Tissen: ‘Het kookpunt van de crisis is nabij’

René Tissen, RTLZ | Weg met schulden. Kappen ermee. Op grote schaal wegwerken. Elk beleid dat Nederland radicaal schuldenvrij maakt, is gezagvol beleid. En daar hunkert iedereen naar. Naar de mening van een groeiend aantal Nederlanders en volgend op wat burgereconomen, columnisten en bloggers al jaren beweren slaat de huidige crisis inmiddels zo hard toe -zelfs tot in alle uithoeken van staat en samenleving- dat regering en parlement er goed aan doen om volmondig toe te geven dat onze situatie in Nederland niet veel onderdoet voor die in Zuid Europa. We gaan in ieder geval hard die kant op.

Nederland staat er slecht voor

Eigenlijk verschillen we met Zuid Europa alleen in tempo van de crisis en in de intensiteit ervan, maar dat is een kwestie van tijd. Sterker nog, wij staan er principieel slechter voor dan Zuid Europa vanwege alle schuldhulpverlening die wij die richting hebben uitgestuurd, inclusief enorme garantstellingen waarvan het onjuiste beeld is gecreëerd dat Nederland daaraan geld verdient en zal blijven verdienen.

Onze nek zit in de strop

Omdat regering en parlement lang van mening waren dat de crisis aan Nederland voorbij was gegaan -Nederland zelfs nooit had bereikt- hebben wij onze nek in een strop gestoken en wordt die door de rap instortende economie snoeihard en in één ruk aangetrokken. De kern van onze economie -de driehoek wonen, werken en winkelen implodeert momenteel. Dat komt omdat de andere driehoek -banken, bedrijven en burgers- niet meer functioneert.

Financiële noodtoestand

Geen van de anti-crisismaatregelen die de afgelopen jaren door regering en parlement zijn genomen hebben kunnen voorkomen dat Nederland er nu zo slecht voorstaat dat minister van financiën Dijsselbloem de financiële noodtoestand zou moeten uitroepen. Natuurlijk weet ik dat hij dat niet zal doen. Aan paniek heeft niemand wat. Toch moet het wel, want de huidige problemen zijn op de bestaande manier onoplosbaar. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.

8 reacties

 1. Sjees, lang leven de staat hoor. Hoe meer schuld, hoe beter… toch.. ken d’r nu mis gaan… Zeker als we allemaal op de plof kopen.. kijk maar naar de huizen markt & die’s net weer levend verklaard toch.

 2. Hoogste tijd voor een maatschappij zonder bezit (en dus ook geld). Hoe onrealistisch dit voor velen ook lijkt.

  We gaan erachter komen dat dat de enige oplossing is….ik hoop stiekem dat ik het nog mee zal maken.

  Helaas kan ik me geen pijnloze weg er naar toe bedenken, dus dat wordt even op onze tanden bijten..

  1. PVDAer zeker. Het vermogen moet weer bij de mensen zijn die het genereren en niet bij degene die profiteren. Inderdaad, dan is er nogal wat mis in dit land. Eerst en zo snel mogelijk succesie belastingen afschaffen zodat mensen weer een beetje vlees aan de botten krijgen. Het bijna compleet ondoeken van de ambtenarij zodat deze uitvreterij geen roet in het werk kan gooien. Dan nog een soort Neuerenberg tribunaal voor allen die schuldig zijn aan de hoge schulden (die in hun zakken is vedwenen) en landverraad. De uitkeringen afschaffen en het land krijgt weer ruimte , fatsoen en waardigheid. Helaas dit is mijn droom en dat gaat niet gebeuren. Wat wel gaat gebeuren is dat we naar de kloten gaan en goed ook. U allen heeft hier voor gestemd en dan ben ik gelukkig al weg uit NEEderland.

 3. Nogmaals , weer dezelfde reactie als in 2008 , toen was het al slecht , vandaag de dag door tijd te kopen nog slechter , en er kan nog altijd een tandje slechter bijgezet worden .
  Wij , de loonslaven zien dit voor onze ogen zo gebeuren , alleen de elite uit Den Haag houden angstvallig aan hun Eurofielen feestje vast , welke met de dag steeds meer kommer en kwel bied , i.p.v. eruit te komen , zakken wij steeds dieper het moeras in welke de EU heet met zijn demagogische leiders van zakkenvullers en bonus graai klanten .
  Het ESM verdrag hangt vandaag de dag als een molensteen om ons nek zonder dat het electoraat hierin is gekend .
  De politiek die als een stuk onbenul met onze zuur verdiende belastingcenten loopt te koketteren alsof het een quiz is en nog als een stelletje onbenullen denken dat het terug verdiend kan worden , zou vandaag de dag toch beter moeten weten .
  Maar Nee hoor , de angst regeert , de angst dat ze zullen vallen en nooit meer ten tonele verschijnt is voor hun een groter debacle dan onze financiële verslechtering , want hun kostje is toch al gekocht met wachtgeld en vette salarissen bij het bedrijfsleven of zoals nu stevig blijven zitten in het pluche tegen beter weten in .
  De volksvertegenwoordigers vergeten een ding uit het oog , zij zijn gekozen door het volk , en zij mogen dan dankbaar zijn om de keuze van het volk te mogen vertegenwoordigen .
  Wat gelijk inhoud ook de reden waarop gestemd is.
  Alleen dat mag en kan ten uitvoer gebracht worden door partijen die veel overeenkomsten hebben , niet wat er nu zit met veel partijpolitieke verhoudingen die niet kloppen .
  Het is nu aan deze demagogen de tijd om hun keuzes te maken en anders opzouten met hun partij politiek , dan zijn anderen aan zet .

 4. Nog even en het is het hele jaar uitverkoop. http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2013/6/Winkeliers-beginnen-door-crisis-steeds-eerder-met-uitverkoop-1281110W/

  Niet zo gek, overproductie + dalende inkomens = problemen voor bedrijven. Eenvoudige optelsom, net als dat uiteindelijk de schuldencrisis niet kan worden opgelost met meer schulden. En dan proberen we nu wel te doen.

  Blijft toch over om de schulden weg te strepen, hoe oneerlijk dat ook is. Hoe denkt Rene Tissen hierover??

 5. Gauw even schulden wegwerken, YES! Het ei van Columbus.
  Yeetje, dat we daar niet eerder aan hebben gedacht… Zijn we zó van de crisis verlost.
  Maar hoe? Nationaal, internationaal, mondiaal: alles en iedereen zit tot aan de nek in de schulden, zelfs de schuldEISERS.
  Staatsschulden, bankenschulden, particuliere schulden, institutionele schulden..

  Tissen, iedereen kan wel wat roepen, maar doe er in het vervolg s.v.p. een gebruiksaanwijzing bij, want lezers zijn doorgaans niet al te snugger, om nog maar te zwijgen over de koekenbakkers in Den Haag.

  Wat zei je? Kwijtschelden? Iedereen scheldt iedereen z’n schulden kwijt. Streep erdoor, zand erover.
  Zijn we de volgende morgen prompt ALLEMAAL failliet. Dat gaat dus niet.

  Oké, dan dus maar de geldpers. Centrale banken doen al jaar en dag niets anders, of moet van jou iedereen zo’n ding op zolder?
  Daalt inderdaad de relatieve waarde van onze schulden rapide, maar zijn we tegelijk ook allemaal spaarkampioen en kost het brood een miljoen.

  Vrees dus met groten vreze dat op het ‘kookpunt’ wel ons bezit, niet echter onze schulden zullen verdampen.
  Trouwens, wie of wat zouden wij nog zijn zonder onze schulden? Zij vormen de kurk waarop we (nog) drijven. Tenminste zo lang wij gegoed genoeg zijn om ze te (kunnen) betalen.

  Neem het hen daarom maar niet kwalijk, in Den Haag, Brussel, Washington…, dat ze hun crisismanagement hebben afgestemd op het zolang mogelijk ‘beheersbaar’ houden van de schulden, voor rekening en risico van burger, belastingbetaler en spaarder. Al is het ongevraagd..

  Helaas blijkt deze politiek wel een chronische tunnelvisie bij de verantwoordelijken te veroorzaken die hun uitzicht op een oplossing van economische problemen – die (ironisch genoeg) een gezonde afbouw van de schulden tegengaan – belemmert.

 6. Oplossing:
  * exit Europa. Stuur de graai-uit Brussel naar huis. Richt een Europees strafhof op waarvoor alle commissarissen terecht moeten staan voor wanbeleid.
  * Ontsla alle banksters. Onteigen hun onterecht verkregen eigendommen en bonussen.
  * Voor de mogelijkheid van doodstraf in, voor die vooraanstaande mensen die het volk bewust voorgelogen hebben!
  * Geef aan alle eigen huisbezitters de mogelijkheid om hun opgebouwde pensioentegoeden te gebruiken om de schuld voor hun huis af te lossen.
  * Stel referenda in voor belangrijke politieke beslissingen.
  * Stop met het doodknuffelen van de muzelmannen in het westen. Turken en Marokkanen zijn prima mensen, zolang ze in Turkije en Marokko wonen. Nederlanders zijn het zat, om Turkse staatssecretarissen te hebben, Marokkaanse burgemeesters en plaatsnamen te als ‘Marokko aan de Maas’ en ‘Turkije aan het IJ’.
  * Stop met de voortgaande tolerantie. Wat goed is, is goed IS moet ook fout genoemd kunnen worden..
  * Laten we weer trots zijn op ons eigen land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.