BB: VK overweegt 100 jarige obligaties

9

In een tijd dat rentes op obligaties historisch laag staan, overweegt het Verenigd Koninkrijk om hier eens handig gebruik van te maken. Volgens bronnen rond het kabinet is uitgelekt dat George Osborne, de minister van Financien van het VK, de markten wil testen met nieuwe 100-jarige obligaties of mogelijk nog langer. Daarnaast bestaat het plan om zogenaamde “perpetuals” uit te geven. Dit zijn obligaties die rente blijven uitbetalen terwijl het principiële bedrag nooit wordt terugbetaald. Britse 10-jarige staatsobligaties worden op dit moment verhandeld tegen 2,17% terwijl de obligatie met de langste looptijd (aflopend in 2060), wordt verhandeld tegen een rente van 3,22%.

Spaanse huizenprijzen dalen in recordtempo
Niet alleen in Nederland hebben we last van een leeglopende huizenbubbel. In Spanje zijn de problemen zo mogelijk nog groter. In het land die de afgelopen week door investeerders wordt gezien als het nieuwe risicoland van de eurozone (in plaats van Italië), daalde de gemiddelde prijs van een huis in 2011 met maar liefst 11,2%. Voornamelijk in Madrid was het leed groot. De huizenprijzen daalden daar gemiddeld met maar liefst 15,7%. Desalniettemin lijkt een prijsdaling van de huizen een logische gevolg van de bubbel. Tussen 2004 en 2008 steeg een gemiddeld huis daar met 44%. Nu de tijden veranderd zijn, krijgt de vastgoed sector extra klappen. De inbeslagnames van Spaanse panden is met 32% gestegen ten opzichte van 2010.

Spaanse schuld op hoogste punt sinds 1990
Niet alleen met de Spaanse huizenmarkt gaat het slecht. Vrijdag kwam naar buiten dat het Spaanse begrotingstekort op 8,5% is uitgekomen ten opzichte van het Bruto Nationaal Product. Hiermee komt de totale schuld van Spanje uit op 68,5% ten opzichte van het BBP, het hoogste punt sinds 1990. Tel daarbij op een werkeloosheidcijfer van 22,8% en een jeugdwerkloosheid van boven de 50% en iedereen realiseert zich waarom investeerders steeds minder enthousiast zijn over Spanje.

DNB teruggefloten, pensioenfonds wint zaak over Goud
De Nederlandsche Bank had het pensioenfonds van de Verenigde Glasfabrieken nooit mogen opdragen om hun goudallocatie terug te brengen van 13% naar 3%. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vrijdag beoordeeld, nadat het pensioenfonds een zaak had aangespannen tegen DNB. Sinds de toezichthouder in januari 2011 sterk had aangedrongen op het terugdingen van het belegde percentage in goud, steeg de goudprijs flink. Volgens het pensioenfonds heeft het fonds hiermee ongeveer 10 tot 11 miljoen euro misgelopen. De rechtbank concludeerde in zijn uitspraak dat de toezichthouder niet duidelijk kon maken dat maatwerk is verricht en dat de totale beleggingsportefeuille en de specifieke omstandigheden van het glasfonds in ogenschouw zijn genomen. DNB laat weten de uitspraak te bestuderen en dat een hoger beroep niet is uitgesloten.

Grieks hulppakket officieel aangenomen
De landen van de eurozone hebben afgelopen week het tweede officiële Griekse noodpakket eindelijk geaccepteerd. Hiermee zou Griekenland in theorie tot 2014 voldoende geld moeten hebben om zich te financieren. Volgens een EU official zou de eerste tranche met 5,9 miljard euro maandag richting Griekenland gaan. Daarnaast hebben overheden ook hun toestemming gegeven om de eerste tranche met noodhulp van het tijdelijke noodfonds EFSF vrij te geven. Hiermee zou €39,4 miljard mee gemoeid zijn. Omdat dit fonds nog niet in zijn geheel gevuld is, wil men maandag €1,5 miljard ophalen met een looptijd tussen de 20 en 30 jaar. De vraag is echter of de rente net zo laag zou zijn als bij het Verenigd Koninkrijk. Uit het verleden is namelijk niet gebleken dat veel investeerders zin hebben in deze obligaties, waarbij Japan de enige uitzindering is.

Derde Griekse bailout al weer in de maak
Daarnaast wordt er gesproken over wéér een ander noodfonds dat ongeveer 700 miljard euro zal moet hebben als vuurkracht, ten opzichte van €500 miljard eerder. Deze nieuwe besluiten zullen echter niet genomen worden voor 30-31 maart. Dan komen de Europese ministers van Financiën weer bijeen om de grootte van de verschillende noodfondsen te praten. Van de huidige 440 miljard aan noodhulp is op dit moment 192 miljard gecommitteerd aan verschillende noodpakketten aan Griekenland, Ierland en Portugal.

Quote of the Day: ‘Geld is goud, al de rest is krediet‘ J.P. Morgan, bankier, 1913

9 REACTIES

 1. Lees dit artikel zelf maar even.
  U zou me namelijk toch niet geloven …

  http://wakeupfromyourslumber.com/blog/fester/infected-whiskey-mohel-still-endangering-children

  het bijbehorend herpes-clipje :

  http://failedmessiah.typepad.com/failed_messiahcom/2012/03/two-more-babies-infected-with-herpes-through-haredi-penis-sucking-ritual-678.html

  wat een ‘ille shit’ zeg …

  maar goed, ze zijn ‘uitverkoren’ , dus zal ik het wel allemaal verkeerd zien …

 2. Spain is ‘next’ :

  http://www.acting-man.com/?p=15578

  @ECB : Zouden jullie zo vriendelijk willen zijn om alvast, laten we zeggen, een biljoentje of twee bij te drukken ?
  Om de eerste klappen op te kunnen vangen, hè ?

  Ktm/Don Quichot dankt u bij voorbaat, gij, Wijze Heren …

  Hé, shit, kijk nou, die windmolen daar ! Die ziet er verdacht uit ..
  Op volle snelheid er op af ! Vooruit met de geit !

 3. ‘goud is geld de rest is krediet’

  Je bent een slachtoffer als je wat te veel van het ruilmiddel hebt dan een overheid wil hebben. Al vanaf je geboorte ben je een melk-koe. Zelfs als je je hele leven al belasting hebt betaald zelfs over het geld dat je netto op je bankrekening hebt (en waar je dus ook belasting over betaald hebt) wil de overheid wanneer je doodgaat alsnog weer belasting heffen op het bedrag dat je wil ver-erven.

  Ongehoord eigenlijks hoe die overheid met geld loopt te smijten en daardoor samen met bankiers hele economieen ruineerd
  Ook de overheid geeft het geld kwantitief uit in plaats van kwalitatief. Ze kunnen busvervoer aanbesteden in een stad voor 1 miljoen euro (bijvoorbeeld door kleinere busjes te gebruiken) maar nee hoor ze besteden het aan voor 15 mijoen euro met als gevolg dat er touringcar-bussen rijden waar maar 1 of 2 passagiers in rijden.
  Wat een waanzin. En helaas wordt er geen teevee-programma gewijd aan de waanzinnige geldverspilling van de niveauloze politici.

  Maar de belastingen moeten wel elk jaar omhoog. Tsja hoe zou dat nou komen…

 4. @rene. Toen die Noord Koreaanse leider overleed en ik de bevolking zag rouwen dacht ik “Tjeemig… wat zijn DIE mensen gehersenspoeld !” Toen ging ik er verder over denken en dacht “In hoeverre zijn WIJ nou gehersenspoeld ?” Ik denk dat dat laatste toch nog erger is dan we zelf beseffen. Je wordt hier vanaf je wieg opgeleid om in een systeem te passen. En inderdaad, ben je hier, in het westen, slim en gezond dan kun je het hier best goed hebben als je in het systeem meedraait. Maar heb je het IQ van de gemiddelde grote meute dan kan je hier in NL nog heel wat hindernissen treffen. Zo’n laatst genoemd persoon die z’n hele leven gewerkt heeft, betaalt in z’n leven grofweg 3 X zoveel aan belasting als dat ie nodig zou hebben om een huis te kunnen kopen. En voor dat laatste moet ie dan wel een lening aangaan. Ik blijf deze wetenschap toch wel erg wonderbaarlijk vinden.

 5. Ben net terug van een heel aardige meeting in la Cafayete in Argentinie en heel wat intressante mensen uit de financiele wereld gesproken aldaar. Velen denken dat de eerste problemen in de westerse wereld zullen komen uit Japan dat voor het eerst in jaren een handelstekort heeft daar ze alle nuclaire installaties stil hebben gelegd en nu aan de olie en gas zijn. Ik heb nog een heel aardige meeting met Bill Bonner gehad op vrijdagmorgen in Cafayete en hij beweerd zeer stellig:
  sell the progress and buy the hell!! Hij is zo negatief over de huidige wereld dat ie een plek aan het voor bereiden is in de bergen in de Andes.

 6. dus UK wil garanties hebben dat we de komende HONDERD jaar nog LOONSLAVEN BLIJVEN. de komende 100 jaar met je ballen aan de banken hangen! zodat ze garanties hebben dat ze de komende honderd jaar macht over ons blijven, ze willen er dus van uitgaan dat we de komende 100 jaar schulden blijven hebben…… wie zegt dat over 30 jaar nog dezelfde valuta is??? wat een plan vol waanzin!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.