Uiteindelijk gaat het om de reële economie

10

De beurzen mogen dan flink stijgen in de eerste maand van het nieuwe jaar, met de reële economie gaat het nog steeds slecht. Koopkracht is één van de belangrijkste kengetallen in de economie. De koopkracht daalt inmiddels voor het vierde  jaar op rij. Volgens het Nibud zal 2013 ‘geen topjaar’ worden voor het gemiddelde Nederlandse huishouden. Het Nibud liet vorig jaar weten dat de koopkracht tot 2017 voor sommige Nederlanders met 16% kan gaan dalen. Het Centraal Plan Bureau ging zelfs nog een stapje verder en liet weten dat gepensioneerden in het ergste geval 30% minder te besteden zullen hebben.

Koopkracht 2013

De koopkracht daalt

De kracht om te kopen neemt dus voor iedereen af, voor de één wat meer dan voor de ander. Feit blijft dat we in een systeem leven waarin deze kracht om te kopen vrij belangrijk is om het systeem zelf in stand te houden. Hoe wordt er anders groei gegenereerd? De werkloosheid is in de afgelopen maanden fors gestegen, de lasten voor de burger zijn verhoogd en de prijzen voor diensten en producten stijgen momenteel gemiddeld met zo’n 3%. Bij veel mensen blijft er aan het einde van de maand dus steeds minder over.

Ludieke actie

De PVV roept Nederlanders, die te maken krijgen met koopkrachtverlies, op om een belletje te plegen naar Het Torentje van Mark Rutte. Volgens Wilders is het telefoonnummer: 070-3564100. Het jaar 2013 wordt in ieder geval weer een zwaar jaar voor de portemonnee van de gemiddelde Nederlander. Vrijwel iedereen heeft minder te besteden dan vorig jaar. Als u een indicatie wilt krijgen van uw koopkrachtdaling, kunt u de koopkrachtberekenaar van het Nibud proberen. Geen garanties natuurlijk, want wie weet wat ons in 2013 nog allemaal staat te wachten.