Veel ondernemers staan op omvallen, straks ook de senioren

Nog even en we kunnen terug kijken op 2 coronajaren. Een idiote woordcombinatie waar we alleen negatieve gedachten bij krijgen. Al twee zomers hadden we gedacht van het virus af te zijn. Of van de angstpsychose zoals door velen de hele coronahappening wordt gezien. Het hele coronacircus is een uitdaging voor een maatschappij die vertoeft in een tijdperk van scheefgroei en inkomens- en vermogensongelijkheid. Sinds kort ook maatschappelijke verdeeldheid. Wat voor de één een uitdaging is, is voor de ander een dramatische ervaring.

Rente daalt opnieuw

Hoe we het ook wenden of keren, we staan voor de grootste uitdaging gerekend vanaf de WO2. De samenleving staat op z’n kop door de vele beperkende maatregelen voor Jan Publiek en allerlei tegemoetkomingsregelingen voor ondernemers. Inmiddels weten we dat de angst regeert en dat de politiek de crisis eert. Het vernietigende beleid van de Minister van VWS wordt gelukkig voor het MKB rijkelijk ondersteunt door de Minister van Financiën die de ondernemers schadeloos stelt voor gemiste omzetten. Dat daardoor de Rijksbegroting met tientallen miljarden is opgehoogd daar praten we niet over want het geld ligt voor het oprapen op de financiële markten. De rentetarieven op staatsleningen zijn al weer een maand aan het dalen. De rente op de maatgevende 10-jarige NL-staatslening staat inmiddels weer negatief nadat eind oktober 2021 de tienjarige NL-staatslening korte tijd boven nul uitkwam. 0,06 Procent was heel even de top. Op 3 dec 2021 al weer 0,26 negatief. De Duitse tienjarige staat nog lager, op min 0,39. Als rentetarieven op de obligatiemarkt dalen is dat een waarschuwingssignaal voor institutionele beleggers.

Van inflatie naar deflatie

In tijden van monetaire spanningen zijn staatsleningen van stabiele landen een veilige haven. Beleggers nemen minder risico en verruilen hun aandelen voor staatsobligaties. Liever een negatief rendement bij stijgende obligatiekoersen dan grote verliezen op de beurs als aandelen een duik nemen. Getuige de mondiaal record hoge schuldenberg is het tijd dat de boel gaat schuiven. Je kunt niet blijven stapelen. Als rentetarieven verder onder nul dalen zal de economische winter voelbaar worden. Tien procent van de NL-bevolking wil de thermostaat hoger zetten terwijl ze de

energierekening niet kunnen betalen. Toch zullen olie- en gasprijzen bij afnemende vraag gaan dalen en deflatie in gang zetten. De huidige inflatie van meer dan 5 procent zal van korte duur zijn als consumenten op de rem gaat staan. Vraaguitval doet de prijzen dalen maar ook de werkgelegenheid. Een recessie waarbij mensen hun baan verliezen zou nauwelijks indruk wekken omdat veel sectoren tekorten aan arbeidskrachten hebben. De zorgsector kan profiteren als mensen een baan zoeken. Duizenden bedden in ziekenhuizen en verzorgingshuizen staan te wachten op wat handjes. De grote vergrijzing wordt zichtbaar maar ook voelbaar. De grote vraag is nu of er voldoende geld is om vele miljarden extra in de zorgsector te investeren. Als je 15 jaar bezuinigen in korte tijd moet inhalen dan is er dringend kapitaal nodig. O ja, de kapitaalmarkt kent negatieve rentetarieven, dus lenen kost geen drol.

Pensioenen korten

Intussen worden ook de aflossingsverplichtingen van de opgehoopte schuldenberg voelbaar. Herfinancieren van oude leningen met een lagere rente is een optie. Het is niet meer de rente maar het zijn de opgelopen aflossingen waar we ons aan verplicht hebben. Blijven stapelen kan niet en mag niet. Voor alles wat omhoog gaat gelden veiligheidsvoorschriften. Bij overtreding schuilt er groot gevaar. Waar ligt de lat voor het schuldenplafond? Of bestaat die niet als je de rente nog verder verlaagt. Echter kunnen grote beleggers zoals pensioenfondsen niet blijven investeren in negatieve opbrengsten. Weliswaar gaat bij dalende rente de koerswaarde van staatsobligaties omhoog maar pensioenfondsen moeten rendement behalen om hun pensioenverplichtingen na te komen. Als aandelen crashen worden pensioenen gekort bij miljoenen gepensioneerden en de pensioenopbouw bij miljoenen werknemers. Door de hogere AOW-leeftijd willen meer werknemers met vervroegd pensioen en daarom moeten pensioenfondsen hun dekkingsgraad bewaken. De jongere generatie zal hogere premies moeten inleggen. Oudere gepensioneerden zien de bui al hangen en gaan interen op hun banktegoeden. Spaargeld teert sneller in dan ooit door de momenteel hoge inflatie en stijgende bankkosten.

Dure optelsom

Zie hier de neergaande spiraal door de grote vergrijzing. Door tekort aan zorgpersoneel gaan we een nationale ramp tegemoet en niet alleen in de zorg. De hele natie weet dat de schuld ligt bij de politiek die verzuimde in de toekomst te kijken. De zorgsector moest worden opgeschaald met veel nieuw personeel. Nu worden zelfs de oudjes opgeroepen. Laat de recessie maar komen, verlies aan banen zou de zorg kunnen helpen. Kijken we terloops naar de Rijksbegroting en de Staatsschuld. Beide zijn met tientallen miljarden opgehoogd terwijl een schulden implosie aanstaande is. Hoeveel ravage dat aanricht gaan we nog zien. Dus rest maar één oplossing om de zorgsector op te schalen: verhogen van de zorgverzekeringspremie, oei! Het personeelstekort is uiterst urgent waardoor een verhoging van 100 euro per maand per verzekerde een reële optie is maar qua draagkracht onhaalbaar. Ook een procentuele verhoging van de inkomensafhankelijke zvw-premie hoort daar nog bij. Een onbetaalbare optelsom in een financiële crisis die de corona crisis zal doen verbleken. Zijn we nog in staat te betalen?

Nieuw kabinet

Er moet snel worden opgetreden. Het is december de maand van Sinterklaas en de Kerstman. Je zou er heilig in moeten kunnen vertrouwen dat deze wijze ouwe bejaarden met baarden ons land voor de ondergang bewaren. We hebben een demissionair kabinet en dat is het ‘m nou net. Dat bederft de pret. Hopelijk heeft de Sint een grote zak, groot genoeg voor die hele demissionaire mikmak. Lieve Sint, meenemen die hap. Nee, dit is geen grap. Daarna komt de kerstman. Hij is ingefluisterd met mijn plan. Hij stelt nieuwe ministers aan. Rutte, de Jonge en de rest kunnen gaan. Het is tijd voor mannen met baarden en vrouwen met grijze haren. Mensen met gezond verstand, daarvan zijn er genoeg in ons land. Steek de kop niet in het zand maar regeer met het volk, hand in hand. Democratie moet terug in Nederland!

GW

18 reacties

 1. De oplossing?
  – Stoppen met deelname aan het Brusselse geldverslindende circus
  – Stoppen met import van asielzoekers
  – Stoppen met opleiden van 5000 BOA’s
  – Stoppen met het demoniseren van welke politieke partij dan ook
  – Stoppen met het pamperen van moslims
  – Stoppen met klimaat-onzin
  – Stoppen met verdere uitkleding van de zorg
  – Stoppen met overheidspropaganda voor de prik
  – Stoppen met de baantjescaroussel van politici
  – Stoppen met verbale aanvallen op Rusland
  – Stoppen met nederland afsluiten van het gas
  – Stoppen met …..

  1. Beste Johan, je vergeet er een paar. Om de zorg te ontlasten:

   Stoppen met ongezond eten, ter voorkoming van zwaarlijvigheid
   Stoppen met roken
   Stoppen met overmatige alcoholconsumptie
   Stoppen met drugsgebruik
   Stoppen met wintersport
   Stoppen met roekeloos rijden
   Stoppen met nemen van risico
   Stoppen met elkaar in de haren te vliegen
   Of gewoon stoppen met uitbundig leven, kunnen we de zorgsector halveren en kan de premie met de helft omlaag…

  2. “Pamperen van Moslims”
   Wat een onzin zeg..De meeste inwoners zijn sceptisch naar alles wat een moslimnaam heeft en u denkt dat moslims gepamperd worden? U weet niet waar u het over heeft

 2. Die val is niet zo abnormaal als je de grafiek bekijkt. Bij risk-off gaan de beurzen en de cryptomunten omlaag. Gaan we terug naar risk-on dan zien we beide stijgen. Cryptomunten zijn digitale lucht waarin door een gemeenschap waarde wordt gezien. Als die gemeenschap kleiner wordt dan daalt de munt in waarde. In principe kan die waarde naar 0 gaan. Pas als dat gebeurt realiseren mensen zich dat ze hebben deelgenomen aan een piramidespel. Maar zo lang er geld valt te verdienen verkeren de speculanten in een roes. Hebben ze geen gelijk want ze hebben toch massa´s geld verdient. Alleen oude zeurpieten zien niet hoe geniaal die mensen zijn als belegger.

