USA: Tussen God en de mens hoort niets te zijn !

6

De presidentiele verkiezingscampagne in de VS heeft meer dan vijf miljard dollar gekost. Meetings, reclame, werving en meer. Al dit geld is binnengekomen van veelal geheime sponsors. Het zal vast niet lang duren of er wordt, vermoedelijk als het al wat donker is, aangebeld bij president Obama, de zijnen en alle andere politieke betrokkenen. Niets gebeurt immers maar zo. Voor wat hoort wat. Investeringen moeten rendement opleveren, direct of indirect.

wereld amerika

De United States of Amerika (USA), een land met zo’n 310 miljoen inwoners, waar velen nog van mening zijn dat de staat zich bijna volledig afzijdig moet houden. Nauwelijks of geen belasting dient te heffen. Dat mensen zich zelf moeten redden. Waar preppen en off the grid leven, zeg maar volledig voor jezelf zorgen, zowel qua voedselvoorziening, energieopwekking als veiligheid, met veel wapens, een ware rage zijn.

De Amerikaanse schuldenberg

De USA is een land met enorme, nog steeds groeiende, schulden, met een infrastructuur die elke dag verder achteruitgaat. Suburbs met hekken er omheen voor de rijken en getto’s voor de armen. Toponderwijs voor weinigen en een “public” schoolsysteem voor de kansarmen dat volledig in een crisis verkeert. “Too many of the students in those schools are dropping out well before high school graduation. Too many are receiving high school diplomas that do not certify academic confidence in basic subjects. Too many are being left unprepared for the world of work. Too many are being left unprepared to go on to higher education and advanced technical training. Those schools are indeed in crisis and they require emergency treatment… “

De criminaliteit in de USA is enorm. In de gevangenis zitten meer dan 2,3 miljoen Amerikanen gevangenen. Daarnaast staan er nog zo’n 7 miljoen ex-gevangen onder toezicht. Criminaliteit op zo’n grote schaal ontstaat natuurlijk niet zo maar. Het hangt  nauw samen met het gezin en de buurt waar kinderen geboren worden. De situatie en voorbeeldfunctie van hun ouders. De kansen op scholing en werk en nog zo veel meer.

Een oplosbaar probleem?

sociale wetgevingWie de ontwikkelingen volgt, ziet dat de rijken in de USA elke dag rijker worden en de armen armer. De middenklasse is al lang, als in een trechter, op weg naar beneden.

De theorie dat er tussen God en de mens niets (vooral geen overheid) dient te zitten is afkomstig van de filosofe Ayn Rand, die in de USA veel aanhangers had en heeft. O.a. Greenspan en de republikeinse vicepresidentskandidaat Paul Ryan rekenen zich tot haar volgelingen. Rand ziet elke vorm van overheidsbemoeienis als een belemmering. Als alles wordt losgelaten, vooral economisch, dan komt het vanzelf goed is haar adagio. Harmonie, gerechtigheid en een vreedzame samenwerking komen dan als vanzelf.

Hoe verder?

Ik kan mij goed voorstellen dat voor wie zich verdiept in het verleden en nu van de USA, Europa en verder, er een gevoel van machteloosheid ontstaat. Als het om onszelf en een kleine groep om ons heen zou gaan dan weten we nog wel een oplossingen te vinden. Hebben we ideeën genoeg. Bijvoorbeeld. Neem en verzamel niet meer dan je echt nodig hebt. Leef met respect voor jezelf, je naasten en de natuur. Hou het sober en eenvoudig. Geniet van het nu. Zorg dat werken een natuurlijk en integraal onderdeel van je leven wordt. Dan vervalt het begrip werk en werken en wordt alles leven.

Het begint echter moeilijk te worden als er mensen in je omgeving zijn die niet volgens die regels willen leven. Die macht en zekerheid willen verwerven door het aanleggen van grote voorraden. Die het niet erg vinden dat zij veel hebben en anderen niets. Dan ontstaat er spanning en woede en kom je voor de vraag te staan wat nu?


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie