UNICEF waarschuwt voor een gezondheidscrisis in Mongolië

0

In Mongolië’s plaatselijke nering zijn reeds ‘oxygen cocktails’ te koop ter bescherming tegen de luchtvervuiling. Omgerekend 2 euro voor zuivere lucht in een spuitbus die je aan dranken toevoegt. Ulaanbaatar als hoofdstad is inderdaad ’s werelds meest vervuilde stad op het gebied van luchtverontreiniging. UNICEF waarschuwt voor een gezondheidscrisis. Ieder kind en iedere zwangerschap loopt groot gevaar. Wie had ooit gedacht dat het zo erg zou worden, zo ver zou komen met ons milieu. De animatievideo The Lorax uit 2012 leek een vooruitstrevende visie te hebben. Zie hieronder een klein item uit de film.

Fossiele brandstoffen de boosdoeners

Ulaanbaatar betrok deze weinig benijdenswaardige eerste plaats al in 2016. Nog voor reeds beruchte steden op gebied van luchtvervuiling als Beijing en New Delhi. In januari 2018 was wat Mongoliërs willens nillens inademen 133 keer meer besmet dan de limiet ingesteld door de Wereldgezondheidsoganisatie WHO. Met longziekten en ademhalingsproblemen alom tot gevolg als tweede doodsoorzaak bij kinderen beneden vijf jaar. De WHO stelt dan nog dat er geen bewijs is dat de cocktails ook echt werken. Niet alleen de industrie is verantwoordelijk. Mongoliërs gebruiken vaak steenkool om met hun ovens te koken en als verwarming. De koude kan er oplopen tot wel min veertig graden.

Coming to a place near you…

We zijn met z’n allen onze planeet danig aan het verwoesten. De grond, het water, de lucht – het klimaat in het algemeen en ons voedsel indirect ook. Qua luchtvervuiling is het in véél andere steden en landen trouwens slecht gesteld. Lees er de media maar op na.

Shit, I Smoke!

Om de mate van luchtverontreiniging in ùw stad te meten werd zelfs een app ontwikkeld genaamd ‘Shit, I Smoke!’. De plaatselijke vervuiling wordt hier plastisch voorgesteld met het aantal sigaretten dat iemand rookt (waarvan iedereen weet dat het ongezond is nietwaar?) En hier vindt u een real time map met de luchtkwaliteit over gans de wereld. Lees ook dit artikel vooral voor oorzaken, effecten en oplossingen.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.