TTIP is een stap in de verkeerde richting

23

Artikel via LangLeveEuropa.nl | Aan de vooravond van de globale actiedag tegen TTIP organiseerden Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), het Transnational Insitute (TNI), Both Ends, Milieudefensie en vakbond FNV het grote #TTIPdebat.

De centrale vragen waren: Gaat TTIP ons economische groei en meer banen opleveren? En: is TTIP een bedreiging voor onze democratie? Voor- en tegenstanders van TTIP mochten hun zegje doen.

Het was volle bak in het Volkshotel in Amsterdam. De avond was al lang van tevoren uitverkocht. Gelukkig was er de mogelijkheid om het debat via een livestream te volgen. Eric Smit, hoofdredacteur van Follow The Money was gespreksleider. Hij peilde de stemming in de zaal: wie is voor TTIP? Circa 10 mensen staken hun hand op. Wie tegen? De grote meerderheid van de ongeveer 200 aanwezigen.

Meer werkgelegenheid?

Als eerste kreeg een uitgesproken voorstander van TTIP het woord: Koen Berden medewerker bij onderzoeks- en adviesbureau Ecorys. Ecorys verrichtte in opdracht van de Europese Commissie en de Nederlandse regering verschillende onderzoeken naar de uitwerking van TTIP. De uitkomst: TTIP zal leiden tot economische groei en meer werkgelegenheid.

Om met dit soort positieve voorspellingen te kunnen komen, moet je aannames doen over de prijzen van lonen en commodities. Maar kan dat wel? Jean Wanningen merkt op twitter op: Koen Berden is van mening dat we assumptions kunnen maken over prijzen over periode van 15 jaar in #TTIPdebat. Knap”.

Wat gebeurt er met onze standaarden?

Ook over het verlagen van standaarden hoeven we volgens Berden niet bang te zijn.“#TTIP gaat niet over verlagen standaarden, maar over harmonisatie hoe we tot die standaarden komen. Bovendien hebben de VS en de EU beide hoge standaarden, zegt Berden. Een groot aantal verschillen tussen de VS en de EU op gebied van standaarden zullen blijven. Er zal bijvoorbeeld heus geen GMO in de EU komen als wij dat niet willen.”

Op Twitter merkt iemand terecht op

VS en EU hebben beiden “hoge standaarden” Hoezo? Wel eens van hormoonvlees, schaliegas en GMO’s gehoord?

De standaarden in de VS zijn wel degelijk een stuk lager dan hier. Met TTIP zal onze voedselveiligheid afglijden naar Amerikaans niveau. Als je wilt weten hoe je leven eruit ziet als TTIP is ingevoerd, kijk dan hier:

Op een ochtend word je wakker en dan blijkt het vrijhandelsverdrag TTIP ineens van kracht te zijn geworden. Wat merk je daarvan? GMO-(genetisch gemanipuleerde) voeding,chloorkippen en hormoon bewerkt vlees in alle supermarkten. Een schaliegas boorinstallatie in je achtertuin. Een torenhoge doktersrekening, de openbare gezondheidszorg is opgeheven, de stad volledig verpauperd…

Minder werkgelegenheid!

Daarna kwam de econoom Jeronim Capaldo onderzoeker bij Tufts University aan het woord. Capaldo is vooral bekend van een weerlegging van de economische groei die TTIP zou moeten opleveren. Hij laat geen spaan heel van de positieve voorspellingen van Berden: TTIP zal de EU 583.000 banen kosten.

Volgens econoom Jeronim Capaldo zal #TTIP voor Nederland negatief uitpakken. Zowel voor BBP als voor werkgelegenheid. En dat geldt ook voor de EU als geheel. De reden dat Capaldo tot een totaal andere uitslag komt dan Berden is simpel: lonen en prijzen passen zich niet direct aan en van baan veranderen is lastiger dan gedacht.

Models on econimic growth depend on asumptions. They are a simplification of reality. We have to question those assumptions.

TTIP is een stap in de verkeerde richting

Dankzij TTIP zal er meer handel tussen de EU en de VS ontstaan, maar minder handel tussen de EU-landen onderling, aldus Capaldo. Wat is de winst dan nog? De conclusie van Capaldo: TTIP zal leiden tot meer economische ongelijkheid en meer instabiliteit. TTIP is een stap in de verkeerde richting.

Debatronde

Na de inleidende speeches begon een debatronde met Ronald Roosdorp, van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Marhijn Visser, van VNO-NCW, Catelene Passchier, van de FNV en Ewald Engelen hoogleraar financiële geografie en columnist bij o.a. FTM en De Groene Amsterdammer.

Meer export goed voor Nederland?

Roosdorp en Visser zijn het erover eens: “Internationale handel is de kurk waarop NL economie gedreven heeft” en “Meer export, groei van de export, is goed voor Nederland!”Dit is een bekend frame, zo wordt het aan ons verkocht: wat goed is voor bedrijfsleven is automatisch goed voor iedereen. Deze onzin is al meerdere keren doorgeprikt, o.a. door Ewald Engelen. Multinationals wonen de democratie uit. Ze investeren niets, ze betalen geen belastingen en ze zorgen voor een race to the bottom qua lonen.

Het grootbedrijf is niet onze vriend, in werkelijkheid is het onze grootste tegenstander. In het debat zegt Engelen het nog eens onomwonden: Het is kul om het wel en wee van bedrijfsleven gelijk te stellen met welzijn van iedereen. De redistributieve effecten van handel zijn niet toegenomen! Ook Jean Wanningen komt via twitter met het helder tegenargument: Zowel meneer Roosdorp als Berden zegenen #TTIP vanwege de export. Maar 85% van het Nederlandse MKB exporteert nauwelijks en vormt wel 99% van alle bedrijven.

Democratisch tekort

Roosdorp: Je kunt niet voor of tegen een verdrag zijn, wat er nog niet ligt! Ja, zo lusten we er nog wel een paar. Als we wachten tot het er ligt, staan we voor een voldongen feit. Dan mogen we weer tekenen bij het kruisje. Iemand uit het publiek vraagt hoe de ratificering van het verdrag eigenlijk geregeld is. Het antwoord komt er op neer dat dat nog niet helemaal duidelijk is. Mooi is dat: is hier geen sprake van een overduidelijk democratisch tekort?

Maatschappelijke discussie over TTIP

Roosdorp en Visser zeggen blij te zijn dat ein-de-lijk de discussie over TTIP onder burgers is gestart. Wel laat, maar beter laat dan ooit. Arjen Lubach wordt gecomplimenteerd omdat hij het debat heeft aangezwengeld. “Deze man verdient een standbeeld.” Zelf hadden de mannen van BuZa en VNO-NCW al veel eerder maatschappelijk debat gewild. O ja? Heeft u zich daar dan sterkt voor gemaakt? Tot voor een jaar geleden werd er alles aan gedaan om de onderhandelingen over TTIP geheim te houden. Pas sinds kort komt er meer ‘transparantie’, maar niet echt. We worden bedolven onder een beleidsdiarree, stelt Engelen, daar is geen doorkomen aan.

Paard van Troje

Passchier komt met de bekende maar zeer terechte vergelijking: TTIP is een paard van Troje. Als het eenmaal binnen is, zal het allerlei onaangename verrassingen blijken te bevatten. Dan is er geen weg terug, dan is het te laat. Met TTIP en ISDS verbranden we onze schepen achter ons. Definitief.

En wie zijn schepen achter zich heeft verbrand, kan niet meer terug: hij moet doorgaan op de nieuwe weg die hij is ingeslagen.

Het ISDS is in het leven geroepen om de weg terug te blokkeren nadat de markt is open gebroken met TTIP. De ISDS maakt het namelijk mogelijk dat grote bedrijven overheden voor geheime, commerciële arbitrage commissies die boven de wet staan slepen, wanneer die overheid van gedachten verandert. Een uitspraak in zo’n commerciële arbitrage commissie geldt dan boven de Nederlandse en Europese wetgeving, zonder mogelijkheid tot hoger beroep. (…)Met de ISDS staan multinationals boven de democratie en heeft de democratie het nakijken.

Daar zijn al voorbeelden genoeg van. Zie bijv.
Zo werkt TTIP: je drinkwater laten vervuilen of anders …

Maar staar je niet blind op het ISDS onderdeel. ISDS is lang niet het enige onacceptabele onderdeel van TTIP

Alternatief voor TTIP: The Alternative Trade Mandate

Anne-Marie Mineur van de SP die in de tweede debatronde aan het woord kwam, wees op een goed alternatief voor TTIP. Het Alternative Trade Mandate: Handel voor mensen, niet voor multinationals. Het Alternative Trade Mandate is een samenwerkingsverband van op dit moment bijna 50 organisaties, die een alternatieve visie ontwikkelen op het Europese handelsbeleid dat de mensen en de planeet zet voor big business.

Europese en wereldwijde samenwerking is uiteraard benodigd en handel kan zorgen voor een betere economie en samenleving. Niet als het gebeurt zoals de EU en de VS samen met het grootbedrijf nu willen, met schrikbeelden als TTIP en ISDS, wél als het gebeurt op een manier die de belangen van personen en de planeet plaatsen boven die van het grootbedrijf!

Het kan dus wel. De belangen van mensen plaatsen boven die van het grootbedrijf. Een alternatief is mogelijk en binnen handbereik. Waarom zouden we dus op die heilloze weg naar een TTIPverdrag doorgaan?

Waaróm gaan we dit in godsnaam doen?

Ewald Engelen is doordrongen van het gevaar van TTIP. Hij kwam met een gloedvol betoog. “Mijn stelling is: laten we pas op de plaats houden. De interne markt van de EU is nog lang niet af. Waar is de sociale agenda? In feite verhindert TTIP de realisering van een sociale agenda voor Europa. Het frame is ‘we gaan dit doen’. Maar de voorafgaande vraag moet zijn: ‘Waaróm gaan we dit in godsnaam doen?’ Het debat gaat over randzaken: chloorkip, ISDS, schaliegas. Hoe belangrijk ze ook zijn, veel fundamenteler is de vraag waarom we dit überhaupt zouden willen. Daar moeten we het met elkaar over hebben”.

Engelen is in staat om de discussie in een belangrijker richting te duwen. Het gebrek aan democratie en transparantie moet centraal staan. Willen wij -burgers van Nederland en van de EU- die volgende stap in de globalisering wel? Waarom zouden we TTIP willen?

TTIP bevat geen enkel voordeel voor ons en duizelingwekkend veel nadelen. Waarom zouden we TTIP willen? Het antwoord is wel duidelijk. We willen TTIP niet. Niet een aangepast verdrag, een beetje zus of een beetje zo. Nee, we willen TTIP he-le-maal niet.

Voordat de avond begon was een meerderheid al tegen. Na het grote TTIPdebat zullen dat er alleen maar meer geworden zijn. De voorstanders van TTIP hebben ons niet kunnen overtuigen. De critici des te meer. Iedereen die zich ook maar een klein beetje in TTIP verdiept heeft, weet het direct: hier moeten we nooit aan beginnen, TTIP moeten we absoluut niet willen.

Mia Molenaar. Met dank aan Freek Bersch, Rosa Groen, Danielle Hirsch, Hedwig Peperkamp, Geert Ritsema, Frederik Vervoort, Jean Wanningen e.a. voor hun tweets over het #TTIPdebat

Bron: LangLeveEuropa.nl

23 REACTIES

 1. Bij dit nieuwe soort handelsakkoord kun je je afvragen welke en wat voor soort parijen het geïnitieerd hebben. Dat zijn echt de consumenten niet geweest, maar wel zeker de oligarchie en multinational. Tenslotte schijnen die te weten wat goed voor ons is, en ons politieke schorem zal dat altijd kopiëren lijkt het,uit puur eigenbelang. Ik beschouw dat ttip ook niet als een handelsakkoord maar als een bandieten deal,eendefinitieve afschaffing van de summiere democratie die hier nog is, geïnitieerd door enkele Amerikaanse en Europese big brothers.

  • Uiteraard. Ze hebben zich nooit iets van protesten of petities aangetrokken.
   De goede standaarden kun je vrijwillig overnemen, en de slecht gewoon laten.
   Daar is helemaal geen verdrag voor nodig.
   Net zoals wij de Duitse ‘Schuko’-stekkers (voor 220 volt) hebben overgenomen, terwijl België, Italië, en Zwitserland weer andere systemen hebben.
   Daarvoor hebben we geen verdrag hoeven sluiten met Duitsland.

 2. Biflatie slaat de plank mis door een artikel te kopiëren, NB van een dubieuze bron en deze niet te controleren op feiten.
  Niet dat ik voorstander of tegenstander ben van TTIP.
  Ik weet het niet en ben mij nog aan het informeren maar dit weet ik wel:

  “Consumentenbescherming

  De EU sluit geen compromissen bij veiligheid, consumentenbescherming en milieu. Bijvoorbeeld over hormoonvlees, dat de EU verbiedt, maar in de VS is toegestaan. De Europese wetten en regels voor biotechnologie, zoals genetisch gemodificeerde organismen, blijven van kracht. Ook blijven allerlei Europese verboden bestaan. Zoals het verbod op dierproeven en het verbod op het toelaten van met chloor ontsmet kippenvlees (‘chloorkip’).”

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ttip-handelsovereenkomst-tussen-europese-unie-en-de-verenigde-staten/transatlantic-trade-investment-partnership-ttip-helpt-mensen

  TTIP gaat bijv. over de afmetingen van binnenspiegels zodat fabrikanten niet voor elk model twee soorten spiegels hoeven te maken.
  Zie ook:
  http://nos.nl/artikel/650540-ttip-de-moeder-aller-verdragen.html
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Trade_and_Investment_Partnership

  Feiten mensen, feiten!
  Elkaar gek maken met paranoïde denkbeelden en elkaar napraten is zoiets als roddelen op het dorpsplein. Daar wordt niemand wijzer van!
  Zie ook discussies over vaccins al zouden deze ons vergiftigen, graancircels, inside job op 911 en ga zo maar door met alle desinfo.
  De werkelijkheid is al erg genoeg namelijk dat het economische systeem zorgt voor een ontoelaatbare toename in de welvaartskloof maar ook militaire interventies uit naam van dit geld en zonder draaiboek “the day after”…
  TTIP zal ongetwijfeld voordelen opleveren voor het grote geld maar dan gaat het niet over plofkippen enzo maar over voordelen voor de grote bedrijven alwaar mensen zoals jij en ik mogelijk te weinig van terug zien in ons dagelijks leven.
  Maar dat is voor mij een vraagteken en vast niet alleen voor mij.
  Dus laten wij de droge feiten en haar mogelijke consequenties opdiepen.

  • Hahaha, ongekend, beetje staatsbronnen aanhalen. Je kan ook eens naar wc-eend mailen wat die adviseren. Maar ventje toch. Ben je nou nog niet genoeg bedrogen door die figuren?

   • Alles is een samenzwering en alle ambtenaren hebben het slecht met ons voor is het niet?
    Lees nou eens wat er staat… Ik ben niet voor of tegen, nog niet in ieder geval!
    Het gaat alleen niet om plofkippen of GM kippen of chloor kippen of weet ik veel…
    Als TTIP echt zo slecht is, laat dan de droge feiten eens zien.
    Laat bronnen zien, anders dan hear say van een of andere vage website…
    Ik kan ook aantonen via die roddelende kringetjes (alles staat in een of meerdere circels elkaar na te blaten en aan te dikken) dat graancircels echt door aliens worden gemaakt en dat WTC1,2 en 7 “the day before” wat explosieven geïnstalleerd kregen…
    Mijn punt is dat TTIP wel doorgang krijgt omdat de discussie niet zuiver is.
    De ruis zorgt ervoor dat je een handje complotters overhoudt en de rest het eigenlijk wel prima vindt.
    Verdiep je in de verifiëerbare feiten en ga een inhoudelijke discussie aan.
    Maar dat schijnt niet aan jullie besteed te zijn.
    In plaats daarvan moeten wij het hier stellen met onbegrepen taalkunstenaars (tot voor kort dan), kluizenaars, drankorgels en nog wat “Jan Roos” figuurtjes die Wilders aanhangen…

    • Ambtenaren zitten er om het apparaat te onderhouden.
     Politici zijn verantwoordelijk voor de keuzes.
     En die politici hebben het misschien niet in de grond slecht voor met ons.
     Maar ze zijn vooral in feite dik 75 % van hun tijd bezig met zaken waarin ze schromelijk tekort schieten qua kennis.
     Wat echter in 100 % van de gevallen opvalt is dat ze daar zelf nooit slechter van worden. Curieuze is dat ik in mijn omgeving moet vaststellen dat het de overgrote meerderheid van mijn vrienden en kennissen slechter gaat dan 10 jaar geleden.
     Ze willen niet zeuren en denken dat het slim is om op die partij te stemmen die beloofd dat je er beter van wordt.
     Sja…

     • Ik stel dat helaas ook vast… Maar je hebt van die ontkenners die beweren nergens last van te hebben en alleen maar positieve verhalen te horen… Wel jetset, dat wel… Het Gooi of all places…

   • Nee, moerstaal – Biflatie slaat de plank helemaal niet mis. Of u hebt zich er niet tenminste een beetje serieus in verdiept; iig. zit u op 1 lijn met de propaganda van de landverraders in de regering en Kamer.

    Het is namelijk zodat WTO regels gaan boven die van de EU, dan wel de lidstaten.

    CAFTA means more government!
    the UN, NAFTA, and the WTO, it represents another stone in the foundation of a
    global government system. – Ron Paul

    NAFTA will represent the most creative step towards a new world order taken by any group of countries since the end of the cold war. – Henry Kissinger

    How the Free Trade Agenda Is Knocking Down America
    – The New American (PDF) Special Report

    Under the WTO’s Technical Barriers to Trade, the US has argued that no labeling of GMO plants was required, as the plants have not been ‘substantially transformed’ from normal or non-GM soya, corn or other plants.

    This conveniently ignored the fact that Washington simultaneously insisted that GMOs, due to the genetic engineering process, are sufficiently transformed, i.e. NOT equivalent, to be patented as ‘original’,
    and protected under WTO TRIPS intellectual property patent rights. (2).
    http://arkansasanimalproducers.8k.com/whats_new_10.html

    Uit deskundige bron: “Codex Alimentarius is a dark marriage between pharmaceutical and chemical industries and the WTO, conceived to exact complete and regimented control over all food products and nutrients worldwide.”
    “CA standards override all national laws.
    Lack of compliance to these standards may result in fines and/or crippling trade sanctions. If a country wants to play the global trading game, that country has no option whatsoever but to comply with CA.”

    Hier zit geen woord Swahili bij.

    TTIP is geen handelsverdrag, het is een allesomvattend wurgcontract. Het is een fascistische coup. Het gaat handel ook niet vrijer maken – integendeel. Ook het label Partnership is propaganda. Het is een dwangbuis, we graven een graf voor ons zelf.

    Logisch dat de Regering en de voorstanders er zo over liegen, en dat het in het geheim wordt bedisseld. Democratisch zal het volk z’n vrijheid en welvaart nooit te grabbel gooien.
    Tip: massaal lid worden van een regeringspartij, en de stem te laten horen op partijcongressen.

    • Richard, met alle respect maar je haalt er teveel bij, noemt zelfs Codex Alimentarius die op de diverse sites ook helemaal zwart wordt gemaakt… Ik heb het ooit met een vooraanstaande huisarts en antroposoof over gehad. Die legde me uit dat er spanningsvelden en lobby groepen zijn, niet enkel commerciële maar ook andere belangengroepen als bijv. zijn antroposofische organisatie. Overal wordt getrokken dus van een coup is heus geen sprake.
     Het is geen geheim dat het geld steeds meer begint te overheersen.
     Maar hou de discussie wel zuiver. Het is niet enkel een zwart verhaal, er zijn ook positieve ontwikkelingen al ben ik het eens dat wij onderhand in een kleptocracy wonen.

  • Gelijke standaarden zou je ook door afspraken kunnen bereiken.
   In Europa zijn bijvoorbeeld diverse stekkers voor 220 volt in omloop.
   Wij hebben de Duitse stekker overgenomen, in plaats van er zelf een te verzinnen.
   Je kijkt gewoon naar de standaard van een ander land, en als je die goed vind, neem je hem gewoon over.
   Het ultieme voorbeeld van verschillende standaarden is een Engelse auto.
   In plaats van verschillende afmetingen spiegels, willen ze in Engeland een compleet andere auto.

   Het gaat ook niet om verschillende afmetingen bij TTIP.
   Het gaat erom, dat een product dat in Amerika verkocht mag worden, ook hier verkocht mag worden, desnoods onder dwang, zonder tussenkomst van een rechter.
   Dus die andere afmeting spiegel uit de US of A mag hier dan ook.
   Er is geen vrije keus meer.
   Kun je uitrekenen wie er voordeel bij heeft.

  • Moerstaal wil al (blind) tekenen, de tekst is TOP SECRET, dus mininieme kans dat moerstaal voor Nederland met de Yanks ‘onderhandelt’. EP-leden krijgen alleen delen van de tekst (kort) te zien in zgn. ‘reading rooms’ – op voorwaarde van strikte geheimhouding.

   En na tekenen rust er nog 4 jaar embargo op de tekst.

   Ik constateer dat de censuur in Nederland beter draait dan in landen als de VS, Japan, Duitsland, Rusland, Italie, Canada.

   (Nee, ik haalde er niks teveel bij! Lees (o.a.) hieronder – en dan is de opsomming van gevaren, kosten, schade en nadelen nóg niet compleet!)

   Vanwaar gezaghebbende bronnen wel gedegen kritiek leveren. een paar hints:

   De US.T.R. zei ons dat de moorden op vakbondsmensen of geweld tegen hen geen overtreding is van het arbeidsrecht”.

   US Trade Representitave, Michel Froman, is dezelfde die voor Obama onderhandelt met buitenlandse regeringen, and met multinationals, zowel voor TPP als voor TTIP.

   “Ieder land in TPP of TTIP dat arbeidsrechten verdedigt boven het niveau van
   slavenarbeid zal worden beboet middels ISDS in TPP of TTIP.

   Zoals een hoge VN-vertegenwoordiger hierover heeft gezegd, TTP & TTIP will produce “a dystopian future in which corporations and not democratically elected governments call the shots.”

   Het idee dat dit ‘vrijhandels’ verdragen zijn, is de grootst mogelijke Leugen. Ze zijn een overdracht van soevereiniteit van nationale democratiën naar een fascistische wereldregering.

   Investigative historian Eric Zuesse is the author, most recently, of They’re Not Even Close: The Democratic vs. Republican Economic Records, 1910-2010, and of CHRIST’S VENTRILOQUISTS: The Event that Created Christianity, and of Feudalism, Fascism, Libertarianism and Economics. http://www.washingtonsblog.com/2015/05/how-americas-news-media-killed-americas-democracy-tpp-ttip.html

   Geheim omwille nationaal belang?, INTEGENDEEL. ‘Stealth’ staatsgreep!!

   many have noted that the treaty is so bad that
   – if Americans knew what’s in it – they’d demand that Congress reject it.

   No wonder it has been classified as a national security secret, so that people can’t see it’s language … until
   4 years AFTER it’s passed.

   While the TPP is falsely called a “trade agreement,” only 5 out of 29 of TPP’s chapters have anything to do with trade.

   And conservatives point out that even the 5 chapters on trade do not promote free trade.
   Bloomberg calls TPP a “corporatist power grab”, “as democratic and transparent as a one-party state,” and shrouded in “Big Brother-like secrecy”.

   The U.S. Trade Representative – the federal agency responsible
   for negotiating trade treaties – has said that the details of the Trans Pacific
   Partnership are classified due to “national security”.

   A Congressman who has seen the text of the treaty says:
   There is no national security purpose in keeping this text secret … this agreement hands the sovereignty of our country over to corporate interests.

   It will
   – increase the cost of borrowing,
   – make prescription drugs more expensive,
   – destroy privacy, harm food safety, and – yes – literally act to destroy the
   – sovereignty of the U.S. and the other nations which sign the bill.

   Meer dan 1000 mensen in Japan hebben een aanklacht ingediend tegen hun regering, een team van 157 juristen werkt aan hun zaak.
   A total of 1,063 plaintiffs, including eight lawmakers, claimed in the case brought to the Tokyo District Court that the Trans-Pacific Partnership pact would

   – undermine their basic human rights such as the right to live and know that are guaranteed under the Constitution.
   – only benefit big corporations
   – jeopardize the country’s food safety and
   – medical systems and
   – destroy the domestic farm sector,
   – push up drug prices . They point CORPORATE SOVEREIGNTY
   – jeopardizes the independence of Japan’s judicial system, and said that the secrecy surrounding the talks:
   – violates the people’s right to know as the document is confidential and the
   negotiating process will be kept undisclosed for four years after the agreement
   takes effect.

   Although it is hard to judge how much of a threat this move represents to Japan’s continuing participation in TPP, the legal firepower behind it is certainly impressive: according to the Mainichi story, there are 157 people on the legal team. At the very least, it shows that resistance to TPP and its one-sided proposals is growing
   — and not just in the US.
   https://www.techdirt.com/articles/20150515/07555231015/over-1000-japanese-citizens-band-together-to-sue-their-government-over-participation-tpp.shtml
   met de VN-official: (instemmen met) TTIP is inhumaan.
   Landverraad sowieso bovendien.

 3. De grote multinationals en mogendheden proberen dit door de strot te persen van Europa.
  Waarom kan je je afvragen.
  Dit handelsverkeer zal eenzijdige voordelen opleveren.
  De VS is de EU altijd 1 of 2 stappen voor.
  Dat is mede de oorzaak van het achterlijke dogmatische socialistische/communistische tuig in Brussel die aan de touwtjes trekt momenteel.

 4. Kan het eens zijn met Passchier.
  De Janks zullen altijd proberen voor eigen gewin afspraken te maken.
  Alleen het Oosten is een serieuze tegenstander voor ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.