus alles behalve positief.

Vergeet niet, dit is een raming. Verschillende voorspellingen zijn de afgelopen jaren door menig instituut naar beneden bijgesteld. Daar komt Engelen dan ook op terug in zijn artikel: ‘Je kunt er vergif op innemen dat het in 2013 en 2014 niet beter wordt. Dit is de achtste opeenvolgende raming die (veel) slechter is dan de vorige. Dat haal je de koekoek! Zolang lastenverzwaren, lastenverzwaren, lastenverzwaren het enige is dat Brussel kan verzinnen, trekken de eurolanden elkaar alleen maar verder naar beneden.’ Daarnaast vraagt hij zich af hoe lang de mensen deze financiële repressie nog gaan pikken. Hij stelt de vraag: Wordt het geen tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid? Wat zou er gebeuren als vanaf heden niemand meer belasting zou betalen? Lees hier het hele artikel.