Tweet: ´You´ve got bitcoin!´

(uit Cryptonieuwsbrief.nl)  Jij ontvangt bitcoin! Ja, ´t is te zeggen: dan moet je eerst op Twitter leuke posts plaatsen, interessante items aanhalen, video´s of quotes, weet je wel. Goede content wordt vaak beloond, d.m.v. tips. noem het fooien, maar het zijn geldelijke beloningen, blijken van appreciatie voor wat jij plaatst, toont, doet op een platform. Op YouTube vernoemen posters vaak hun Patreon wallet, waarin kijkers hun tips kunnen stoppen. FF uitleggen wat Patreon is: ´Patreon is een Amerikaans lidmaatschapsplatform dat zakelijke tools biedt voor makers van inhoud om een ​​abonnementsservice te runnen. Het helpt makers en artiesten een maandelijks inkomen te verdienen door hun abonnees beloningen en voordelen te bieden.´  

Cheep tweet chirp twitter

 ´Twitter Rolls Out Bitcoin Tipping and Plans To Let Users Authenticate NFTs´. Jack Dorsey, de eigenaar van Twitter is een groot fan van bitcoin en dat zal de wereld geweten hebben. Dit is wat het sociale-mediabedrijf gisteren meedeelde: ´The feature — now called Tips — will be released to everyone and can link to your Cash App, Patreon, Venmo and other platforms. Crawford said Twitter would begin the rollout with iOS first and then Android over the coming weeks.´ Je gaat binnenkort op het profiel van iemand die je apprecieert en wilt belonen kunnen klikken, waar een TIP Icoontje staat. Dat brengt je verder naar de app waarmee je kunt connecteren naar voorkeur om je tip in the jar (fooien bokaal of schaaltje) te stoppen.  

Tips

De bitcoin koers kreeg er een push up van deze ochtend, want een bericht als dit stuwt natuurlijk het enthousiasme van beleggers wereldwijd. Het zal de adoptie en gebruik van BTC alleen maar ten goede komen, dus dat is puik. Twitter zag het licht in 2006, werd beursgenoteerd in 2013 en kent zo´n 350 miljoen gebruikers. Onderschat beslist niet wat ´fooitjes´, vele kleintjes in totaal kunnen opbrengen. Want bijvoorbeeld op YouTube en andere sociale media zijn er mensen die er hun beroep van konden maken. De populairste YouTubers in de crypto en blockchain space is BitBoy Crypto met – slik – 5 miljoén volgers, als je al zijn kanalen tezamen telt. Hmm, da´s nét ietsje meer volgers dan deze Cryptonieuwsbrief geniet (I wish…!)

End The Fed

Bitcoin, BTC, is in 2008 bedacht door de illustere onbekende (een hij, zij of collectief) Satoshi Nakamoto. Bedoeld als een nieuw soort geld, digitaal; van de mensen voor de mensen. Om zo rondom de dominantie van de centrale banken van de wereld te werken. Waarvan u en ik ondertussen weten dat die er potje van hebben gemaakt, en nog. Met devaluaties, renteverhogingen en -verlagingen; de ene crisis na de andere proberen te bedwingen. Waarbij de luidste publieke kritiek op hen wel komt vanwege de éminence grise van de Amerikaanse politiek, Dr. Ron Paul. Zijn leven lang heeft hij gestreden voor gezond geld, een gezonde dollar. Waarmee het bergaf is gegaan toen elke band met ´echt geld´ – goud – doorgesneden werd in 1971. Zelfs op de dag van vandaag schalt de stem van Dr. Paul nog luid in het propageren van het edelmetaal, maar cryptocurrencies ziet deze stem-van-de rede ook wel zitten. Om maar te zeggen: hij is de auteur van een boek met de veelzeggende titel ´End The Fed´. 

Hunky dory 

Weg met de Amerikaanse centrale bank! Naar de wijze (nou ja…) woorden die met regelmaat de wereld ingestuurd worden door ene Jerome Powell, voorzitter van het Federal Reserve System, wordt nog wel aandachtig geluisterd door de markten. Zoals hij gisteren weer twee… neen: sprak over wat de Amerikaanse centrale bank wel en niet gaat doen. Ach, meer en meer komen de marktspelers tot de vaststelling dat de macht van de Fed tanend is. Woorden woorden woorden – beter kijk je naar wat ze doen in plaats van luisteren naar wat ze zeggen hoor. En dat geldt eigenlijk altijd en overal, op alle gebieden, maar zeker wanneer beroepspolitici of benoemde hoge ambtenaren weer wat debiteren. Jerome Powell zegt dat hij de maandelijkse stimulus aan de markten (van 120 miljard dollar!) tegen midden 2022 wil afbouwen. En dat de eerste renteverhoging pas tegen het einde van dat jaar zal plaatsvinden. De aandelenmarkten vinden het prima – de dollars blijven binnenstromen; en de cryptomarkt is ook tevreden, want de reële inflatie ligt veel hoger dan de huidige nulrente. De burgers verliezen gaandeweg koopkracht, maar wie maalt daar om? Moet je maar gaan beleggen want sparen brengt toch niks meer op! 

Zo hoor ik ook maar vertellen hoor, dus geen financieel advies, u begrijpt… 

Een alternatief

Eigenlijk luidt er kritiek als: weg met álle centrale banken. Die de macht over het geld – elke fiatmunt – hebben opgeëist, en volgens zij-die-het-kunnen-weten au fond meer kwaad dan goed doen. Zo kon geen van hen de Dot.com crash van het jaar 2000 voorkomen. En zagen ze ook niet de Kredietcrisis van 2008 aankomen. Toevallig of niet maar het is toen ook dat Satoshi Nakamoto bitcoin publiek maakte. Het is een alternatief, een optie, en die is misschien wel béter dan alle fiatgeld. Grootste en belangrijkste onderscheid: fiatmunten kunnen onbeperkt bijgemaakt worden, zijn dus inflatoir; en bitcoin is deflatoir want het aantal (21 miljoen BTC) is beperkt.

Na bitcoin zijn er tal van andere munten en tokens op de markt gekomen, tot we vandaag aan 12.115 and counting zitten. Elke week komen er nog honderden van bij, waarvan velen hun nut nog moeten bewijzen. 

Heel veel noemenswaardig nieuws is er sinds gisteren niet uitgekomen, behalve dan het nieuws over Twitter en bitcoin. Tja, u en ik, we ´spreken´ elkaar elke dag, of toch van maandag tot en met vrijdag. Dus is er niet steeds iets important te melden. 

Big in Africa

Maar over bitcoin gesproken: het WEF, World Economic Forum, publiceerde hier net een artikel over. Specifiek over de groei van cryptocurrencies in het algemeen in Afrika. Het is het werelddeel waar de digitale groei nog het kleinst is, maar er des te meer mogelijkheid is om te groeien. Op onderstaande grafiek zie je de verschillende regio´s in de wereld, en waar die zich qua crypto adoptie precies bevinden (dat tot juni 2021):

Cryptodaily.co.uk

Aan de andere kant neemt Afrika de leiding als het op peer-to-peer transacties aankomt. Betalingen van persoon tot persoon, dus rechtstreeks, geen tussenpersonen meer. Dat volume is in Afrika net het hoogst, en daarbij wordt vooral bitcoin gebruikt. Ja, wie zoals u en ik trachten naar The Big Picture te kijken, beseft dat het cryptoweb zich geleidelijk over heel de aarde gaat uitstrekken. Dus toch ook Big in Africa!

Crypto = geld

Het grootste themapark van Zuid-Europa, PortAventura World in Spanje, gaat ook bitcoin accepteren, in 2022 dan. Zo zie je maar weer: meer en meer kom je bitcoin et al. tegen in het dagelijks leven. Hier is een grafiek die net dat daadwerkelijke gebruik van crypto als geld uitbeeldt. Want het IS geld hoor. En wanneer of waar het dat nog niet is, dan komt ´t wel! 

Visualizing the Rise of Cryptocurrency Transactions

 

Visualcapitalist.com

In Kazachstan kan het mijnen van bitcoin wel eens flink gelimiteerd worden door problemen met de elektriciteitsaanvoer. Zeker nu de winter nadert zou er zich een tekort kunnen voordoen voor het reguliere gebruik van elektriciteit, dus zal het grootverbruik vast beperkt worden. Kazachstan is de derde grootste bron van cryptomijnen. Nieuws als dit kan door de markt positief opgenomen worden; want er komen minder snel bitcoins op de markt… Of negatief, want er is toch deze onderbreking waarmee gedeald moet worden. ´t Hangt af van de mood, de stemming; hoe de muts staat van de meerderheid-der-beleggers. Want soms wordt een complete draai gegeven aan nieuws zodat het toch nog anders ontvangen wordt dan je zou denken…  

Wie (veel) meer wil weten over wat bitcoin precies is, hoe de munten op de markt komen, hoe veilig of onveilig BTC is; wie met dergelijke vragen zit kan terecht op Bitcoin.org waar een hele lijst staat met veelgestelde vragen. ´t Is niet écht ´Everything You Always Wanted to Know About Se…excuseer: Bitcoin, But Were Afraid To Ask´; maar het komt toch dicht in de buurt. Wie vraagt die weet. Wie doet alsof ie weet en niet vraagt, blijft dom. C´est vous qui voyez!

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 12.115 munten en tokens (jawel!) tezamen, vergeleken met gisteren, maandag 20 september 2021, bedraagt vandaag 1,896 trillion – biljoen – dollar (was 2,023 trillion.)  

BTC noteert aan 41.650 dollar (was 44.055 dollar). 

De bitcoin dominantie is momenteel 41,82 procent (was 40,99 procent). Vooral bitcoin ging vanochtend hoger, vanwege het Twitter nieuws, maar harde taal vanuit het Rijk van het Midden – China, zendt alles weer lager. 

(On)wijs

´China’s central bank said all cryptocurrency-related transactions are illegal, reinforcing the country’s tough stance against digital rivals to government issued money.´ Dat is met 1,4 miljard mensen toch een flink deel van de wereld (7,9 miljard aardbewoners in totaal) waarvan de overheid (!) zegt er niks mee te maken willen hebben. We weten waarom nietwaar? Omdat alle crypto´s de digitale yuan in de weg zouden zitten. De testfases breiden zich steeds verder uit, en wij verwachten deze CBDC, central bank digital currency, ergens in 2022. Dit is allemaal niet nieuw, de taal die de People´s Bank of China (PBC) hanteert is nog wat strenger dan de drie of vier vorige keren, maar ja. Sommigen (velen) laten zich daardoor nog altijd van de wijs brengen…

Zolang U maar niet van de wijs raakt, op de afsluiter van de week die vrijdag is. U kijkt vast al uit naar uw vrije dagen, of naar dagenlang vrijen, dat kan ook. Ieder zijn meug, Het ga u goed, tot maandag hoop ik? Een fijn weekend alvast gewenst van uw dienaar in crypto, J. Bitcoin

4 reacties

 1. Beste Joost,
  Ik weet niet of jij dat wel weet maar China zit in de top 3 van grootste bitcoin bezitters wereldwijd om precies te zijn: 194,755.00
  Dat is toch intressante info om te weten. Neem aan dat jij hiervan wel van op de hoogte was. Daarom denk ik dat dit Btc verbod meer een politiek signaal is wat ze toch niet kunnen uitvoeren.

 2. Hoi Pieter, ik heb toch eerder al geschreven dat crypto, en BTC, het populairst is in Nigeria hoor. Omdat dit al ff geleden is ben ik het nog ´ns gaan checken, recenste data die ik kan vinden, juli 2021. Zie hieronder als je wil… Deze publieke, officiële verdoeming van crypto – da´s al de vierde keer of zo dat China met zoiets naar buiten komt. Het is om de komst vam de eigen e-yuan niet te laten overschaduwen door andere digitale munten. Om de eigen burgers nogmaal op de strafbaarheid te wijzen (want er werd en wordt nog via de Over The Counter gehandeld). De cryptoplatformen te waarschuwen – en het werkt want verschillende grote nemen al geen Chinese klanten meer aan. Dit gezegd zijnde: de nationaliteit en overige identiteitskenmerken van wie er achter cryptoadressen zitten is natuurlijk niet bekend. Wel hoeveel crypto, zoals bitcoin etc elk adres bezit. De grootste heten whales, walvissen, en niemand weet wie ze zijn, ook niet waar ze wonen… Nu, ik weet niet hoe China in de praktijk burgers kan verbieden een app te downloaden en te traden, maar je ziet dat ze andere methoden aanwendt, de Chinese autoriteit, om cryptobeleggen het minstens heel moeilijk te maken…. Groetjes!

  https://finance.yahoo.com/news/countries-using-cryptocurrency-most-210011742.html

  A Look at the World’s Top 10 Crypto Countries
  Nigerians are the most open to crypto trading and spending, but the country is hardly alone in its rapid adoption of what was a mostly unfamiliar novelty until very recently. Southeast Asia makes a strong showing and one country from Latin America breaks the top five, but the world’s most powerful countries with the biggest economies fall on the bottom half of the list. The world’s top 10 crypto countries, according to the Statista data, are:

  Nigeria: 32%

  Vietnam: 21%

  Philippines: 20%

  Turkey: 16%

  Peru: 16%

  Switzerland: 11%

  India: 9%

  China: 7%

  U.S.: 6%

  Germany: 5%

  Japan: 4%

 3. Hallo Joost,

  Ik denk dat het grootste probleem van Bitcoin en andere crypto,s niet zo zeer dat ze echt waarde hebben. Maar dat je zo makkelijk geld over kan maken over grenzen zonder enige kontrole. De overheid en de banksector kunnen dit natuurlijk nooit accepteren want zij willen hun monopolie houden op legaal stelen daar hebben ze heel hun macht op gebouwd. Ik denk wel dat China heel veel bitcoins bezit om de koers naar wens te sturen indien gewenst. De EU en VS lopen hopeloos achter bij hun eigen e-coins op China. Uiteindelijk vrees ik dat de EU veels te laat is en grote kans dat ze de komende economische/politieke crisis zelf niet eens gaan overleven. De Soviet Unie was ineens weg door financieel wanbeleid. De ECB doet er nog een schepje bovenop. De EU is een onmogelijke unie en gaat uit elkaar spatten zodra mensen doorhebben dat ze in een armoede fuik geleid worden.

 4. Dank voor je reactie Pieter. Met het eerste deel ben ik het helemaal eens. Dat China bitcoins zou bezitten en de EU uit elkaar ´spat´; daar kan ik niet in mee gaan. BTC en alle mogelijke crypto staan in de weg van de e-yuan (die er al is, en steeds uitgebreider getest wordt; moet klaar zijn tegen of al volop gebruikt kunnen worden bij Winterspelen). De overheid hoeft er ook geen te bezitten om de markt te manipuleren, want met een enkele verklaring zoals afgelopen vrijdag (´alles van en rond crypto is illegaal´) volstaat om de vele nieuwkomers in de crypto space hun munten te doen verkopen. Nieuwsberichtje -dat-geen-nieuws- is volstaat hoor. Voor de tigste keer. China kan zijn geld beter anders gebruiken. Belt-and-road-project bv! Is alleen maar ff onderbroken geweest. Met de kritiek op de EU ben ik het ten dele eens, maar toch vind ik dat we hier nog in de best mogelijke ´niche´ van de wereld wonen. Zelfs en ook al is het op schulden gebaseerd – dit geldt voor de meerderheid der landen vd wereld, en alles blijft toch gewoon maar doorgaan hé. Soms vraag ik me zelfs af of het klopt wat sommigen beweren – dat schulden er niet meer toe doen?! Kijk naar Japan; bijna 3 keer het BNP als schulden, en vastgoed, wonen is er peperduur – álles is er duur en toch blijft de boel draaien, iedereen gaat gewoon netjes naar z´n werk elke ochtend… Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.