De toekomst van 3D-printen

1

drie d printerDit moeten we nastreven als natie: excelleren, uitblinken of toch zeker méé zijn in trends die, niets meer of minder, een revolutie kunnen betekenen op technologisch vlak. We hebben het over 3D-printing, u heeft er natuurlijk al van gehoord op Biflatie.nl maar wat is het precies en vooral: hoe ver kan dit wel reiken? “Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale ‘bouwtekeningen’ (computerbestanden) min of meer willekeurige driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. Het gehele proces heeft de naam rapid prototyping gekregen”.

België staat alvast sterk

“In 3D-printing zijn we sterk”, zegt de Vlaamse site Knack.be. “En dat is niet alleen de jongste hype, maar mogelijk ook de nieuwste industriële revolutie.  Irrelevant opgelucht waren we toen bleek dat de Aston Martin die in de nieuwste James Bond aan flarden wordt geschoten, slechts een 3D-kopie was. Daarvoor is dus geen zeldzaam exemplaar gesneuveld. Maar 3D-printing is veel meer dan een Hollywood-gadget. Steeds meer mensen geloven dat 3D-printing – ook bekend als additive manufacturing of rapid prototyping – wel eens de volgende industriële revolutie kan inluiden. Daarom is het de hype van het moment.

Sciencefiction

Een beetje vreemd is die hype wel, want de opkomst van additive manufacturing is al twintig jaar bezig. In stilte en ook met dank aan Belgische pioniers. Dankzij bedrijven als Materialise, LayerWise en Melotte staat ons land vrij sterk in die technologie. En met dank aan de KU Leuven, waar het Materials Research Center een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd.  3D-printing is een potentiële game changer. Stelt u zich voor dat uw koffiezetapparaat niet langer van de band rolt in China, maar ergens in een printshop naast de kerktoren laagje voor laagje wordt opgebouwd door een machine die computergestuurd kunststofkorrels met een laser aan elkaar last. Tegenwoordig worden al voorwerpen ‘geprint’ in kunststof, metaal en hoogwaardig materiaal als titanium.  Een wisselstuk voor de kapotte grasmaaier? Dat print je thuis zelf met één druk op de enter-knop. Dat komt stilaan binnen handbereik, nu er al een 3D-printer te koop is voor ongeveer 1200 euro. Eigenlijk krijgt elke particuliere garage daarmee het potentieel van een fabriekje”.

Ook in Nederland

De Amsterdamse startup 3D Hubs is op dit moment het grootste wereldwijde netwerk van 3d-printers en -makers. Wat maakt 3d-printen zo succesvol in Nederland?

3D Hubs maakt het voor eigenaars van een 3d-printer mogelijk om voor mensen zonder zo’n apparaat ontwerpen te printen. Zo verdienen de eigenaars wat geld, en heeft de maker veel sneller toegang tot zijn ontwerp.   Naast 3D Hubs zijn in korte tijd twee andere Nederlandse startups in de 3d-wereld begonnen. Zo laat Zazzy uit Amsterdam iedereen zijn eigen sieraden printen en is het Utrechtse 3D Plaza een online marktplaats voor 3d-ontwerpen, gelijkend aan pionier Shapeways, maar dan met focus op een webshop. Van een kleine wildgroei is dus wel sprake.  3D Hubs heeft echter maar één grote concurrent, het Amerikaanse Makexyz. De Amsterdamse startup is naar eigen zeggen de competitie voorbij, met een netwerk van meer dan 1.200 3d-printers over de wereld”.
Lokaal denken, een breed scala uitwerken en precisie nastreven – daarin staan we sterk en moeten we ons nog verder profileren.  Nederland bouwde ook in Eindhoven alvast een printer die bedrijven toelaat metalen voorwerpen te maken.

Onbegrensde mogelijkheden

De consument krijgt in tegenstelling tot massaproductie ook toegang tot personal manufacturing : een heel eigen product op maat (laten) maken.  Die trend was al ingezet met het maken van eigen T-shirts, hoesjes, boeken, foto’s en zo meer, maar nu komt zowat àlles voor iedereen binnen handbereik.

Twee Nederlandse bedrijven in the spotlight

Ook in Nederland gebeuren interessante dingen op het gebied van 3D printen. Twee bedrijven die je absoluut in de gaten moet houden zijn:

Freedom Of Creation

Freedom Of Creation is een Nederlands bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwerp en de ontwikkeling van producten met behulp van 3D print technologieën. Het bedrijf, gesticht door Janne Kyttanen, maakt bijzondere producten die inmiddels zijn te vinden in toonaangevende musea over de gehele wereld.

Shapeways

Shapeways is eveneens een Nederlands bedrijf. Het is erop gericht om mensen zelf hun eigen producten te laten ontwerpen en produceren. Het bedrijf heeft in 2010 zijn hoofdvestiging verplaatst naar New York en produceert nu al meer dan 10.000 producten per maand…”