 3. De echte olifant in de kamer is natuurlijk de ECB want Nederland is verworden tot een economische provincie van de EU. Wat de ECB al voor een stunten heeft uitgehaald en nog meer in petto heeft. Enfin lees het maar eens Target 2, Green deal, Corona fonds, EMS etc, etc. Erg spannend allemaal maar het gaat onherroepelijk leiden tot een extreme verarming van vooral de noorderlijke landen van de EU.

 4. De gas- en stroomprijzen die nu al zo hoog zijn, kunnen ook verder stijgen. Zeker wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt en Rusland de gastoevoer naar Europa afsluit als reactie op Westerse sancties tegen Rusland, indien dat land Oekraïne binnenvalt. Bovendien hebben we te maken met lage gasvoorraden in Europa, die helemaal leeg kunnen raken, mocht de winter koud verlopen. Exploderende gasprijzen wakkeren inflatie alleen maar aan.

  1. Echt waarom zou Rusland Oekraine binnenvallen? Rusland is enkel geintresseerd om gas naar west europa te verkopen vandaar dat nordstream 2 is gebouwd en gereed voor gebruik. Oekraine geen land wil dat gaan binnenvallen en bezetten weggegooid geld. Daar komt bij nu is het winter zelfs de grootste idioot gaat nu geen oorlog voeren als er maandenlang ijzige koude aankomt. Je moet het eens meegemaakt hebben -40 celcius oorlog voeren vergeet het maar!
   De stijgende olie en gas prijzen daar zijn de centrale banken met hun waanzinnige geldverruiming debiet aan. Deze groene energie transitie zal een extreme energie crisis teweeg brengen. Dat zal straks iedereen aan den lijve voelen dat zonnepaneeltjes en molentjes een wrange grap zijn.

   1. Aan de andere kant zou het tactisch gezien het beste moment zijn om de Oekraïne in de winter binnen te vallen.

    Denk je dat het “afhankelijke” westen dan nog wat te vertellen heeft (zo en zo in de toekomst) en een grote mond open kan zetten, de kans is groot dat de Nordstream gaskraan als wapen wordt ingezet.

    En wie denk dat Poetin dan niets meer verdient komt ook bedrogen uit, immer als er wereldwijd minder gas beschikbaar is, dan gaat zijn prijs omhoog en DAAR hoeft hij niets voor te doen!

    1. Feit is dat Rusland een erg betrouwbare gas leverancier is en ook nog eens het goedkoopste gas levert. LNG dat is veel duurder dat kan gewoon niet konkurreren met russisch aardgas. Rusland gaat Oekraine nooit binnenvallen het land implodeert op eigen kracht veel sneller.

     Noord Stream 1 en 2 zijn gebouwd om de Oekraine te omzeilen daar dit land vaak gas steelt en haar gas rekeningen niet op tijd betaald. Rusland is nu eenmaal het land met het meeste aardgas in de wereld. Ze leveren vrijwel aan bijna alle landen van europa, china, japan etc, etc.

     Het bezetten van Irak , Afghanistan en andere landen in het midden oosten heeft toch mega veel belastingsgeld gekost. Daarvoor had de VS en europa zoveel olie en gas kunnen kopen en dat had een hoop ellende gescheeld. Maar ja de wapenindustrie en drugshandel is te luckratief.

 5. De wereld: één handeltje.
  Betaal of sterf!
  Gewetenloze graaizucht
  onder een masker van groen.
  De antichrist aanbeden.
  Hij is ons verderf!

 6. Snapt niemand dan dat dat allemaal onderdeel is van zee greet reezet?

  Om back better te builden, moet eerst alles kapot. Zo simpel is t.
  En wat teruggebouwd wordt is een grote grijze massa afhankelijk van een klein groepje psychopaten die alles bezitten.

  Ik kan niet snappen dat mensen nog steeds zo naief zijn dat ze hun hoop leggen in overheden om dit op te lossen.

  Overheden zijn het probleem.

 7. “Overheden hebben volgens mij niet zó véél te vertellen. Zijn ze geen Marionettentheater om het volk de soap te presenteren in zogenaamde kamerdebatten en de cromasoapserie en door te geven aan de media die de propagandaboodschap verder op verschillende manieren en tijdstippen aanbieden en zorgen voor herháling na herháling op herhaling???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: