Top van Goldman Sachs vervolgd voor witwassen, terwijl Bitcoin daarvan beschuldigd wordt?!

1

Maleisië acht 17 top executives van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs (GS) schuldig aan fraude en corruptie. De zaak dateert van 2009 en malversaties die gebeurd zijn met het 1MDB-investeringsfonds. Dit fonds ter grootte van 6,5 miljard dollar, was bedoeld om de binnenlandse economie te stimuleren. GS was aangenomen om ten voordele daarvan obligaties te verkopen. Miljarden zijn echter verdwenen in de zakken van bepaalde lieden. Ze kochten er jachten, kunst en andere luxeproducten van. O.m. oudpremier Najib Razak zou mee geprofiteerd hebben.

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay 

Onschuldig tot tegendeel bewezen…

Beschuldigd zijn onder andere ‘vice-voorzitter Richard Gnodde, een van de belangrijkste bankiers in Londen. Ook Richard Evans, tegenwoordig topbestuurder van de Chinese webgigant Alibaba, staat op de lijst van aangeklaagde bankiers.’ De Maleisische aanklager eist $7,5 miljard van GS. Deze ontkent elke schuld en betrokkenheid. Wie eventueel veroordeeld wordt, wachten gevangenisstraf en/of megaboetes. Saillant detail: er zou ook ‘geld uit het fonds zijn gebruikt voor de financiering van de Hollywoodfilm The Wolf of Wall Street, die verhaalt over de opkomst en ondergang van een frauduleuze zakenman‘…

…maar het verleden van GS is wel heel dubieus

Hier vindt u de wel erg lange lijst van verdachtmakingen en veroordelingen van de multinationale financieringsbank. Zo’n dubieuze reputatie zet de recente aanklacht vanwege Maleisië wel in een bepaald daglicht. GS is natuurlijk niet de enige bank die ooit beschuldigd of verdacht werd. Of effectief veroordeeld. Dié lijst is nog veel langer. Onbegonnen werk eigenlijk, zo slecht is de reputatie van de bankenwereld. Internationaal en in het algemeen. Banken; zullen ze het ooit leren…?

Cash wordt verdedigd, bitcoin aangevallen

Bitcoinist.com neemt het in deze op voor, uiteraard, Bitcoin. ‘GOLDMAN SACHS ARRESTS RENDER MNUCHIN BITCOIN COMMENTS USELESS,’ titelt de commentator. Het artikel wijst op de ironie van de uitspraken van genoemde US Treasury Secretary Steven Mnuchin. Bitcoinist pikt het niet dat uitgerekend BTC in het verdoemhoekje wordt geplaatste. Als zijnde een digitale munt die voor illegale doeleinden gebruikt wordt. Voor witwassen bijvoorbeeld, om in de bovenstaande context te blijven. Mnuchin: “(…) there are billions of dollars of transactions going on in bitcoin and other crypto currencies for illicit purposes.” En wanneer de interviewer stelt dat cash op nummer één staat als het handelt over witwassen, gaat Mnuchin zelfs in de verdediging.

Als je een onwaarheid maar lang genoeg volhoudt…

“I don’t think that’s accurate at all, that cash is laundered all the time. We have the strongest AML system in the world.” De interviewer blijft volhouden dat cash hiervoor al gebruikt werd lang voordat bitcoin bestaat. Maar Mnuchin houdt vol. Nee hoor, bitcoin is de gevaarlijkste ontwikkeling vandaag: “I don’t think it’s been successfully done with cash. I’ll push back on that. We’re going to make sure bitcoin doesn’t become the equivalent of Swiss-numbered bank accounts, which were obviously a real risk to the financial system.”

Zwarte Piet

Uiteraard werden en worden ook cryptomunten gebruikt, misbruikt voor malversaties en illegale doeleinden. Maar bitcoin is dus alvast reeds ‘voorbijgestreefd’, als het zo mogen omschrijven. Was het illegaal gebruik in de beginjaren zoals voor drughandel wel ten belope van 90 procent van de bitcoin trade. Dan is dat in augustus 2019 teruggevallen tot tien procent! Dit komt dan nog van een volkomen onverdachte bron: een DEA agent. Wie moet hier dus de Zwarte Piet (woordspeling is toeval hoor) toegespeeld krijgen…?

Goldman Sachs Arrests Render Mnuchin Bitcoin Comments Useless

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.