Toenemende economische samenwerking tussen China en Rusland

15

china ruslandDe Russische betrokkenheid in Oekraïne en de daaropvolgende internationale sancties hebben betrekkelijk weinig invloed gehad op de export van Rusland. In het eerste kwartaal van 2014 werd er 2 procent meer gas geëxporteerd naar Europa dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook groeide de dieselproductie en bleven vrachten in granen, palladium en nikkel hetzelfde of stegen licht. Export van ruwe olie daalde met 0.2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Rusland en de BRICS

Toch hebben de sancties wel degelijk een effect. Rusland kijkt naar nieuwe afzetmarkten en lijkt deze te vinden in Azië en hun BRICS partners. Vooral China is erg gemotiveerd. Het land zoekt naar manieren om het Amerikaanse beleid in Azië te bestrijden. Door middel van het zogeheten ‘Asia pivot’-beleid proberen de V.S. Beijings invloed in de regio in te dammen. Door dit Amerikaanse beleid versterken de banden tussen Rusland en China, zei het enigszins noodgedwongen. Dit is onder andere te zien in de toenemende economische samenwerking tussen beide landen.

Olie, gas en gevechtsvliegtuigen

De totale handel tussen Rusland en China is 88,8 miljard dollar per jaar en de verwachting is dat deze zal groeien tot de 100 miljard dollar in 2015. China belooft per jaar 20 miljard dollar te investeren in vooral Russische infrastructurele projecten. In ruil daarvoor hervat Rusland de verkoop van de Sukhoi Su-35 gevechtsvliegtuigen. De aankomende 25 jaar zal Rusland meer dan 700 miljoen ton olie naar China exporteren. Dit is onder andere besloten in de overeenkomst tussen Rosneft, het Russische oliestaatsbedrijf en China’s National Petroleum Company. Vanaf 2018 moet er ook 38 miljard mᵌ gas geleverd gaan worden. Dat is ongeveer een kwart van de export naar Europa.

Samen tegen Amerika

Daarnaast proberen beide landen manieren te vinden om de dollar te elimineren in de bilaterale handel. Zeker wat betreft het betalingsverkeer kan in potentie nauwer samengewerkt worden. Zo kan China Rusland helpen een eigen betalingssysteem op te zetten. Ook kan Rusland deelnemen aan het Chinese betalingssysteem. Deze ideeën lijken vooral wortel te schieten nadat de V.S. besloten Visa en MasterCard als financieel wapen te gebruiken tegen Rusland. Momenteel proberen de Russen een eigen betalingssysteem op te richten naar Chinees-Japans model.

Liquefied Natural Gas

Tenslotte is er nog een overeenkomst mogelijk tussen de grootmachten wat betreft de levering van LNG (Liquefied Natural Gas). Al meer dan tien jaar zijn er onderhandelingen gaande tussen China en Rusland, vooral over de gasprijs. Het is mogelijk dat een overeenkomst gesloten kan worden als Putin later deze maand op staatsbezoek gaat naar China. Zo lijkt politieke druk veroorzaakt door de crisis in Oekraïne alles vloeibaar te maken.