Trichet ontkent Angelsaksisch complot tegen euro

0

Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft ontkend dat de val van de euro voortvloeit uit een Angelsaksische samenzwering. Hij zei dat in een interview met de Franse krant Le Monde. Daarin verzekerde hij ook dat er ‘geen plan B’ is voor Griekenland. ‘Je moet voorzichtig zijn met samenzweringstheorieën’, zei Trichet.

‘Ik geloof dat internationale beleggers moeite hebben om Europa en de Europese besluitvorming te begrijpen’. Volgens Trichte hebben de markten gewoon tijd nodig om het noodplan van 750 miljard euro te verwerken.

‘De maatregelen zijn zodanig betekenisvol in hun aard en schaal’, aldus Trichet, ‘dat er geen twijfel is dat dit een positief effect op de markten zal hebben’. Volgens Trichet is de euro ‘een zeer geloofwaardige munt’, die al elf en een half jaar de gemiddelde consumentenprijzen onder controle houdt.

Hij hamerde er wel op dat het noodzakelijk is dat bepaalde landen, met Griekenland op kop, hun begrotingsbeleid bijsturen. Tegelijk verwacht hij geen Griekse schuldherschikking. Volgens Trichet bestaat er geen ‘plan B’, waarmee hij insinueert dat het huidige plan volstaat. Eerder verklaarde ook Olivier Blanchard, hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat het huidige reddingsplan voldoende is.

‘Griekenland moet en zal zijn verplichtingen nakomen’, verzekerde Trichet. Daar zal de Europese Commissie, samen met de ECB en het IMF, over waken, klinkt het. Op de confrontatie met Axel Weber, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, wou hij niet ingaan. Weber uitte zijn ongenoegen over de aankoop van staatspapier, een luik uit het Europese reddingsplan. Als mogelijk opvolger van Trichet circuleert geregeld de naam van de Duitser.

Via: De Tijd