Venezuela: van inflatie naar hyperinflatie

76

Het nieuwe jaar is voor de meeste Venezolanen allerminst fijn begonnen. De economie van Venezuela draait totaal niet, de straten zijn onveilig en de Venezolaanse bolivar is haast niets meer waard. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een land met veel natuurlijke rijkdommen, zoals olie en goud, in zo’n vreselijke situatie terecht is gekomen?

Extra uitgaven en minder inkomsten

De socialistische regering van Venezuela heeft de afgelopen jaren geprobeerd om voor arme burgers het leven makkelijker te maken. Dit streven ging gepaard met extra uitgaven en zorgde ervoor dat Venezuela haar staatsschuld flink zag stijgen. De rente op die staatsschuld was lange tijd goed te betalen door de inkomsten uit de olie-export.

Echter, de prijs van olie is de laatste jaren sterk gedaald. Een land dat zo hard leunt op haar olie-inkomsten wordt dan meteen hard geraakt. Daarnaast wilde veel instanties geen geld meer aan Venezuela lenen vanwege haar slechte financiële situatie.

Om toch het hoofd boven water te houden werd er geld gedrukt, héél veel geld. Het inflateren van de geldhoeveelheid zorgt ervoor dat schulden betaald kunnen worden, maar ook dat elke bolivar minder waard wordt. Het uiteindelijke resultaat van inflatie is dat de prijzen van alledaagse goederen stijgen.

Maar de prijzen zijn in Venezuela veel te hard gestegen. De situatie is zelfs zo erg geworden dat bij het afrekenen aan de kassa het geld niet meer geteld wordt, maar gewogen.

Als geld zo snel, zoveel van haar koopkracht verliest dan spreekt men van hyperinflatie. Zou de onhoudbare situatie in Venezuela ooit in Europa kunnen gebeuren?

Debt-to-GDP

Debt-to-GDP (schuld versus bruto binnenlands product) is één van de manieren om te bepalen hoe een land er financieel voorstaat en kan helpen bovenstaande vraag te beantwoorden.

Als u een lijst bekijkt van de landen met het grootste debt-to-GDP, dan zou u waarschijnlijk het kwakkelende Venezuela bovenaan verwachten. Maar Venezuela staat niet eens in de top tien!

Wie u wel in de top tien terugvindt zijn onder andere Japan, Griekenland, Italië, Portugal en de VS. Al deze landen hebben een debt-to-GDP van meer dan 100%!

Een staatsschuld dat groter is dan wat een land op jaarbasis produceert aan goederen en diensten kan maar op één manier betaald worden. U raadt het al, door veel geld bij te drukken.

En zoals we allemaal weten hebben centrale banken in de Westerse wereld de afgelopen jaren al veel geld bijgedrukt. Inflatie creëren is zelfs één van hun doelstellingen. Laten we hopen dat de gewenste inflatie niet op een dag, net als in Venezuela, doorslaat naar hyperinflatie. Maar mochten we onverhoopt toch ooit in zo’n situatie belanden, dan is goud kopen een goede manier om uw vermogen te beschermen!

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie