Uitverkoop op de financiële markten

Het was een uitverkoop vandaag op de beurzen in Europa. Verschillende graadmeters verloren vele procenten. De Amsterdamse AEX eindigde ruim 2 procent lager, de Duitse DAX 4 procent, It, Fr en GB daalden respectievelijk 4, 3 en 3 procent. Het lijkt er op dat een tweede forse daling van de beurzen in dit rampjaar 2020 is ingezet. In maart was er een koersdaling van 20 tot 30 procent op de Europese beurzen maar daarna krabbelden ze door steun van centrale banken weer op tot vlak onder het niveau van half februari 2020. De tweede koersdaling binnen een jaar lijkt te zijn ingezet. De oorzaak moeten we zoeken in de tweede coronagolf die al was ingezet maar nog niet was doorgedrongen tot op de financiële markten.

Keihard onderuit

Beleggers keken reikhalzend naar de steunpakketten van centrale banken en naar de steunpakketten van overheden. Beleggers vreten namelijk van 2 walletjes. Zowel de steun van de overheid als die van de FED en de ECB komt grotendeels naar hun toe. De modale burgers die zonder overheidssteun hun baan zouden verliezen profiteren voorlopig nog van hun eigen belastinggeld dat de overheid weer terug stort op de rekening van de werkgevers die anders dreigen om te vallen door enorme omzetverliezen. Beleggers en investeerders profiteren dubbel zolang de overheid de monden blijft voeden van consumenten en de centrale banken de rekeningen voeden van beleggers die met gratis geld in de vorm van renteloze leningen winsten weten te boeken met de aan- en verkoop van hun aandelen waarop ook nog eens dividend wordt uitbetaald. Oké, verschil moet er wezen. Maar zoveel?

Biljoenen aan belegd vermogen naar de knoppen

Dat er sprake is van enorme inkomensongelijkheid en scheefgroei in de samenleving blijkt uit veel maatschappelijke signalen. Woningnood in de polder met lange wachtlijsten voor huurhuizen en recordprijzen voor koophuizen. Daarnaast de inkomens- en vooral vermogensongelijkheid tussen de massa en de elite. Er is geen tussenklasse meer in de vorm van een middenklasse. De middenstanders zijn volkomen uitgekleed en staan zich in hun nakie te verstoppen achter de onderklasse, zoals dat vroeger werd genoemd. In deze tijd van monetaire repressie en overheidsbeteugeling kunnen we gerust spreken over nog slechts 2 klassen, de massa en de elitaire bovenlaag van 10 procent superrijken. Deze bezitten met gemak vermogens van ruim meer dan honderd miljoen tot ver boven de honderd miljard per rijke stinkerd. Ik neem een biertje en breng een toast uit op onze ‘eigen’ Charlene de Carvalho-Heineken. Zij voert met 14,2 miljard de lijst aan in de Quote 500 van 2019. Kijken we maar niet naar de lijst van de superrijken wereldwijd. Ik wil over een jaartje of wat wel eens zien hoe groot hun verliezen zijn. Dat zullen biljoenen worden als de koersdalingen op de beurzen doorzetten. Wie hoog staat kan diep vallen. Hun gezamenlijk belegd vermogen zal zeker vele biljoenen bedragen en zal een flinke duikeling maken. Gelukkig ben ik daar niet bij. Als je weinig bezit kan je weinig verliezen.

Belegd pensioenvermogen geeft minder beleg op boterham

Het zal hooguit mijn pensioen zijn, daar gaan zeker wat pegels vanaf straks in januari als de pensioenfondsen ook meedelen in de verliezen op de financiële markten. Dan troost ik mij met de gedachte dat ik niet de enige ben. Ben één van de drie miljoen. Als de financiële markten gaan crashen dan crasht de hele samenleving mee. Faillissementen, massaontslagen, enzovoort. Gevolgd door een kredietcrisis annex bankencrisis. We zijn in mineurstemming door corona, daar kan nog wel een dingetje bij. Zoals ik al vaker roep is het een optelsommetje van narigheden. Gaan we flink ontstemd de winter in. Er staat ons een kille winter te wachten. We gaan het zien, ik houd wel van gezonde spanning. Hoewel, kan ik dat zeggen in een gezondheidscrisis die uitmondt in een geldcrisis en gelukcrisis. De 3 Gees, gezondheid, geld en geluk, laten zo hier en daar de mensheid in de steek.

GW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: