Venezuela: van inflatie naar hyperinflatie

Het nieuwe jaar is voor de meeste Venezolanen allerminst fijn begonnen. De economie van Venezuela draait totaal niet, de straten zijn onveilig en de Venezolaanse bolivar is haast niets meer waard. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een land met veel natuurlijke rijkdommen, zoals olie en goud, in zo’n vreselijke situatie terecht is gekomen?

Extra uitgaven en minder inkomsten

De socialistische regering van Venezuela heeft de afgelopen jaren geprobeerd om voor arme burgers het leven makkelijker te maken. Dit streven ging gepaard met extra uitgaven en zorgde ervoor dat Venezuela haar staatsschuld flink zag stijgen. De rente op die staatsschuld was lange tijd goed te betalen door de inkomsten uit de olie-export.

Echter, de prijs van olie is de laatste jaren sterk gedaald. Een land dat zo hard leunt op haar olie-inkomsten wordt dan meteen hard geraakt. Daarnaast wilde veel instanties geen geld meer aan Venezuela lenen vanwege haar slechte financiële situatie.

Om toch het hoofd boven water te houden werd er geld gedrukt, héél veel geld. Het inflateren van de geldhoeveelheid zorgt ervoor dat schulden betaald kunnen worden, maar ook dat elke bolivar minder waard wordt. Het uiteindelijke resultaat van inflatie is dat de prijzen van alledaagse goederen stijgen.

Maar de prijzen zijn in Venezuela veel te hard gestegen. De situatie is zelfs zo erg geworden dat bij het afrekenen aan de kassa het geld niet meer geteld wordt, maar gewogen.

Als geld zo snel, zoveel van haar koopkracht verliest dan spreekt men van hyperinflatie. Zou de onhoudbare situatie in Venezuela ooit in Europa kunnen gebeuren?

Debt-to-GDP

Debt-to-GDP (schuld versus bruto binnenlands product) is één van de manieren om te bepalen hoe een land er financieel voorstaat en kan helpen bovenstaande vraag te beantwoorden.

Als u een lijst bekijkt van de landen met het grootste debt-to-GDP, dan zou u waarschijnlijk het kwakkelende Venezuela bovenaan verwachten. Maar Venezuela staat niet eens in de top tien!

Wie u wel in de top tien terugvindt zijn onder andere Japan, Griekenland, Italië, Portugal en de VS. Al deze landen hebben een debt-to-GDP van meer dan 100%!

Een staatsschuld dat groter is dan wat een land op jaarbasis produceert aan goederen en diensten kan maar op één manier betaald worden. U raadt het al, door veel geld bij te drukken.

En zoals we allemaal weten hebben centrale banken in de Westerse wereld de afgelopen jaren al veel geld bijgedrukt. Inflatie creëren is zelfs één van hun doelstellingen. Laten we hopen dat de gewenste inflatie niet op een dag, net als in Venezuela, doorslaat naar hyperinflatie. Maar mochten we onverhoopt toch ooit in zo’n situatie belanden, dan is goud kopen een goede manier om uw vermogen te beschermen!

76 reacties

  1. zo is t, Thijs, helemaal waar.

   http://www.bijbelencultuur.nl/bijbelboeken/prediker/1/2/ijdelheid-der-ijdelheden-alles-is-ijdelheid-en-het-najagen-van-wind

   en wanneer je dan toch wat van je ‘welvaart’ wilt opslaan, koop dan een huis en wat land, zonder hypotheek.
   hunger games are coming

   https://www.youtube.com/watch?v=4TaOWuaiWgo

   Maar zo eenvoudig als t lijkt is t niet.
   Want weet jij hoe lang een koe drachtig is?
   Of de leeftijd van een kip wanneer die eieren gaat leggen.
   Of wanneer t hooi van t land te halen. zodat t de beste voedingswaarde heeft voor de paarden?

   Dat zijn wij allemaal vergeten , omdat we allemaal een leven hebben gebaseerd op schuld en fiat geld. Zodat we overleven door t warm te hebben en de thermostaat wat hoger zetten. En eten, zo goedkoop mogelijk geproduceerd vol met kunstjes, kopen we met t fiat geld der vergetelheid.

     1. Kunt u 1x per week een grote boodschap doen?, of is dit te kort gesteld?
      Pas hiermee op, ook eens een behoorlijke maaltijd nemen met spek.

 1. Onder druk wordt alles vloeibaar, ook goud. Ik ga echt geen 35000 euri’s betalen voor een kilootje goud, ik koop liever 35000 kippen en gok op die ene met gouden eieren, de andere eieren leveren ook nog wat op, ik denk 20 cent per stuk x 35000 per dag=7000 euris per dag, wow. Onze mad voert ze wel ,die is kiplekker elke dag,want zelf wordt ik ronduit lui met zoveel money.

  1. Hoi Carthago! Kan ik zaken met je doen? Jij verkoopt mijn eieren voor 20 cent. Je krijgt dan 20% risicoloze provisie. Doen? ( Dan spring ik een gat in de lucht !!!!)

 2. Waarom goud kopen voor 35.000 dollar per kg ?
  Als de vastloper komt kun je 100 blikken doperwten ruilen voor 1 kg goud omdat mensen alles met je ruilen als ze maar honger genoeg hebben heeft het verleden uitgewezen.
  Waarom je hypotheek aflossen als er over een paar jaar alle schulden wereldwijd worden weggesaneerd ?
  Waarom nog belasting betalen als de grote spelers het ook niet doen.?

  De vraag is niet of maar wanneer het hele zooitje in elkaar flikkert moet toch een ieder duidelijk worden lijkt mij .
  We zijn uit de crisis maar de schuldenbergen zijn verdubbeld , hoe kan de politiek dit uitleggen.

  Ieder voor zich en god voor ons allen adviseer ik jullie , net als de elite doet.

  1. @ Goof heb je je ooit verdiept in crisis jaren in Duitsland wat er gebeurde met de hyphotheken van mensen die dachten met goedkoop geld hun hyphotheek af te lossen:
   de (R)overheid had daar een creatieve oplossing voor de zgn dwang hyphotheek lekker
   goedkoop aflossen daar is zo een wetje voor gemaakt, het is maar dat je het weet! Zonder schulden de crisis ingaan is het allerbeste

   1. Een wereldwijde schuldsanering is de enige uitweg om te kunnen resetten .Het zal niet zo zijn dat de schulden van de bevolking blijven staan terwijl de schulden van landen en banken worden weggestreept . Als ze graag een revolte willen dan moeten ze dat doen en dan overleefd niet politicus en bank meneer deze opstand.
    Het verschil met het verleden is dat er nu social media is en dat word door de heren politici en het grote geld volledig onderschat en de elite kan de mensen niet meer dom houden zoals vroeger het geval was .
    Kijk eens wat de social media heeft bereikt met de Brexit , Trump Wilders , Le Pen enz en de hele wereld ondergaat nu een metamorfose om een mind-reset mogelijk te maken en dit alles met dank aan de social media .
    We moeten ons pas echt zorgen gaan maken als de elite een vinger achter de social media gaat krijgen want dan zijn we terug bij af.

    1. volledig mee eens maar bij een reset worden de schulden waardeloos maar je bezittingen ook (zoals pensioen, spaargeld) dus het word armoe troef en je kan het zowat life beleven nu in verschillende landen in zuid amerika , afrika en oost europa. De sociale media zij georganiseerd door d elite zelf wat dacht je! Enkel wat goud buiten het systeem anoniem bezitten zal je zonder kleerscheuren naar de andere kant veilig brengen. Nog klein advies kijk eens naar het Vaticaan wat voor een babylon/vrijmetselaar/egyptische symbolen daar allemaal te vinden zijn! Lees eens wat van Ignatius Loyola (spanjaard) oprichter van de jesuiten hun zegel is IHS staat voor Isis, Horus en Seth wie dat zijn onderzoek het maar. Ze controleren alles dus sociale media is een makkie voor deze lieden. En als je even het e-boek download van Vatican,s holocaust zie je wat ze in Croatie allemaal hebben georganiseerd.

  1. ook volledig juist en wie denk je dat al deze schulden en garantstellingen mogen ophoesten juist ja de onnozele kaaskop die nog niet doorheeft dat de ECB samen met de Nl politiek en DNB de pensioenen , spaargelden in snel tempo waardeloos aan het maken zijn , leuker kunnen we het niet maken! msm kan je beter enkel lezen en kijken ter vermaak maar geloof er niets van dan ben je al heel wat beter geinformeerd.

 3. Lees nergens dat met de 90 miljard euro die Zuid Europa maandelijks cadeau krijgt van de ECB dat dit over een paar jaar ook in Europa gaat gebeuren.

 4. Inflatie, deflatie, biflatie, iedereen heeft t over de gevolgen, niemand over de oorzaak.

  Geld is (onder andere) een gereedschap om de mensen te sturen, gefabriceerd uit lucht, door een klein groepje psychopaten.
  Vanaf onze geboorte worden we al geleerd hoe t hier werkt, via pappa en mamma , opa en oma en later op school, gecontroleerd door de ‘onderwijs’inspectie.
  De illusie dat we vrij zijn wordt ons met de paplepel ingegoten, want zichzelf vrij wanende koeien geven meer melk.

  Sommigen gaan uiteindelijk zelf nadenken, en zien de waanzinnige gevangenis waarin ze uiteindelijk zitten.
  Maar de meesten hebben t te druk met het ‘werkepos’ en consumeren, om na te denken over het waarom.
  Wanneer je de werkelijkheid achter de illusie kunt zien is er niets anders dan droevenis, over hoe zaken nu gaan op deze aardbol, en dat is voor velen te zwaar. Vandaar dat de meesten kiezen om in de illusie te blijven hangen.

  https://www.youtube.com/watch?v=DAJMFOX6uGY

  Maar t lieve meisje heeft t steeds over governments, maar governments zijn ook slechts weer gereedschapjes, want de politieke poppetjes worden geplaatst, en krijgen ook slechts boodschappen van bovenaf.. dus weer een gevolg, maar wie geven die opdrachtjes dan? Want ik weet niet op je t opgevallen is, maar MONEY is een vaak genoemd woord in t filmpje….

  Wat is money dan? En waar komt t vandaan, wie maakt t en hoe? En wie profiteert van deze creatie.

  https://www.youtube.com/watch?v=DAJMFOX6uGY

  That you are a slave, Neo. You were born into bondage.
  – The Matrix-

  Voor wie het wil weten…en tijd heeft om er over na te denken:

  https://www.youtube.com/watch?v=q1Nd4IBbwQ4

  Maar bedenk: de deuren die je opent in je hoofd zijn niet meer te sluiten.

 5. Ehh Biflatie, laat deel 2 over Trump maar zitten. ‘Rechten en plichten en zo’

  De eerste de beste zandneger die voor me op de grond spuugt mag met z’n zoontje Mohammed-2 gratis naar de dokter om het restantje overtollige vlees, waar moeder natuur duinden jaren over heeft gedaan om het daar te krijgen overigens, weg te laten snijden.

  En ik maar betalen en m’n bek houden zeker.

  Venezuela ging vele maanden geleden al door het putje.

  Too little, too late, biflatie. Koen kreeg een tikje op de schouder en het circus wordt nu bestuurd door de linkse kerk van eeuwige valse beloftes.

  1. Het is wel duidelijk merkbaar, dat er totaal geen contact meer is tussen bestuurders van het huidige Biflatie en de posters of reageerders.

   Sinds kort worden er wat waarschuwingen uitgedeeld, maar verder is het een zombie site geworden.

   Is toch wel zeer vreemd, dat een site geen enkele betrokkenheid toont, of contact onderhoud met de posters die deze site in feite vormgeven en in leven houden.

   Eigenlijk zou de site voor 6 maanden geboycot moeten worden, om het respect naar de gebruikers los te maken.

   Waarschijnlijk zal ik hier een ban voor krijgen, of niet geplaatst, maar daar heb ik schijt aan.
   De waarheid is soms moeilijk te verteren, maar wel leerzaam.

  2. Wel apart dat Biflatie zelf wel beseft dat een kleine groep gelijk gestemde mensen best weleens voor wat herrie kunnen zorgen maar de kleine groep gelijk gestemde mensen beseft dat niet of nauwelijks..

     1. Het is, “Een goede verstaander”.
      Maar u heeft waarschijnlijk ook weer teveel gesnoven.

 6. Genoeg gezeik over hyperinflatie, Biflatie loopt reeds op het pad van faillissement.

  Jullie lopen te experimenteren aan de grenzen van het financiële en maatschappelijke.

  Wanneer jullie jullie verder gaan, zullen jullie de deksel op de neus krijgen.
  Denk ervan wat jullie willen stelletje arrogante clowns.

     1. Dat vind ik nou jammer beste klant, ik dacht net, dat wij een goede relatie opgebouwd hadden.

      Maar goed, wat u wilt, ik hoop dat de tandarts u van uw kiespijn af kan helpen.

    1. Als jij de rest van de bezoekers/posters als trollen en de rest bestempeld, dan ben ik wel benieuwd wie jijzelf wel denkt dat je bent in het geheel.

 7. Op een of andere manier zijn we verdwaald. Verdwaald in een ‘beloofde’ verzorgingsstaat, waarin we onze eigen keus hebben afgegeven, aan anderen. In ruil voor het betalen van ‘belastinggeld’ en valse beloften van het vrije ‘stemmen’.
  En we zijn te bang en te afhankelijk van het door onszelf toegelaten systeem, om er verandering in te brengen.
  Want verandering betekent opoffering. En de verandering van bewustzijn komt pas als de nood t hoogst is.
  Zo zit een mens in elkaar.

  Dus wij helpen er hier wel aan mee, we dragen feiten aan van oneerlijkheid, en we stoken elkaar op.
  Maar de druppel die de emmer doet overlopen kun je eenvoudigweg niet afdwingen.
  Dat is een proces en dat heeft tijd nodig.
  Oneerlijkheid en egobelang komt altijd, vroeg of laat voor de val, dat is al menigmaal in de geschiedenis bewezen.

  En de boodschap van de bijbel: De zachtmoedigen zullen de aarde beerven. Maar wel met heel veel geduld.

  1. heeeeeey madman.. Triest van biflatie zelf dat ze het allemaal maar toelaten.. Kijk eens terug in de archieven hoeveel mensen het inmiddels al af laten weten. Dat een malloot vanuit Argentinië al die mensen mag beledigen die de site mede groot gemaakt hebben is mij echt een raadsel.
   of zal die gewoon op de loonlijst staan van Dhr de Feber…

   1. niet gefrustreerd raken door 1 mongool die zijn gang mag gaan op biflatie.
    Vanaf onze geboorte aan mogen blijkbaar vele mongolen al sturing hebben over ons bestaan.

    En dat laten we toe. Das nog veel erger.

    1. En biflatie is blijkbaar ook over…

     ze eisen nu een geldig geverifieerd emailadress.
     T ministerie van waarheid has arrived.

     Mijn laatste reactie hier

     1. Iemand, die dergelijke filmpjes post, die zijn toch niet meer als volslagen, intelligente mens te bestempelen.

     2. Leg jezelf niet steeds meer aardse bezwaring en beperking op, door je steeds weer te beperken tot deze primitieve, kortzichtige, dierlijk ingegeven uitlatingen.

      Ik kan ze nog vertalen, maar binnenkort herkent niemand je taal nog.

     3. Ze zijn slim he Mad? Jezelf Bertus noemen is natuurlijk een dooddoener voor nieuwkomers op Biflatie. En da’s precies de bedoeling. Gelukkig weten wij beter.

      Ze hebben minder dan 10 jaar. Dan grijpt netto energie in, hardhandig. En zullen de filters worden geherschikt.

     4. Je bent jong in bewustzijn.
      Je gemeende respect voor ‘bertus’ kan in uw voordeel werken, het lijkt me een gezonde keuze, iedereen is uiteindelijk volledig verantwoordelijk voor zijn eigen uitlatingen en intenties.

      ‘bertus’ post alleen volledig vrij en persoonlijk.
      Je moet mijn naam en postings nooit in twijfel brengen ‘rat’.

      Je kunt daar natuurlijk een gemene, valse draai aan geven, maar dat is alleen maar omdat u geen behoorlijk weerwoord kunt geven.
      Je gaat dan ook snel versterking bij je vriendjes proberen te halen, maar die optie is nihil geworden reeds.
      Een nieuwe poging is altijd welkom.

      En dat is ook niet zo vreemd, omdat je geestelijk op het niveau van een kakkerlak staat.

      Dit is niet beledigend bedoeld, maar meer een referentie positie aan je.
      Maar je bent gelukkig dom genoeg om u hier uit te redden.

      Ik kijk met genoegen uit naar je volgende poging.

     5. Houtskool meende het ei gevonden te hebben, blijkt het toch weer een bedorven ei te zijn.

      De naam ‘bertus’ sprak u wel bijzonder aan na enige tijd, maar hij past en hoort ook totaal niet bij u.
      Hij is aan mij verbonden.

      Hij zal ook nooit aan u verbonden worden.
      Zoek uw eigen identiteit, of ga voortijdig over.

     6. Jij zal jezelf nooit bertus ( ook weer een spelfout ) kunnen noemen, omdat je verkoold hout bent en als mens voorbestemd bent om verbrand te worden of al bent.

      Wij zijn compleet elkaars tegenpolen, jij bent al verbrand, of nog brandende (duivel ) en ik creëer het nieuwe leven voor de komende tijdperken.

     7. Zo jong en dom in ziel en toch zo brutaal, het heeft een interactie met elkaar.

      Je weet beter dan ik, dat je je momenteel tegen de klippen moet op vechten.
      Als je je, zoals jij in een sociaal dal bevind, dan ben je er al snel toe geneigd om de schuld naar een ander toe te schuiven.

      Dan denk je er van af te zijn, maar niets is minder waar, want ik stuur het terug waar het thuis hoort, bij jou, succes ermee.

    2. U laat zich publiek sturen en leiden door niet nader bekende neurotische conflicten.

     Als u meent zich te moeten laten leiden door externe krachten, dan heeft u te kampen met zwakke persoonlijke kracht.

     Wanneer u hier niets innerlijks tegenover kunt zetten, dan heeft u een serieus probleem.

   2. Dat is het mooie van Internet, 24 uur per dag alle info binnen halen en er op reageren.

    Het maakt niet uit waar je op de wereld woont, iedereen kan up-to-date reageren op zinnige of onzinnige postings.

 8. Als ik zo de commentaren hier lees dan is ons land verloren maar is dat ook zo ? , ik ben zelf een mkbér en heb van de hele zg. economische groei nog niets gemerkt en zie om me heen ook hele andere dingen dan dat ze ons willen doen laten geloven als we praten over netto koopkracht of dalende werkeloosheid. Wat ik wel zie is dat er steeds meer criminaliteit komt die voor minimaal 75 % door buitenlanders gepleegd word en als ik alle bedrijfscijfers op de beurzen voorbij zie komen dat de multinationals het uitstekend doen . Wat ik ook zie dat vele winkelsketens de deuren sluiten , dat er veel bedrijfjes er verplicht mee moeten stoppen van hun banken en die MKBérs in pure armoede vervallen . Ook merk ik dat bedrijfsovernames door ouderdom bij het MKB niet gefinancierd worden zodat er steeds meer oudere MKBérs komen die verplicht hun bedrijf moeten voortzetten omdat ze anders niets te vreten hebben omdat ze geen pensioen hebben want hun pensioen zouden ze halen uit de verkoop van hun bedrijf . Tot nu toe heeft Rutte heel goed gezorgd voor de elite en dat is geen kul maar een feit , Wilders zal ook geen potten kunnen breken in zijn eentje , van links moeten we het zeker niet hebben dat is duidelijk en de rest is veel te politiek correct om het grote probleem , de immigranten en de islam te bestrijden. Dus wat rest ons na de verkiezingen ? ik zou het niet weten met al die versnippering en ik denk dat het weinig anders gaat worden als dat we de afgelopen jaren hebben gezien , pappen en nathouden en maar zien waar het schip strand en tot die tijd moet iedereen zo leven als de elite ” ieder voor zich en god voor allen” en met de wetenschap dat een reset niet al lang op zich laat wachten en vooral niet vergeten te preppen

 9. Wij hebben de moslim migranten hard nodig om al het werk te doen straks hoor ik onze politici uitkramen. Dit zijn echt onze eigen politici die met deze onzin proberen hun kiezers te overtuigen dat ze goed bezig zijn en aan onze toekomst denken. ja echt , dan vraag je jezelf af , ben je dan gewoon een beetje dom of snap je er echt helemaal niets van. Moslim migranten komen niet naar hier om te werken en als je dat echt denkt ben je alleen zeer naïef maar hoor je niet thuis in de politiek. Ik schat in dat van alle buitenlanders in ons land linksom of rechtsom voor minimaal 75 % hun hand ophoud en parasiteert op de domme hardwerkende echte Nederlanders. Een feit is ook dat op elke buitenlander onderhand wel een hulpverlener tolk of begeleider nodig is en als we dan ook nog het justitieel apparaat erbij tellen omdat de migranten voor 75 % van alle criminaliteit zorgen dan weten we ook hoe het komt dat de zg. werkeloosheidscijfers zo gunstig uitvallen. Wij zijn knettergek met z’n allen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: