Euro_banknotesIs het terecht dat de manager van een overheidsbedrijf tonnen meer verdient dan de eerste minister van een land?  In buurland België bijvoorbeeld verdienen honderden van dergelijke verantwoordelijken, managers en directieleden, 2 tot 10 maal zoveel als premier Di Rupo.  Is het dan ook 2 tot 10 keer moeilijker om een (overheids)bedrijf te runnen dan gans het land?

De grootverdieners

Didier Bellens n Belgacom verdient 2,48 miljoen euro per jaar.  Johnny Thijs van Bpost : 1,12 miljoen euro.  Jannie Haek (NMBS) 512.000 euro.  Luc Lallemand (Infrabel) 493.000 euro.  En nog een resem andere, mindere goden.  Allemaal veel beter betaald dan de officieel hoogste en meest verantwoordelijke politieke positie van het land, die van de premier.

Voorstel tot beteugeling

Momenteel loopt er een voorstel om deze verloningen te beperken tot 290.000 euro per jaar, net wat Di Rupo verdient.  Het hoofd van Bpost zegt alvast : “Daarvoor doe ik het niet“.  En de politiek is aan het inbinden…

Vergelijking met het buitenland

Een echte vergelijking is het niet omdat we het over beheerders van overheidsbedrijven hebben, maar om toch enkele buitenlandse voorbeelden te geven naar de vraagstelling toe “Is het moeilijker een bedrijf te runnen dan een land” – voor de echte megalonen moeten we in de VS zijn.  CEO’s in de restaurantbusiness verdienden vorig jaar rond de 12 miljoen dollar.  De baas van Oracle zag in diezelfde periode, slik, 96 miljoen dollar bijschrijven op zijn rekening.  En niet alleen de hoogte van die verloningen kan schokkend overkomen voor de gemiddelde werkende burger, en dan nog in crisistijd, maar ook de evolutie doet de wenkbrauwen fronsen : “Amerikaanse ceo’s verdienden in 2012 12,7 procent meer dan een jaar eerder en 37,4 procent meer dan in 2009. Op langere termijn is de stijging nog spectaculairder. Ceo’s zagen hun loon tussen 1978 en 2012 stijgen met 875 procent. Bij gewone werknemers was dat slechts 5,4 procent”.  Wat vindt ù daar nu van…?

8 reacties

  1. De Britse geheime dienst zou op veel grotere schaal dan eerst werd gedacht telefoongesprekken en data via telecomoperator Belgacom hebben afgetapt.

    Didier Bellens n Belgacom verdient 2,48 miljoen euro per jaar.

    Het was klokkenluider Edward Snowden die recent onthulde dat GCHQ achter de Belgacom- hacking zat.

    Wie moet er nu strafrechtelijk worden vervolgt voor diefstal?

  2. Mijn antwoord is onverantwoord.
    Het feit dat zo’n vele tonnen of miljoenen verdienende directeur van bijv. een bank waarbij zo’n bank na falen opgekocht moet worden door de staat dan is dat een bewijs dat zo’n directeur z’n geld simpelweg niet waard is. De rekening van zo’n opkoping van een bank wordt bij de burger neergelegd dus dan is dat onverantwoord. Kortweg, een dergelijk salaris blijkt dus geen garantie voor succes.

  3. Ik vind dat het hoog tijd wordt voor een algehele loonmatiging om de concurrentiepositie te verbeteren en om te bezuinigen natuurlijk. Topbestuurders moeten wel tientallen procenten inleveren, lonen van werknemers en alle uitkeringen worden 2 jaar bevroren. Zo wordt de boel weer rechtgetrokken.

  4. Onverantwoord en zolang deze topsalarissen en bonussen worden uitgekeerd is de crisis niet voorbij. De burgers zullen dit niet meer accepteren, genoeg is genoeg, maar wellicht duurt het nog even. Mij verbaast niets meer, maar de heren zijn bij deze gewaarschuwd, als het zover is komt het volk het en hen halen! Revolutie heet dat.

    1. Hebben zij dat door hard werken eerlijk verdiend? Dan is daar niets mis mee, maar rijkdom door graaien, is ronduit stuitend!

  5. Ik zou zeggen zolang er geen belastinggeld bij betrokken is, dan lijkt het mij geen probleem. Klanten hebben immers vrijwillig geld aan bepaalde bedrijven gegeven in ruil voor een product/dienst.

    Echter zodra er belasting geld een rol speelt, vervalt dit, de burger betaald wel….. (verplicht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: