Tsjernobyl gaat opnieuw stroom opwekken

17

Hoewel het nog minstens 20.000 jaar gaat duren voordat deze zone veilig betreden kan worden, en zelfs 500.000 jaar vooraleer alle brandstof die gebruikt is in de reactoren van Tsjernobyl gestopt is met atoomsplitsing, liggen er plannen op tafel om deze met radioactieve straling besmette stad een nieuw leven in te blazen door middel van zonnepanelen.

Er wonen geen mensen, er is geen productiviteit, Tsjernobyl is na 30 jaar nog steeds een spookstad waar ondanks alle ellende de zon zich geregeld laat zien. Reden genoeg om de bestaande infrastructuur voor de levering van energie een nieuw leven in te blazen met niets minder dan biogasinstallaties en zonnepanelen.

Tsjernobyl

Zonnepanelen aansluiten op huidige infrastructuur van Tsjernobyl

Niet zomaar een paar velden met zonnepanelen. De ambities zijn groot en wellicht komt hier het grootste zonnepanelenpark van de wereld te liggen. De grote oppervlakte, goede infrastructuur en bestaande hoogspanningskabels maken deze no-go-zone tot de ideale locatie. Al eind van dit jaar moet deze stad 4 Megawatt gaan leveren, opgewekt met zonnepanelen. Met een derde van de capaciteit dat de stad ooit produceerde door middel van zonne-energie, maar ook 400 megawatt biogas, zal het de voetafdruk van Oekraïne totaal veranderen.

Het doel is dat de Oekraïne 11 procent van de energie gaat opwekken met hernieuwbare energie. Maar liefst 3 miljard dollar zal geïnvesteerd gaan worden zonnepaneelparken verspreid door heel het land. Twee investeringsbedrijven uit Amerika en 4 bedrijven uit Canada hebben reeds hun interesse in deelname getoond in dit project. Tot op heden is de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling nochtans de grootste investeerder in dit project, maar met de huidige ontwikkelingen zien steeds meer bedrijven heil in deze ontwikkeling.

Voor een land als Oekraïne is dit een goede ontwikkeling daar het al jaren in de clinch ligt met buurland Rusland. Veel conflicten voor de levering van energie zijn reeds gepasseerd en aan de grens met Rusland zijn de spanningen nog steeds hoog. Beide buren hebben nog een lange weg af te leggen op het pad naar een goede relatie met elkaar.

Door Richard de Feber voor SlimBeleggen.com

Over de auteur

Richard is altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van de macro-economie, geopolitiek en de goud- en zilvermarkt. Technisch directeur van Goud-Portal & Goudvergelijken.nl.