Van Keltische Tijger naar tweede Griekenland

Uit een onderzoek van Bloomberg bleek dat 51% van de institutionele beleggers denkt dat Ierland failliet zal gaan. De eens Keltische Tijger is in de afgelopen weken een tweede Griekenland geworden. Ierland kampt met grote schuldenproblemen. Ondanks dat de Ierse overheid drastische bezuiningsmaatregelen heeft aangekondigd, steeg de rente van 10-jarige Ierse staatsobligaties tot boven de 9%. Het land, dat in zware financiële problemen verkeert, wil in de komende vier jaar 15 miljard euro gaan bezuinigen.

In 2010 moest Ierland tientallen miljarden steken in verschillende Ierse banken, waaronder de Anglo Irish Bank. Door de staatssteun zijn de banken in leven gebleven, maar dat voelt het hele land nu. Ierland heeft door alle bailouts in de financiële sector een hele hoge staatsschuld en een fors begrotingstekort. Ook ligt het werkloosheidspercentage in Ierland ver boven het gemiddelde van de Europa. Momenteel is zo’n 14% van de Ierse beroepsbevolking werkloos.

Het Internationaal Monetair Fund (IMF) staat overigens al klaar om Ierland te helpen. Dominique Strauss-Kahn, baas van het IMF, heeft laten weten dat Ierland eventueel beroep kan doen op het EU-noodfonds. Dit noodfonds is in mei 2010 opgericht, toen Griekenland bijna failliet ging. Alle Europese landen betalen daaraan mee. Nederland heeft 26 miljard euro in het fonds voor bijna failliete Europese landen gestort.

*update*: Op de website van de BBC staat dat er momenteel voorbereidende gesprekken plaatsvinden tussen Ierland en de EU. De vraag is dus niet of er een bailout komt, maar wanneer. De Ierse regering zal naar schatting een bedrag van tussen de 60 en 80 miljard euro ontvangen uit het noodfonds.2 reacties

  1. Het is wachten op het failliet van Spanje en die is een maatje te groot en zal Duitsland er zelf uitstappen.
    De burger draait weer volop mee in het noodpakket van de EU. Beleggers en bankiers wassen hun handen weer in de onschuldige spaar- en pensioengelden van anderen dmv inflatie.

  2. De E.U. zal vervallen tot een soort Derdewereldland, of niet?

    Al deze problemen zullen er toe leiden dat de hele E.U. in elkaar stort, zeker als op 7 december volgens geruchten op internet mensen hun geld van de banken willen halen. Binnen de E.U. zal er een grote chaos met burgeroorlogen, protesten, honger, enz. ontstaan. Dit zal de weg banen voor een Europees Dictator Mr. 666, de bijbelse antichrist!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.