Toch Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium – bedrijfsleven woedend

‘The Donald’, bijnaam van de Amerikaanse president Trump, heeft toch zijn zin doorgedrukt. Vanaf begin van deze maand zijn Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium uit Europa, Canada en Mexico ingevoerd. Het zoveelste staal van protectionisme, wat zeker kan leiden tot een nieuwe handelsoorlog. En opeens wordt Europa ook geviseerd, maar wij toch altijd ‘de hand hebben uitgestoken’ naar deze overzeese zeer belangrijke partner op economisch, financieel en politiek vlak.

Tegenmaatregelen Europa

De EU overlegt reeds over tegenmaatregelen, dus dat belooft weinig goeds… De internationale reactie gaan van ‘onverstandig en betreurenswaardig’ (ons kabinet). Via ongeloof en het nemen van tegenmaatregelen (Mexico). Tot onverholen woede vanwege werkgevers en producenten in de branches. Trumps belangrijkste economisch adviseur ‘de relatief gematigde Gary Cohn’ was het zo oneens met Trumps nieuwste follie dat hij ontslag heeft genomen. En zelfs een belangrijke bondgenoot en mede-republikein lieten eerder al weten “zich ernstige zorgen te maken en te hopen dat Trump zich bedenkt”.

Alleen maar verliezers

Tja, wanneer je de verkiezingen wint met de slogan “America First”, kom je als consequent politicus je belofte ook na. Zelfs al zullen dergelijke maatregelen als zware verhogingen tot 25 procent en 10 procent (relatief voor staal en aluminum) ‘backfire’; met een klap in je gezocht terugkomen. Dit zou best de start van een nieuwe handelsoorlog tussen naties en werelddelen internationaal kunnen betekenen Aldus Rob de Wijk, ‘historicus en deskundige op het gebied van internationale samenwerking en veiligheidszaken’. Tot nu toe heeft de presidentiële entourage van toch ook gematigden Trump van diens allerwildste plannen kunnen doen afzien. Maar deze nieuwe protectionistische maatregel zal op kortere termijn dan iedereen nu denkt, de Amerikaanse economie meer slecht dan goed doen. Want ditmaal lis het vant:  “We komen hier niet van terug”, antwoordde Trump”. Mark my words!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: