Tissen: ‘Het kookpunt van de crisis is nabij’

8

René Tissen, RTLZ | Weg met schulden. Kappen ermee. Op grote schaal wegwerken. Elk beleid dat Nederland radicaal schuldenvrij maakt, is gezagvol beleid. En daar hunkert iedereen naar. Naar de mening van een groeiend aantal Nederlanders en volgend op wat burgereconomen, columnisten en bloggers al jaren beweren slaat de huidige crisis inmiddels zo hard toe -zelfs tot in alle uithoeken van staat en samenleving- dat regering en parlement er goed aan doen om volmondig toe te geven dat onze situatie in Nederland niet veel onderdoet voor die in Zuid Europa. We gaan in ieder geval hard die kant op.

Nederland staat er slecht voor

Eigenlijk verschillen we met Zuid Europa alleen in tempo van de crisis en in de intensiteit ervan, maar dat is een kwestie van tijd. Sterker nog, wij staan er principieel slechter voor dan Zuid Europa vanwege alle schuldhulpverlening die wij die richting hebben uitgestuurd, inclusief enorme garantstellingen waarvan het onjuiste beeld is gecreëerd dat Nederland daaraan geld verdient en zal blijven verdienen.

Onze nek zit in de strop

Omdat regering en parlement lang van mening waren dat de crisis aan Nederland voorbij was gegaan -Nederland zelfs nooit had bereikt- hebben wij onze nek in een strop gestoken en wordt die door de rap instortende economie snoeihard en in één ruk aangetrokken. De kern van onze economie -de driehoek wonen, werken en winkelen implodeert momenteel. Dat komt omdat de andere driehoek -banken, bedrijven en burgers- niet meer functioneert.

Financiële noodtoestand

Geen van de anti-crisismaatregelen die de afgelopen jaren door regering en parlement zijn genomen hebben kunnen voorkomen dat Nederland er nu zo slecht voorstaat dat minister van financiën Dijsselbloem de financiële noodtoestand zou moeten uitroepen. Natuurlijk weet ik dat hij dat niet zal doen. Aan paniek heeft niemand wat. Toch moet het wel, want de huidige problemen zijn op de bestaande manier onoplosbaar. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.

Over de auteur

Berichten van externe websites en andere bronnen.