‘Uit de euro stappen is goedkoper dan erin blijven’

67

Bruno de Haas is te gast bij Paul Buitink. Hij vertelt waar zijn nieuwe boek over gaat en waarom hij denkt dat Nederland uit de euro moet stappen. De voornaamste reden van de Haas is dat hij vindt dat ieder land in Europa zijn eigen rente zou moeten hebben. Bruno denkt het in totaal  zo’n 450 miljard kost om in de euro te blijven, terwijl eruit stappen zo’n 50 tot 100 miljard euro zou kosten. Met een soort van einde van de wereld scenario worden we volgens hem momenteel in de euro gehouden. Paul vergelijkt het met hoe knechten in Ecuador worden behandeld.

euro crisis

Soevereiniteit

Bruno bespreekt welke vorderingen in een exit-scenario moeten worden afgeschreven. Een belangrijke reden om uit de euro te stappen volgens Bruno is ook het terugnemen van soevereiniteit. Paul vraagt zich af waarom Bruno, als bewonderaar van Hayek, een voorstander is van de gulden in plaats van competitieve geldsoorten. Bruno heeft moeite met dit concept want hij meent dat de waarde van geld moet worden gewaarborgd door een betrouwbare overheid.

Centrale banken en kuddegededrag

Paul vraagt wat Bruno vindt van het Chicago-plan en ideeën van partijen als Stichting Ons Geld en Sustainable Finance Lab. Paul meent dat Bruno teveel vertrouwen heeft in centrale banken. Er volgt een interessant gesprek over de rol en gevaren van centrale banken, kuddegedrag, moral hazard en goud.

[youtube id=”xfLxfRqe1ck” align=”center”]