Turkse lira in vrije val geraakt: -20%

De waarde van de Turkse lira is al een aantal dagen aan het dalen, maar op vrijdag 10 augustus raakte de Turkse valuta in een absolute vrije val. De Turkse lira stond op een gegeven moment zelfs bijna 20% in de min ten opzichte van de euro. turkse lira

Het vertrouwen in een ommekeer is helemaal weg. Iedereen vlucht uit de Turkse lira. Ook het Turkse staatspapier wordt flink verkocht, waardoor rentes fors op zijn gelopen. Trump doet daar overigens nog even een schepje bovenop via Twitter. Inmiddels is iedereen duidelijk: Turkije heeft hele grote financiële problemen.


6 reacties

  1. Lekker voor de banken!!!! Die gaan dit wel voelen, want ze hebben allemaal wel exposure naar turkije, alhoewel steeds minder want anders zou de koers van de lira niet zo enorm hard dalen!!!

  2. De EU lonkt al jaren naar Turkije en we moeten ons afvragen waarom. Het zal wel met de strategische ligging te maken hebben. Niet voor niets is Turkije lid van de NAVO. Inmiddels hebben we te maken met een land wat geregeerd wordt door een dictator. Erdogan heeft last van hoogmoedswaanzin en heeft een groot deel van de bevolking voor zich weten te winnen. In mijn ogen onbegrijpelijk. Maar ja, als je de media volledig onder controle hebt en je schoonzoon als minister van Financiën hebt aangesteld dan heb je de macht. Een levensgevaarlijke situatie. Inmiddels reageren de financiële markten eindelijk op de idiote ingrepen van de dictator op de economie. En de gevolgen van een crashende lira worden langzaam zichtbaar binnen de eurozone. Veel Europese banken zijn gekelderd op de beurs i.v.m. flinke noteringen van Turks schuldpapier op hun balansen. De eigenwijze opstelling van de dictator wordt door de markten stevig afgestraft maar toch komt de dictator straks in september op visite bij de buren. Een zogenaamd beleefdheidsbezoekje bij Merkel. Het zal voor de bühne een zogenaamd stevig gesprek zijn maar uiteindelijk worden bij het afscheid heel vriendelijk de handen geschud. Want ja, de president van Turkije moet je als EU wel te vriend houden. En de EU heeft nu eenmaal grote ambities. Ik vrees dat inmiddels duidelijk wordt waar het halfslachtige beleid van een besluiteloze unie toe leidt. De politieke bemoeienis en ook de financiële belangenvermenging van de EU met Turkije zal ons zeker heel duur komen te staan. Waarom moeten wij EU-burgers zo nodig een ‘liefdesrelatie’ onderhouden met een dictator van een land die een heel andere cultuur en godsdienst nastreeft dan bijvoorbeeld ons pittoreske polderlandje. Waarom moet een EU zo nodig met iedereen vrienden zijn? Een bekend spreekwoord zegt: “ Allemans vriend is allemans gek.”

  3. Got gold? http://www.kitco.com/news/video/show/Kitco-News/2059/2018-08-10/Will-Turkeys-Currency-Crisis-Create-Golds-Shining-Moment#_48_INSTANCE_puYLh9Vd66QY_=http%3A%2F%2Fwww.kitco.com%2Fnews%2Fvideo%2Flatest%3Fshow%3DKitco-News

    Erdogan wil dat de Turken hun goud gaan verkopen voor Lira, nou ik ken wat Turken en ze hebben allemaal gespaard in goud. Sommige al vanaf dat ze jonger waren, iedereen maand een klein deel (je hebt daar muntjes van 1 gram) in goud. Dit gaan nimmer dat op DIT MOMENT omwisselen voor de vallende lira. Turkije zit in een diepe crisis en er komt juist meer vraag naar goud wedden?

  4. Het wordt steeds spannender: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2420843/erdogan-dreigt-vs-met-breuk-bondgenootschap . En ook toeristen gaan twijfelen: https://www.telegraaf.nl/financieel/2420859/turkse-wisselkantoren-dicht-vanwege-lira-crisis
    Benieuwd hoe maandag deze soap wordt vervolgd op de financiële markten. Er is ooit gewaarschuwd dat een volgende (krediet)crisis zich zal manifesteren in Europa. Veel EU-banken hebben leningen uitstaan in Turkije. Bij een echte Turkse crisis waarbij de lira nog verder wegzakt kunnen deze fluiten naar hun centen. De al weinig stabiele Italiaanse banken kunnen dan ook gaan wankelen met alle gevolgen van dien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.