Vele kleintjes samen hebben grote gevolgen

13

Als de Nederlanders al een nieuwe of 2e hands auto kopen dan is het is veelal een kleiner en zuiniger model dan het voorgaande. De verkoop van A-merken loopt terug t.o.v. huismerken. In plaatsen waar winkelketen Action zijn vleugels uitslaat gaat de omzet van vele andere winkels met sprongen omlaag. Woningbouwcoöperaties zijn op allerlei manieren bezig om de kosten van liften, centrale beveiligingsmaatregelen, algemene verlichting en bijvoorbeeld parkeervoorzieningen onder wooncomplexen, tegen het licht te houden. Daar waar ze vroeger nog wel eens uit algemene middelen werden betaald om de huur en servicekosten niet te hoog te laten oplopen, wordt er nu, mede in het licht van de komende verhuurdersbelasting, gekeken hoe allé kosten bij de huurders kunnen worden neergelegd.

onzekerheid

Verkoop en vergelijk op internet

Zeker nu er supersnel en vaak zonder extra kosten geleverd kan worden is het internet een waar verkoop- en vergelijkingsparadijs geworden. Waar het vroeger vooral ging om elektronische apparatuur en gadgets, kan er nu van alles en nog wat besteld worden, nieuw of 2ehands via markplaats of andere sites. In dorpen en steden is het een gaan en komen van besteldiensten. PostNL, de wat duurderen die extra service en zekerheid bieden én degenen die het voor nog iets minder geld doen. Het is een struggle for life, eten of gegeten worden op alle fronten.

Inleveren in maten en soorten

De inflatie eet elke dag weer een deel van ons geld op. De centrale en lokale overheid willen meer uit onze portemonnee, ook voeding wordt duurder, net als energie. Het eigen risico loopt op, het aantal medicijnen en hulpmiddelen dat niet vergoed wordt neemt toe. Verzekeringstechnisch is de tandarts een luxe artikel geworden. Ook met een aanvullende verzekering wordt er nog maar weinig vergoed, dit terwijl de tandartsen de prijzen nog aan het opschroeven zijn.

Voortdurende bewegingen

Op alle fronten is er sprake van financieel gerelateerde beweging. Het is een voortdurend aanpassen van onze rol als consument, producent, ondernemer, burger van dorp of stad, burger van de provincie en natuurlijk ingezete van Nederland en Europa. Als laatste en misschien wel als eerste zijn we ook nog wereldburger. Al met al een doolhof van mogelijkheden, kansen en bedreigingen.

Europese Onzekerheid

Premier Rajoy uit Spanje is trots en blij. Het begrotingstekort is onder de 7 % terecht gekomen,  6.9% precies volgens hem. Ja ja. Nu kan er onderhandeld worden over een verzachting van de bezuinigingseisen, alweer aldus Rajoy. In Griekenland is er alles behalve trots. De werkloosheid loopt nog steeds op. De belastinginkomsten zijn nog weer lager dan gedacht en begroot en er gaat weer worden gestaakt op grootschalige schaal. Portugal waarover we een tijdje geleden nog te horen kregen dat het een voorbeeldfunctie vervulde, blijkt nu toch weer met een sneltreinvaart bergafwaarts te gaan. Ook over Frankrijk en Italië valt genoeg te berichten maar het komt uiteindelijk bijna allemaal op het zelfde neer. De kosten en baten zijn en komen niet met elkaar in balans. Niemand weet hoe het er zes maanden verder voor zal staan. Van ons eigen landje weten we politiek in elk geval één ding. Besluitvorming gaat snel en slordig. Door coalitievorming met de oppositie is er geen enkele relatie meer tussen onze stem die is uitgebracht en de uiteindelijke keuzes.

Valt er iets te concluderen?

Duidelijk is dat velen aan het aanpassen zijn, ieder op zijn eigen niveau, individueel en bedrijfsmatig, als overheid of organisatie in welke vorm dan ook. Al die relatief kleine aanpassingen zorgen samen voor een grote dynamiek die een hele tijd uit het zicht blijft. Schoksgewijs, als een druppel die de emmer doet overlopen worden echter de effecten zichtbaar. Middenstanders die sluiten of failliet gaan, ziekenhuizen die enorme verliezen draaien, belastinginkomsten die veel lager zijn dan begroot, autofabrikanten die duizenden werknemers ontslaan. Aan de andere kant van de medaille zijn er ook bedrijven en personen die miljarden winst maken, krijgen we regelmatig te horen dat er weer een nieuw model smartphone is dat niet meer dan 600 Euro kost.

In de knoop

We zitten met zijn allen enorm in de knoop. De opgebouwde samenleving, met de regels, normen en voorzieningen van de goede tijd, past absoluut niet meer bij de huidige situatie. Als totale systeem is alles met alles verweven als in een gordiaanse knoop. Niemand, en dat geldt ook voor politici, weet hoe we er uit kunnen komen. Het is gewoon te complex. Ieder houdt zich vast aan het bekende, wil maar weinig opgeven van wat bereikt is, wijst al snel naar een ander, die op zijn beurt doorverwijst tot in het oneindige. Er is eigenlijk maar één zekerheid. Vadertje tijd zal zijn werk blijven doen. De veranderingen in welke vorm of hoedanigheid dan ook zullen doorgaan. Er blijft ons mensen niets anders over dan in het nu te leven en mee te maken wat er op ons afkomt.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie