Triodos Bank over geld en bitcoin

10

Paul Buitink praat met Matthijs Bierman (directeur bij Triodos Bank Nederland) over geld, Bitcoin en maatschappelijk rendement. De duurzame bank wil anonimiteit opheffen en transparantie bevorderen zodat mensen zien wat er met hun geld gebeurt. De bank is echter erg niet erg enthousiast over Bitcoin.

Matthijs vertelt over de missie van de bank en wat voor soort bedrijven ze financieren, bedrijven die de wereld een duw in de goede richting willen geven. Maatschappelijk rendement hoeft volgens de bankier niet ten koste te gaan van financieel rendement. Triodos heeft als middelgrote bank niet meegedaan aan de laatste stresstest, maar heeft de afgelopen jaren alles zelf uitgebreid getest en heeft meer eigen vermogen dan strikt genomen noodzakelijk is.

[youtube id=”7wlBR-3eBic” align=”center”]

Verder heeft Triodos bank veel Spaanse en Belgische staatsobligaties in bezit. Paul vraagt zich af of dit verstandig is en tevens vraagt hij naar
geldcreatie en hoe dat werkt bij Triodos. Triodos Bank leent niet bij centrale banken, maar zet er wel geld weg, wat bitter weinig oplevert. Paul vraagt zich af of het eerlijk is dat gewone mensen niet tegen speciale condities kunnen lenen bij centrale banken.

Bitcoin vindt de directeur van Triodos qua waarde moeilijk te doorgronden en persoonlijk zou hij voorlopig zijn geld niet omzetten naar Bitcoin. Hij noemt lokale geldsystemen zoals de WIR in Zwitserland, betere initiatieven. In tegenstelling tot de Rabobank heeft Triodos geen ethische commissie. Op dit moment doet Triodos geen zaken met bitcoinbedrijven uit risico-overwegingen. Iedere aanvraag wordt op eigen merites beoordeeld. Matthijs ziet momenteel geen maatschappelijke meerwaarde in bitcoin.  Matthijs heeft verder geen mening/kennis over full-reserve banking door de overheid. Hij sluit af met hoe transparant men bij Triodos omgaat met geld. Alle namen en doelen van kredietnemers worden op de website genoemd.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie