Tissen: De vrije markt is kapot en nu ?

31

René Tisssen, RTLZ | Ogenschijnlijk krachtig, maar in ieder geval zeker, komt het Europese bankentoezicht eraan. Politiek soepeltjes werd het besluit hiertoe aan de Europese bevolking gepresenteerd als een beslissende stap in het beëindigen van de schuldencrisis. President Hollande maakte een slimme ‘pas de deux’ door ineens van twee crises te spreken. De eurocrisis was volgens hem over. Nu nog die andere crisis. De economische crisis.

Politiek is een bijzonder vak

Ik begreep direct weer waarom ik ongeschikt voor de politiek ben. Goede politici zijn naar de huidige opvattingen in staat om de werkelijkheid om te buigen naar hun eigen wensbeeld en weten de bevolking daarmee naar hun hand te zetten. Zelfs minister-president Rutte bracht met enige bravoure naar voren dat het bankentoezicht als resultaat moest worden gezien van twee jaar hard en doelgericht werken van de Europese regeringsleiders. Mijn beeld is dat ze het bankentoezicht in gerommeld zijn.

Weggegooid geld

Eerst hadden de banken een probleem met geld dat zo groot en veelomvattend was dat Europa en de lidstaten er de nieuwe eigenaar van moesten worden en dus ook werden. Zo dacht men te voorkomen dat Europa en de lidstaten in één daverende klap financieel onderuit zouden gaan. In plaats van de sector met daadkracht en visie in één keer te hervormen, werd ongekend veel geld in de instandhouding van de sector gestoken en dat is niet welbesteed geld, maar juist weggegooid geld. Lees verder op RTLZ.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie