Top 5: Meest voorkomende problemen voor ondernemers

Wanneer we kijken naar problemen voor ondernemers biedt het internet tal van lijstjes. Aan ieder onderzoek naar de meest voorkomende problemen ligt een andere invalshoek ten grondslag. Sommige punten komen in ieder lijstje voor, maar geen enkel lijstje is hetzelfde. Van financiële problemen tot het vinden en behouden van personeel: de problemen waar ondernemers tegenaan lopen zijn uiteenlopend van aard. Wij hebben meerdere lijsten geanalyseerd en aan de hand daarvan de volgende top 5 opgesteld.

Personeelsbeleid

Problemen rondom het personeelsbeleid komen voor in bijna alle lijstjes. Door de aansterkende economie staat de werkloosheid op het laagste punt en is het aanbod aan arbeidskrachten vrij beperkt. Wanneer het bedrijf er toch in slaagt om een goede arbeidskracht te vinden, wacht alweer de volgende uitdaging: het personeelslid aan zich binden. Volgens onderzoek van Insight zijn een gebrekkige IT-infrastructuur en stroperige werkprocessen voor vooral de jongere generatie reden om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever.

Klantenwerving

Waar de gemiddelde klant voorheen zijn probleem neerlegde hij het bedrijf, gaat deze nu vaak vooraf al op zoek naar een oplossing. Vervolgens bekijkt hij welke partij voor hem de juiste oplossing kan aanleveren. De opkomst van het internet en social media spelen hier een onschatbare rol in. Marketingtechnisch moeten bedrijven hier op inspelen door goed vindbaar te zijn op social media en de zoekmachines. Om het geheel nog extra ingewikkeld te maken, zorgt ook kunstmatige intelligentie (AI) die klantgedrag kan voorspellen dat het lastiger wordt om de klant tegemoet te komen.

Innoveren

Om het hoofd boven water te kunnen is innovatie nodig. Niet alleen richting de klant, maar ook intern zijn vaak de nodige aanpassingen noodzakelijk op het gebied van automatisering. Dit is vaak een prijzige investering, waar niet altijd voldoende liquide middelen voorhanden zijn. Om deze problemen aan te kunnen pakken is het zakelijk krediet in het leven geroepen. Een krediet werkt vaak sneller dan een zakelijke lening, al hebben beide mogelijkheden hun specifieke voordelen.

Strategie

Strategie is onmisbaar voor iedere onderneming. Toch lopen veel ondernemers bij het opstellen van een strategie tegen tijdgebrek aan. De focus wordt veel gelegd op de dagelijks routine, zoals planning, personeel en klanten. Doordat vrijwel alle tijd in deze factoren wordt gestoken, blijft er geen tijd over voor het opstellen van de koers van het bedrijf.

Digitale veiligheid

Alles wordt tegenwoordig digitaal vastgelegd. Contracten, patenten en gegevens over verkoop en klanten zijn maar een beperkt deel van alle data die worden opgeslagen. Twee factoren maken een veilige opslag steeds belangrijker. Allereerst de AVG-wetgeving. Wanneer gegevens niet goed zijn opgeslagen kan dit leiden tot torenhoge boetes. Daarnaast is ook de toename van cybercriminaliteit een flink gevaar. Wanneer de opgeslagen informatie in verkeerde handen komt, kan dit verregaande consequenties hebben voor de voortgang van de onderneming.

Hoewel de problemen zwaar klinken,  kunnen ondernemers zich hier vaak goed tegen wapenen. Laat je als ondernemer niet tegenhouden door mogelijke problemen, maar focus je juist op de kansen die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Eén reactie

  1. Geen lusten zonder lasten. Geen ondernemer zonder ondernemersrisico. Slecht ondernemersschap mag niet worden beloond.

    Achtereenvolgende kabinetten hebben het ondernemersbedje gespreid door lastenverlichtingen, subsidies, aangepast ontslagrecht en een door en door geflexibiliseerde arbeidsmarkt,

    De banken (ECB) verstrekken gratis leningen, sommige zelfs met negatieve rente, waardoor ook zombiebedrijven, zonder economisch bestaansrecht, zelfs zonder onderpand overeind blijven.

    Last but not least maakt de EU het mogelijk dat goedkope en gewillige arbeidskrachten uit arme EU landen de arbeidsmarkt hier in het voordeel van werkgevers houden.

    Ondernemers mogen nu ff niet klagen, laat ze het anders eens proberen als werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: