Palmer over de verzorgingsstaat en kapitalisme

3

De private en publieke schuldenberg in Nederland is enorm, de vergrijzing komt er aan met exploderende zorgkosten, de pensioenen zijn niet langer meer zeker, de werkloosheid staat op recordniveau, er is een recordaantal faillissementen, het begrotingstekort van de overheid is volgend jaar 3,9% van het BBP, de gasbel onder Slochteren raakt leeg, waardoor de ABN Amro snel naar de beurs gebracht wordt en boren naar schaliegas is opeens ‘okay’ en ondertussen worden ook nog ‘onze’ mediterrane neefjes op de been gehouden met onhoudbare schulden. De verzorgingsstaat piept en kraakt aan alle kanten en de minister-president schets een visie van Nederland met een terug trekkende overheid, niet uit keuze, maar onder dwang, aangezien de verzorgingsstaat niet langer betaalbaar is.

In dit licht heeft de Libertarische Partij Dr. Tom Palmer uitgenodigd voor een visie op de huidige problematiek en ontwikkelingen. Tom Palmer is senior fellow bij het Cato instituut en executive VP van de Atlas Economic Research Foundation. Hij zal twee lezingen houden in Nederland.

After the Welfare State

Tom Palmer spreekt over de situatie na de verzorgingsstaat. Eigen verantwoordelijkheid, spaarzaamheid, plannen en werken voor de toekomst zijn waarden die door de reddingsdrang van de overheid niet meer lijken te bestaan. Het is tijd om de slapende generatie te wekken, de generatie die de rekening krijgt van deze onverantwoordelijkheid. De jeugd moet worden voorbereid op het tijdperk na de verzorgingsstaat.

Maandag 16 september

Details: aanvang 20:00 uur, Libertarische Partij, p/a Haags Juristen College, Landgoed Marlot, Leidsestraatweg 77A, NL-2594 BB ‘s-Gravenhage, T 070-4262600. Aanmelden mogelijk maar niet verplicht.

The Morality of Capitalism

Tom Palmer spreekt over de moraliteit van het kapitalisme. Hij benadrukt het verschil tussen vrije markt kapitalisme en corporatisme, welke laatste een vorm is van staatsinterventie in de economie. Kapitalisme heeft een enorme impact gehad op de welvaart en tot op heden is er een relatie tussen economische vrijheid en groei. Hij gaat nader in op het ondernemerschap en de morele grondslagen van eigendom en ruil.

Dinsdag 17 september

Details: aanvang 20:00 uur, Café Heffer Zaal: Baantjermuseum, Oudebrugsteeg 7,

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie