china ruslandDe Russische betrokkenheid in Oekraïne en de daaropvolgende internationale sancties hebben betrekkelijk weinig invloed gehad op de export van Rusland. In het eerste kwartaal van 2014 werd er 2 procent meer gas geëxporteerd naar Europa dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook groeide de dieselproductie en bleven vrachten in granen, palladium en nikkel hetzelfde of stegen licht. Export van ruwe olie daalde met 0.2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Rusland en de BRICS

Toch hebben de sancties wel degelijk een effect. Rusland kijkt naar nieuwe afzetmarkten en lijkt deze te vinden in Azië en hun BRICS partners. Vooral China is erg gemotiveerd. Het land zoekt naar manieren om het Amerikaanse beleid in Azië te bestrijden. Door middel van het zogeheten ‘Asia pivot’-beleid proberen de V.S. Beijings invloed in de regio in te dammen. Door dit Amerikaanse beleid versterken de banden tussen Rusland en China, zei het enigszins noodgedwongen. Dit is onder andere te zien in de toenemende economische samenwerking tussen beide landen.

Olie, gas en gevechtsvliegtuigen

De totale handel tussen Rusland en China is 88,8 miljard dollar per jaar en de verwachting is dat deze zal groeien tot de 100 miljard dollar in 2015. China belooft per jaar 20 miljard dollar te investeren in vooral Russische infrastructurele projecten. In ruil daarvoor hervat Rusland de verkoop van de Sukhoi Su-35 gevechtsvliegtuigen. De aankomende 25 jaar zal Rusland meer dan 700 miljoen ton olie naar China exporteren. Dit is onder andere besloten in de overeenkomst tussen Rosneft, het Russische oliestaatsbedrijf en China’s National Petroleum Company. Vanaf 2018 moet er ook 38 miljard mᵌ gas geleverd gaan worden. Dat is ongeveer een kwart van de export naar Europa.

Samen tegen Amerika

Daarnaast proberen beide landen manieren te vinden om de dollar te elimineren in de bilaterale handel. Zeker wat betreft het betalingsverkeer kan in potentie nauwer samengewerkt worden. Zo kan China Rusland helpen een eigen betalingssysteem op te zetten. Ook kan Rusland deelnemen aan het Chinese betalingssysteem. Deze ideeën lijken vooral wortel te schieten nadat de V.S. besloten Visa en MasterCard als financieel wapen te gebruiken tegen Rusland. Momenteel proberen de Russen een eigen betalingssysteem op te richten naar Chinees-Japans model.

Liquefied Natural Gas

Tenslotte is er nog een overeenkomst mogelijk tussen de grootmachten wat betreft de levering van LNG (Liquefied Natural Gas). Al meer dan tien jaar zijn er onderhandelingen gaande tussen China en Rusland, vooral over de gasprijs. Het is mogelijk dat een overeenkomst gesloten kan worden als Putin later deze maand op staatsbezoek gaat naar China. Zo lijkt politieke druk veroorzaakt door de crisis in Oekraïne alles vloeibaar te maken.

15 reacties

  1. En daarom zal de dollar als eerste vallen; op het moment dat China en Rusland de dollar op een zeer geleidelijke manier hebben uitgeschakeld, zonder dat ze er zelf dikke verliezen op hebben gemaakt.

    Dus de euro gaat de komende jaren nog wel flink terrein winnen tov de dollar.En dat betekent dat wij goedkoper goud en zilver kunnen inslaan.

    1. 20 en 21 Mei is de CICA bijeenkomst in Shanghai. Naast natuurlijk de Chinese leiders zullen ook Poetin en Rauhani aanwezig zijn. Er zal vast wel het één en ander besproken worden.

      In tegenstelling tot de vergaderingen rond de G8/7 worden we over bovenstaande niet door de msm geïnformeerd. Gelukkig hebben we de vrije pers en haar actieve lezers nog.

      1. De EU wil een zwakke euro, maar dat betekent niet dat ze die krijgen. Een renteverlaging van 0,25 % naar 0 % levert misschien tijdelijk een zwakke euro op, maar zolang de ECB niet aan QE doet kun je de euro op z’n minst stabiel noemen (in vergelijking met wat de FED en de BoJ doen).

        Naar die stresstest in oktober ben ik ook benieuwd. Maar waarschijnlijk hebben ze die test zodanig in elkaar gezet dat het minder erg lijkt dan het is. Creatief boekhouden of manipuleren, het is maar hoe je het wilt noemen.

        Zolang de ECB geen QE doet denk ik dat de euro eerder in trek is dan de dollar, waardoor de euro automatisch sterker wordt.

        1. De ECB doet al aan QE via de banken. De ECB leent geld aan 0.25% interest aan de private banken die het dan doorlenen ( met mooie winst ) aan bvb. Griekenland, Portugal, Spanje, … of dacht U echt dat de PIIGS op de internationale VRIJE markten aan zo’n belachelijke interesten konden gaan lenen? Zou U Griekenland een lening geven aan zeg 5% ?? Wetende dat hun begrotingstekort nog steeds rond de 13% draait en hun publieke schuld 175% BNP en stijgende is? IK niet …

          1. Daar heb je dan wel weer gelijk in. Naar mijn idee is het nog altijd een heel stuk minder dan de FED en de BOJ. Want wat die nu uitfreten is niks anders dan opzettelijk hyperinflatie veroorzaken, dat nu nog niet zichtbaar is.

            In de VS bijvoorbeeld hebben ze veel meer hyperinflatieprogramma’s dan alleen QE.

            Om een lang verhaal kort te houden; de euro is op dit moment de minst slechte.

      1. Dat er een keer het moment komt dat iemand met een redelijk belang in de dollar zijn geld weghaalt. Dat kunnen enkele grote investeerders zijn, maar het zou ook een heel land kunnen zijn, en dan denk ik dat China de lawine laat instorten,

        Maar het zou ook Japan kunnen zijn, aangezien zij eenzaan aan de top staan als het gaat om de hoogste staatsschuld ter wereld. En Japan vergrijst echt heel erg hard, hier in het westen kunnen wij daar niet tegenop, dus de pensioenen moeten toch betaald worden en dat geld ook voor de uitkeringen, en de ziekteksoten, terwijl er binnen enkele jaren een spaartekort is (Japanse staatsschuld werd altijd intern gefinancierd, daarom horen wij daar ook niks over omdat bijna alle schuld door de eigen burgers is gefinancierd) in Japan waardoor die enorme rentekosten, die nu al een kwart van de begroting innemen (terwijl de rente ver onder de 1 % ligt) niet meer intern betaald kunnen worden..

        Hoe komen ze dan aan geld? Ze weten zelf ook drommels goed dat geen enkele buitenlander geld gaat lenen aan een staat met 250 % schuld en ook nog eens het grootste vergrijzingsprobleem ter wereld. Japanners worden ten eerste sowieso al heel erg oud, en dan komt er ook nog bij dat jonge Japanners maar niet willen neuken. Dubbel dus. Hier zegt elke buitenlander nee tegen.

        Dan toch maar wat Amerikaans schuldpapier verkopen. Japan ($ 1,1 biljoen) is na China ($ 1,3 biljoen) de grootste schuldeiser en naar verhouding zelfs de grootste. Natuurlijk niet in een keer verkopen, maar bijvoorbeeld in termijnen van 20 miljard. Zo kan Japan toch nog aan zijn verplichtingen voldoen.

        Op die manier zorgt Japan ervoor dat de lawine begint te schuiven, want zodra investeerders weten dat Japan zijn geld terugtrekt zullen zij ook hun geld deels of compleet terugtrekken.

        En dan schuift de lawine niet meer, maar stort hij in, want daarna volgen de andere landen.

        Die catastrofale dollar-crash gebeurt uiteraard heel geleidelijk. Het zijn nu nog sneeuwvlokjes die vallen, op een gemiddelde berg. Maar wordt die berg te groot, en begint hij te schuiven, dan is het snel gedaan met de dollar.

        Waar zal men als paniekreactie als eerste heen vluchten? Dan denk Ik toch naar de Eurozone, dat is het zowat het enige grote blok van de Westerse wereld waarvan de centrale bank nog enigszins terughoudend is qua QE enz. En als die enorme bedragen deze kant op komen kan de euro niks anders doen dan enorm hard stijgen. Als het slecht gaat in de Eurozone, dan stijgt de dollar, gaat het slecht in Amerika dan stijgt de euro. Niks nieuws dus.

        Maar de euro is ook fiatgeld, dus als het er op aankomt moet ook de euro het ontgelden, want uitstel betekent geen afstel. In de tussentijd kunnen we nog profiteren van een onterecht zeer sterke euro en er goud mee kopen. Maar dat is dan ook de laatste kans die we kirjgen.

        1. *Als buitenlandse beleggers uit in dollars genoteerde vermogenstitels weg willen dan moeten ze eerst….. dollars hebben. Zou, als we tenminste een implosie van de dollar gaan meemaken, de koers van de dollar daardoor niet eerst spectaculair stijgen (en goud in euro’s dus juist een beetje duur worden). Een beetje als een ster die eerst nog even opzwelt tot een supernova voordat ie verschrompelt.

          *Zo het ook kunnen dat buitenlandse beleggers de dollar niet lozen, maar gewoon langzaam de VS opkopen? Dat die dollars m.a.w. gewoon terug blijven lopen naar de VS. Misschien niet langer om nog meer T-Bills te kopen , maar eerder om onroerend goed of aandelen e.d. te verwerven.

          1. Daar zeg je wat, het zou inderdaad ook kunnen dat de dollar spectaculair stijgt, en zodra het ingewisseld wordt voor euro’ s bijvoorbeeld weer helemaal in elkaar stort, terwijl de euro dan weer heel hard stijgt. Maar bij hyperinflatie stijgen huizenprijzen nauwelijks mee, dus dan betaal je met een paar onsjes goud een huis, aandelen schieten dan wel de lucht in, maar ja, dan krijg je weer de overhead die uit crisisoverwegingen “gedwongen is de bezittingen te onteigenen”…

      2. Beste Rocksan, Een groot gedeelte van de wereldhandel gaat in dollars, en de vs controleert de wereldhandel door hun bakensysteem/swift. In het verleden zijn hier afspraken over gemaakt. Nu dreigt daar een einde aan te komen. In mijn eerste reactie noemde ik de bijeenkomst in China over 2 weken. Z.H. heeft daar vanochtend een artikel over gepubliceerd. Lees dat graag even, het is maar kort. En wat denk je als de wereld in andere valuta dan de dollar gaat handelen. Wat is jou product nog waard als het niet meer nodig is? http://www.zerohedge.com/news/2014-05-13/russia-holds-de-dollarization-meeting-china-iran-willing-drop-usd-bilateral-trade

        1. Iedere nationale munt die de rol van reserve- en settlement valuta krijgt toebedeeld raakt op den duur te veel met schulden beladen en verliest daardoor uiteindelijk haar bevoorrechte positie (Triffin dilemma). Dat het dollartijdperk ooit op z’n eind gaat lopen staat dus al bij voorbaat vast. Maar ja, die timing.

          Strict genomen zou je kunnen zeggen dat de VS al in de jaren ’70 moest afhaken met het ‘opschorten’ van de omwisselbaarheid van de dollar in goud. Desondanks overleeft de munt nu alweer veertig jaar. Ik volg de ontwikkelingen rond de Shanghia Cor. e.d. maar houd er desondanks rekening mee dat het dollar emperium niet van de ene dag op de andere van de aardbodem verdwenen zal zijn.

  2. Voor wat betreft de sancties en het effect daarvan op de Russische economie zet het alleen maar de tijd in een hogere versnelling. De contracten waarover gesproken wordt zijn natuurlijk niet van vandaag of gisteren. Maakten volgens mij allang deel uit van de 5 en meer jarenplannnen van de SCO en BRICS met voorop inderdaad Rusland en China. Als je prognoses van m.n. de ODI van China er nog eens op naleest, zul je zien dat deze zaken allang in de planning zaten. Alleen vanwege het toenmalige politieke klimaat, werd het redelijk langzaam uitgevoerd. Nu zet de Ukraine de zaken op scherp en zowel de Russen als de Chinezen hadden er wel rekening mee gehouden maar nog niet nu.
    Het lijkt erop dat Amerika en Europa hun hand aan het overspelen zijn. Zij gaan er nog steeds vanuit dat de SCO en BRICS de zaak niet zullen laten klappen, maar dat kon toch wel eens een misrekening worden. De westerse politiek lijkt te zijn de tegenstanders zodanig te tergen dat ze een onbezonnen actie zullen ondernemen, waarop het westen gelegaliseerd ten strijde kan gaan trekken. En die strijd hoeft niet perse met wapens te zijn, het kan ook op andere vlakken.
    Ik zie dat tweestromenland steeds sneller naderbij komen en dat zou naar mijn mening nog de beste oplossing zijn. Daarna kunnen we via handelsbetrekkingen weer opnieuw gaan bouwen aan een hopelijk betere toekomst en betere wereld, want die ziet er nu wel wat erg somber uit met al dat gekonkel.

  3. We moeten binnen vijf jaar rusland veroveren inclusief regime change want:

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/22631457/__Fossiele_brandstof_bijna_op__.html

    Europa afhankelijk

    “Europa wordt volgens het rapport meer afhankelijk van Noorwegen, Qatar en Rusland. Laatstgenoemde is de komende vijftig jaar nog niet door zijn olie heen, als het op dezelfde snelheid blijft winnen. Ook zit er meer dan honderd jaar aan gas en Vijfhonderd jaar aan kolen in de Russische grond.”

    Hitler ging voor de Russische landbouwgrond de nato gaat voor de energie,

    het is absoluut niet de bedoeling dat russen een welvarend leven gaan krijgen, dat is enkel voorbehouden aan ons het westen plus die paar arabische oliestaatjes,

    stel je toch eens voor dat iedere rus een rols royce gaat rijden net zoals in Saoedi arabie, straks wordt hierdoor de russisch orthodoxe kerk nog het grootste geloof van de wereld in plaats van de Arabische islam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: