Top 10 Biflatie artikelen van februari 2013

Het lijkt al weer eeuwen geleden, maar het was toch echt dit jaar dat SNS Reaal werd genationaliseerd. In januari van dit jaar schreven we al verschillende berichten over de belabberde staat van de bank en verzekeraar, maar op 1 februari was dan eindelijk de kogel door de kerk. Het is dan ook niet gek dat in de top 10 van Biflatie.nl in februari 2013 vier artikelen staan die te maken hebben met SNS. De Nederlandse bank ging failliet door de vastgoedtak Property Finance en natuurlijk de stille bankrun die al weken gaande was. Omdat SNS werd gezien als een ‘systeembank’ moest de Nederlandse staat (en dus de belastingbetaler) opdraaien voor het bankroet. Het ging om een bedrag van 3,7 miljard euro. Inmiddels is afgelopen week bekend geworden dat Brussel goedkeuring geeft voor het opslitsen van SNS Reaal in een bank- en verzekeringstak, waarna beide delen op termijn los van elkaar zullen worden verkocht.

sns failliet

10. Einde van bankschandalen nog niet in zicht

Het lijkt op een misselijkmakend spel dat bankiers spelen, schandaal na schandaal, er komt geen einde aan. Ongeveer een half jaar geleden kwam aan het licht dat meerdere grote banken de Liborrente manipuleerden: Liborgate was geboren, zie hier de Infographic. Destijds bleek al dat de Britse bank Barclays geen enkele moeite had de rente te manipuleren om er zelf beter van te worden. De raad van commissarissen stuurde als laatste redmiddel de volledige leiding naar huis. Echter gaf Bob Diamond, destijds CEO van Barclays, aan dat hij gevoelige informatie naar buiten zou brengen. Of het balletje door hem is gaan rollen valt niet te zeggen, maar dat er gevoelige informatie naar buiten is gekomen, is een understatement. Lees hier verder.

9. SNS Reaal: Kwakende en steunende politici

Naar aanleiding van de nationalisatie van SNS Reaal werden er op de radio tal van politici geïnterviewd. Wat we als luisteraars te horen kregen was ontluisterend. Een litanie van gekwaak, zuchten, gesteun, roepen dat het niet had mogen gebeuren en natuurlijk ook de nodige sterke en stoere taal. Termen als terugvorderen, strafrechtelijke onderzoek en meer van dat soort zaken. Na een week hoor je er niets meer over…. Lees hier verder.

8. Nationalisatie SNS, bankrun, kosten: €3,7 miljard

De bank en verzekeraar SNS Reaal is nu van ons allemaal. Zoals we al hadden gedacht was er de afgelopen weken een stille bankrun gaande. Doordat steeds meer Nederlanders hun spaargeld bij SNS vandaan haalden,  zat er bijna geen kapitaal meer in SNS. De Nederlandsche Bank liet weten dat er in de afgelopen 2 weken voor in totaal €2,3 miljard aan spaargeld van de SNS bank werd gehaald. De nationalisatie van SNS Reaal was hierdoor, ondanks de gesprekken met private investeerders, onvermijdelijk. Lees hier verder.

7. Wat verandert er in de woningmarkt 2013?

Het Prijsindexcijfer van Bestaande Koopwoningen (PBK), die maandelijks door het Kadaster wordt gepubliceerd, geeft het prijsverloop weer van de door particulieren aangekochte woningen. De index is gebaseerd op de prijzen van alle verkochte bestaande woningen zoals die integraal door het Kadaster worden geregistreerd. De onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de afgelopen twee jaar weer. Ondanks dat de PBK verder daalde, was december 2012 een positieve maand voor de Nederlandse woningmarkt, of was het de laatste stuiptrekking? Lees hier verder.

6. Federal Reserve geeft manipulatie aandelen toe

Al jaren wordt er in de blogosphere gesproken over de ‘onzichtbare hand’ (= de manipulatie) van de FED. Op 21 februari liet Dick Fisher, president van de regionale Federal Reserve in Dalles, in een interview weten dat de FED de aandelenmarkten jarenlang heeft gemanipuleerd. De winsten op de beurzen in de afgelopen jaren zijn dus niet alleen bewerkstelligd door betere resultaten van de bedrijven, of het economische herstel. Nee, de ‘centrale bank’ van de Verenigde Staten heeft kunstmatig de koersen hoog gehouden in de afgelopen jaren. Lees hier verder

5. ‘Euro heeft geen kans van slagen’

Maak kennis met Lars Seier Christensen, CEO van de Deense Saxo Bank. Hij liet zondag 17 februari in Dubai even tussen neus en lippen door weten dat de euro geen kans van slagen heeft. Volgens Christensen ontbreekt het aan een degelijke en duidelijke aanpak en is er helemaal nog geen goede oplossing voor de eurocrisis. Er wordt echter wel gedaan alsof de problemen de wereld uit zijn.

4. Explosie werkloosheid in 2013

De werkloosheid in Nederland is sinds de tweede helft van 2012 fors gestegen. Ook in de eerste maand van 2013 is de werkloosheid wederom flink toegenomen. Er kwamen in januari 2013 per dag 677 werklozen bij. Dat komt neer op een maandelijkse toename van 21.000 werklozen. Lees hier verder.

3. Privatiseren van winst, nationaliseren van verlies

Ik begin het redelijk zat te worden met die banken! En ook met die hele kliek eromheen van adviseurs en vastgoedmagnaten, die ook verantwoordelijk zijn voor deze verliezen. En met de ministers die overal ja-knikkend mee instemmen. En met de instanties die deze hele situatie hadden moeten voorkomen. Een controlerende macht? Bestaat die eigenlijk nog wel? Lees hier verder.

burssel

2. Wat u moet weten over de nationalisatie van SNS

 • 287.619.867 aandelen SNS Reaal zijn waardeloos geworden door de nationalisatie van SNS en het onteigeningsbesluit van de overheid. Laatste koers van het aandeel SNS was €0,84.
 • SNS Reaal slaagde anderhalf jaar geleden voor de stresstest voor Europese banken.
 • De redding van SNS Reaal zal de Nederlandse burger in ieder geval € 220,- per persoon gaan kosten.
 • De politiek is in afgelopen 8 maanden drie keer geïnformeerd over wantoestanden bij SNS Reaal.
 • Gerard van Olphen wordt de nieuwe CEO van SNS Reaal. Hij was al eerder bij SNS in dienst. Het salaris dat ú aan de nieuwe opperbaas van SNS gaat betalen is €550.000,- per jaar (= €45.833,- per maand).
  Lees hier meer.

1. De oorzaken van de daling van goud en zilver

Op Business Insider wordt de rente als de oorzaak van de dalende goudprijs gezien. Als de rente laag is, is dit gunstig voor goud. We hebben de afgelopen jaren gezien dat als de rente daalt, de goudprijs stijgt.  Nu zijn er volgens BI enkele tekenen aan de wand dat de rente in de komende tijd wel eens zou kunnen gaan stijgen. Funest voor de goudprijs dus. Zie onderstaande grafiek. Ook de dalende volatiliteit zal de goudprijs niet helpen.

Eén reactie

 1. Op http://www.radarextra.nl kun je een documentaire zien over het ontstaan van de huidige crisis en de werking van het financiële systeem. Ik lees daar het volgende:

  “Radar Extra: De Schuldvraag

  Draait de consument op voor de puinhoop op de financiële markten? Hoe is die puinhoop eigenlijk ontstaan? En waardoor zijn onze schulden zo hoog? In een unieke documentaire van de makers van Radar neemt Antoinette Hertsenberg je mee op een zoektocht naar de oorsprong van geld, schuld en de crisis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: