Tissen: Uit de crisis met de interneteconomie

25

internetRené Tissen, RTLZ | Een economie stimuleren met vers gedrukt geld lukt niet. Dat leert Amerika. Een economie gezond maken door straffe bezuinigingen lukt ook niet. Dat leert Europa. Een economie waarin schuld in eigen land wordt rondgepompt als een vorm van dwang aankopen, leidt uiteindelijk tot het imploderen ervan. Dat leert Japan. Een economie die geen balans kent tussen consumptie en productie komt een keer tot stilstand. Dat leert China. Wat werkt eigenlijk nog wel om een economie vlot te trekken en varend te houden?

Behalve het bestaande

Het antwoord is simpel en voor de hand liggend. Het bevorderen van bedrijvigheid. Met behulp van moderne technologie. Concreet gaat het er dan om zoveel mogelijk mensen commercieel gebruik te laten maken van het internet, echter niet alleen als consument (koper) maar vooral als producent (verkoper). Hoe meer mensen een bedrijf op internet beginnen, hoe beter het is. Er zullen er veel afvallen, maar nog meer overblijven. Zolang er maar veel mensen zijn die hun kennis, diensten en producten op het internet aan de man brengen. Grootschaligheid van onderop (burgers) is troef. De wet van de grote getallen speelt in het voordeel van mensen. Falen mag. Opstaan en gewoon weer opnieuw beginnen.

Bedrijvigheid

In 1990 –slechts zo’n twintig jaar geleden- waren er wereldwijd 100 miljoen personal computers, 10 miljoen mobiele telefoons en 3 miljoen internet gebruikers. Toen ging het om aansluiting op de technologie. Nederland sprong in het gat en behoort nu tot de kopgroep in dichtheid van het netwerk. Inmiddels zijn er wereldwijd 1.4 miljard pc’s, 5 miljard mobieltjes en 2 miljard internet gebruikers. Nu gaat het om het gebruik van de technologie. Hoe intensiever de bedrijvigheid hoe beter. Lees meer op RTLZ