Vergeet reparatie koopkracht, globalisten zijn aan de macht

(Pixabay – crisis)

Het kiezen van een onderwerp voor een column is in deze tijd waarin crises zich opstapelen makkelijker dan ooit. Die liggen gewoon voor het oprapen. De ene crisis is nog niet afgelopen of de andere dient zich weer aan. Wat zeg ik, ze stapelen op want het Kabinet lost geen enkele crisis op. Het begon met de crisis op de woningmarkt. Door de lage rente en enorme vraag naar woonruimte stegen de prijzen door het dak met als gevolg dat jongeren blijven hangen bij hun ouders. Toen kwam de stikstofcrisis met de invoering van het PAS(Programma Aanpak Stikstof) in 2015 dat via de Raad van State in 2019 ongeldig werd verklaard. Daardoor kwamen meerdere bouwprojecten stil te liggen.

Hongersnood

Intussen zijn de boeren in opstand gekomen tegen de voorgenomen plannen van onteigening van boerenbedrijven. De verafschuwde, fout ingekleurde, stikstofkaart doet veel stikstof opwaaien. Intussen is er een oorlog uitgebroken in het oosten van Europa waardoor de EU ageerde tegen agressor Poetin en sancties invoerde om Rusland economisch te treffen. Deze slaan hard terug waardoor een energiecrisis zich lijkt te ontwikkelingen tot een ware ramp in de naderende winter. Intussen gaan graanoogsten in Oekraïne verloren en doet de wereldwijde droogte er nog een schepje bovenop. Van Europa tot China en de VS dreigen oogsten voor meer dan 50 procent te mislukken waardoor hongersnoden ontstaan die in ontwikkelingslanden al gevoeld worden. Daar breken onlusten uit en slaan mensen op de vlucht naar betere oorden. Het gevolg is dat naast hongersnood een mega asielcrisis ontstaat in NL en Europa. Het begint met de ontluisterende beelden in Ter Apel.

Inflatie, stagflatie, deflatie

Door hoog oplopende energieprijzen en nu ook de graanprijzen giert de inflatie de pan uit. Naar verwachting zal de prijsontwaarding verder oplopen als straks de hogere energielasten door ondernemers worden doorberekend. Men wacht daarmee tot de eersten failliet gaan om vervolgens noodgedwongen met de concurrentie mee te gaan en de prijskaartjes aan te passen. Economen voorspellen daarom een nog hogere inflatie. Pas wanneer de pleuris uitbreekt en de financiële markten gaan crashen zal de inflatie afnemen doordat stagflatie de economie afremt bij een lagere consumptie. Deflatie volgt en daarmee een ongekende schuldencrisis. Alsof we nog geen crises genoeg hebben. Dat de inflatie niet wordt beteugeld is het gevolg van te laat ingrijpen van de ECB. Madame Lagarde had veel sneller de rente moeten laten stijgen. Doet pijn maar voorkomt erger. We zullen met de opstapeling van onopgeloste crises regelrecht een depressie induiken. En wel van de hoogste duikplank.

Broekriem

Er volgt sociale onrust die geheel valt te wijten aan het beleid van Kabinet Rutte 4 dat weigert compensatie te bieden voor de financiële rampspoed die de massa treft. De lagere en middeninkomens trekken na de vakanties aan de noodrem en kijken meewarig naar de omringende landen in Europa waar met belastingverlagingen wordt getracht de consument te compenseren voor behoud van koopkracht. Voorlopig is dat het paard achter de wagen spannen omdat er op korte termijn nog geen zicht is op afnemende inflatie. Sommige economen adviseren om de werkgevers de lonen te laten verhogen wat vervolgens meer inflatie veroorzaakt vanwege doorberekening van de hogere werkgeverslasten naar de consument. We zijn er nog lang niet. Onze Minister van Financiën roept doodleuk dat we in moeilijke tijden gewoon de broekriem moeten aanhalen, makkelijke praat van Kaag in Den Haag. Een minister die in nauw contact staat met het WEF/VN en is geïndoctrineerd door elitaire globalisten. De koopkrachtreparatie die Kaag in het vooruitzicht stelt zou pas volgend jaar kunnen ingaan met mogelijk dit jaar nog een kleine tegemoetkoming voor de lagere inkomens. Hoe dan? Het is al eind augustus. Misschien weer een energietoeslag voor de minima?

Consuminderen

Als er geen structurele reparatie plaatsvindt gaan we hopeloos achterop raken met onze nationale inkomensontwikkeling en belanden we in een koopkrachtcrisis, de zoveelste op rij. Bij de voedselbanken melden zich nu ook de tweeverdieners en eigen-woning-bezitters die na aftrek van hoge hypotheeklasten, stijgende energierekening en oplopende inflatie onder de streep tekort komen. Er lopen nog veel energiecontracten af waardoor met de huidige onberekenbare gasmarkt veel huishoudens honderden euro’s per maand meer gaan betalen. Als reparatie van de koopkracht wordt uitgesteld tot 1 januari dan loopt de achterstand verder op en is koopkrachtreparatie een loze kreet. De achterstand is niet meer in te halen. Huishoudens gaan consuminderen waardoor het MKB wordt geconfronteerd met forse omzetdalingen. Talrijke faillissementen zullen de neergaande spiraal in een hogere versnelling zetten. Met de opstapeling van zoveel maatschappelijke verstoringen kunnen we volgend jaar niet meer spreken over een recessie, dat wordt een regelrechte depressie. Nooit hebben Nederlandse huishoudens zo uitgekeken naar de naderende winter. Niet vanwege de wintersport maar de uitdaging om de strijd aan te gaan tegen de winterse kou. Wie bibbert verliest. Zou de opwarming van de aardkloot niet sneller kunnen?

GW

23 reacties

 1. En deze had ik nog even niet zien aankomen: https://www.telegraaf.nl/financieel/6239580/brussel-jaagt-met-co2-rechten-gasnota-nog-hoger

  “AMSTERDAM – Gas is schreeuwend duur, vrijwel iedere dag sneuvelt het prijsrecord. Bedrijven schakelden daarom terug naar goedkopere kolen of diesel. Die brandstoffen stoten wel meer CO2 uit. En die switch gaan consumenten voelen: bedrijven moeten voor elke ton uitstoot Europese emissierechten kopen. Vroeger tegen een schijntje, inmiddels staan die CO2-certificaten op een prijspiek. „Dit wordt aan klanten doorberekend. De crisis wordt zo nog duurder.”

  Zo zijn er veel verborgen prijs verhogende elementen die de inflatie nog dit jaar doet escaleren tot ongekend hoogtepunt. Pas daarna volgt de neergaande spiraal in alles. Stagflatie en dan deflatie doordat iedereen op de rem gaat staan terwijl voorraden in magazijnen opstapelen.

  Ikea sluit als eerste grote winkelketen haar deuren een uur eerder vanwege afname winkelend publiek: https://www.telegraaf.nl/financieel/1832184830/ikea-filialen-sluiten-hun-deuren-een-uur-eerder

 2. Ja, het gaat lekker met een minister van Financiën die als een kloek op haar klimaatpot van 60 miljard van ons aller geld blijft zitten.

  Wie toch, met het landsbelang voor ogen, houdt vast aan een coalitieakkoord waarna er oorlog is uitgebroken? Een oorlog die een mega energiecrisis en (daardoor) inflatie teweeg heeft gebracht. Heel snel wakker worden graag. Als het nog niet te laat is tenminste…..

 3. Best Laura, bereid je maar vast voor. In die oorlog wordt nu doelbewust gevochten bij de kerncentrale van Zaporizja. Als die centrale “per ongeluk” wordt geraakt zijn de rapen gaar en wordt een gewapend conflict een nucleair conflict met nare gevolgen. Ook speelt er nog iets tussen China en Taiwan, en de VS.

  Behalve wapengekletter kan het ook gaan knetteren op de financiële markten die mogelijk in paniek kunnen raken nu de FED en de ECB hebben aangegeven door te gaan met renteverhogingen om de inflatie af te remmen.

  De massa zal pas wakker schrikken als één of meerdere rampscenario’s zich gaan voltrekken. En zoals gewoonlijk is het altijd te laat. Wakkere mensen kunnen misschien voorbereid zijn maar er voor weg lopen zal meestal niet lukken. Ik denk dat we binnen afzienbare tijd massaal in opstand komen als we massaal de financiële pijn gaan voelen. Of welke pijn dan ook.

  Hoe de wereld er straks uitziet is een grote vraag, maar één ding weet ik wel zeker. Rutte 4 gaat z’n tijd niet vol maken.

   1. Moet deze keer lukken. Niet als kabinet van de verdeeldheid, maar als regering van nationale weerzin. Zit, mét de gedoogsteun van roeptoeter Wilders, zeker snor.

    Potdomme, we zijn toch geen eitjes? Voordat we alternatieven aanspreken als een zakenkabinet, met de CEO van Albert Heijn als premier, of een transfer van de nu werkloze Boris Johnson van Wembley naar de JC Arena, vooral eerst gebruik maken van de eigen (onbetaalbare) briljanten.

    Yes! We hébben ‘m nog: de onverwoestbare Vader des Vaderlands. Willem van Oranje dus. Hét Ei van Columbus. Te paard! Te paard! En trekt onvervaard Uw Zwaard!
    Want zo sprak en zeide Hij: “Geeft de mensen perspectief!”

    Wie krijgt niet spontaan een erectie, alleen al bij de gedachte? Wie voelt niet de bruisende energie, het ‘nieuwe elan’ dat Jan Peter Balkenende zijn volk al toewenste? Zet die hele politieke en ondemocratische santenkraam klaar voor de ophaaldienst en laat de oubollige koning weer de ouderwetse Koning zijn, die – alleen ondersteund door zijn flamboyante eega en een stuk of wat toegewijde gouverneurs en regenten – de scepter herneemt over zijn verldwaalde kudde.

    1. + 1
     Wat valt er nog te zeggen als alles al duizend keer gezegd is?
     Dan rest alleen nog de heerlijke satire à la ‘Spitting Image”.

 4. Kijk ff vanaf 2min00sec :

  https://www.youtube.com/watch?v=LMG8Sav6Drg

  Ik zeg “hips” … cq “proost” … heheh …

  “Wellicht” (mijn geheugen laat me steeds vaker in de steek hè ? ) dat ik zojuist een monsterdoos met “esdoornblaadjes” heb besteld bij het voormalige geesteskind van ene Willem M … AmsterdamGold ja, precies ..!

  Bij “www.goudpensioen” 930 € (!!!) duurder en bij “Prakkenmetaal” bijna 400 !

  Tip van de week : om BTW (over vooral baartjes) te vermijden kun je allerlei “zilver” kopen om die vervolgens bij één of ander douanedepot op te slaan maar alsjeblieft mensen : TRAP DAAR NOU NIET IN ! ! !

  Dat is namelijk gewoon een àndere vorm van (“eeuwig”) bijdrukbare PAMPIEREN eurootjes of dollartjes “kopen” !

  Dus gewoon fysiekthuis bezorg krijgen om het GOEDJE vervolgens lèkker onder de de tegelvloer in de keuken wèg te metselen wa-haa-haaa ! ! !

  “Think Twice”, bitchez ..!

   1. Ik had ’t over zilver Laurie ; ik heb nog nooit gehoord over monsterboxjes met 500 Oz gouden munten.

    OF ik ben gewoon te arm, dat kan ook … zucht …

     1. (jambers stem) :

      Diet is René.
      Overdag teert hij op de zak van zijn moeders erfenis…
      Maar ’s avonds gaat hij bezopen op internet om mensen uit te lachen en bang te maken.

      Voornamelijk om aan te tonen dat hij zichzelf zo goed voorbereid (heeft) op de apocalypse waar hij al 10 tallen jaren over praat.

      Is het een roep om aandacht/waardering of is het oprechte interesse?

      Vanavond kijken we naar t verhaal van René.

 5. Dit is toch normaal. Na jaren van “fake” overvloed (via de geldpers) komt de harde waarheid toch binnen.
  Heel de ” Westerse wereld ” is passe, een verganen glorie. Kop in het zand steken gaat niet helpen.
  Azie is de toekomst, daar stijgt het welzijnsniveau in hoog tempo. De reden is nogal simpel, omdat daar de productieindustrie staat. Die productieindustrie (maak industrie) is verhuist van West naar Oost. daarmee is ook de economische macht verschoven naar Azie.

  Kijk eens wat een aderlating, allemaal verdwenen, scheepvaartindustrie (weg), fiets en motorfietsenindustrie (weg), witgoedindustrie (weg), kledingindustrie (al decennia weg).
  Chips en electronicaindustrie (weg), luchtvaartindustrie (gehalveerd), autoindustrie (gehalveerd). Staalindustrie (gehalveerd)…..er wordt zelfs geen tandenborstel meer gemaakt in de Westerse wereld.

  Wat hebben we erbij gekregen, een oude bevolking, zwaar vergrijsd, vluchtelingen en gelukzoekers, de jeugd, die geen honderd meter kan hardlopen (zit hele dag met telefoon te spelen). Politici, die voor filantroop spelen etc. etc. etc.
  Van de jeugd is 90% ongeschikt om in het leger te dienen….dat zegt genoeg.
  Veel succes en droom maar verder…..het welzijnsniveau zal hard blijven dalen…..logisch!

 6. Het enige dat ik u allen kan aanraden is om neederland aan te zien als oorlogsgebied.
  Want er is een oorlog tegen u gaande.

  Enige tips (die ik in 2011 al las) :

  -indien u de mogelijk heeft om daar weg te komen ga dan naar een gebied (waarschijnlijk buitenlands) waar het goedkoop is om schuldenvrij te kopen, en waar t dunbevolkt is. En zo veel mogelijk vrije natuur.

  -zorg naast de koop van een huis ook voor een stukje land en/of bos.
  Dat kan voor voedsel en warmte/koken zorgen wanneer u tenminste een houtkachel heeft (aanrader!).

  -Verder is een eigen waterbron aan te raden en evt een eigen aardkelder (voor vorstvrije opslag van eten) in gebieden waar t ’s winters vriest.

  -Leer u zo snel mogelijk de taal aan en probeer een netwerk op te bouwen van mensen in de buurt want samen sta je sterker.

  -Leer vissen en jagen en word kneuterboerke.

  Of anders maar niet…
  Aan u de keuze!

  https://youtu.be/3cQNkIrg-Tk

  Houd u goed!
  En wees niet bang.

  1. En dan nog even hopen dat je niet met spoed goede gezondheidszorg nodig hebt.

   Niet alles is maakbaar, maar wel breekbaar. Zoals het vaasje waar Rutte het over had. Het vaasje is inmiddels helaas op de stenen vloer gevallen.

 7. Ja, addendum, wat vroeger ideeen waren van groenlinks, is tegenwoordig gemeengoed onder VVD, CDA en CU. Wie-o-wie had dat vroeger voor mogelijk gehouden?
  Daarom, de vijand huist vooral onder ons zelf. Vele Nederlanders steunen Marx Rutte met z’n huidige koers, zoals laatst een blanke oude man: “Ja, Rutte doet het heel goed”.
  Laten we dat vooral niet vergeten als mensen zodirect gaan KLAGEN. Met hun demonstratie’s ga ik dan ZEKER NIET meedoen, want Nederlanders regelden de crisis allemaal zelf.
  Enorme immigratie zorgt voor woningnood. Geld bijdrukken zorgt voor inflatie. Groene Khmer klimaatregels voor boeren zorgt voor honger. Ruziemaken met je gasproducent voor kou.

  Het is allemaal logisch. En ik ben blij dat ik hier er wat over kan praten, want mij vrouw is er al zat van. 🙂

  1. Ha die Henk, welkom bij de club van ‘beroepsklagers’. Althans zo worden vaak de aanhangers van de werkelijkheidsleer gezien. Klagen is beter dan dromen. Niet voor niets was NL een welvarend land. Onze voorouders zaten niet stil en voeren over wereldzeeën en brachten ons welvaart. We wensten ze een behouden vaart en kregen daar handel terug. Klagen staat ongeveer gelijk aan kritisch zijn. Als we een klacht indienen dan is daar een reden voor. Op dit platform ontmoeten kritische analisten elkaar om van gedachten te wisselen en informatie uit te wisselen. Het maakt ons wijzer. Overigens kan demonstreren helpen om de massa wakker te schudden.

   Niet alle Nederlanders regelden de crisis zelf, mensen zijn te druk met gezinsleven, de kinderen en een beetje ontspanning. Ouders werken beiden een slag in de rondte om de rekeningen te betalen. ’s Avonds hangen in de bank en kijken naar platvloers TV-vermaak waar de talkshowtafels zeer bedreven zijn om de kijkers te misleiden met desinformatie en overheidspropaganda. Zelf bekijk ik podcasts die leerzaam kunnen zijn voor kritische kijkers. Ben nu aan het kijken naar eentje die mijn vermoedens van de verwachte economische neergang bevestigen. Ik wil deze graag delen met de lezers hier en zal ‘m kort inleiden in een column die ik vandaag inlever.

   1. @GW: je had ook even kunnen informeren waarom de vrouw van @Henk ’t ‘zat’ is om constant het geklaag van haar man te horen’. Misschien zou ze zeggen: “Voortdurend zagen over steeds hetzelfde wordt tot zeuren en zaniken, drammen als bij een recalcitrant kind. Dat is contraprouctief en draagt niet bij aan de huisvrede. Waar is je zonnige schaterlach gebleven, om niets? Wanneer doe je nog eens iets in de tuin, of ruin je de schuur eens op?”
    Henks vrouw zal blij zijn dat manlief ‘geloofsgenoten’ heeft gevonden en haar eindelijk met rust laat met zijn geknor.
    Waarschijnlijk gaat het in huize Welbergen net zo.

    1. Ha buurman, ik wist niet dat je mijn columns las. Misschien kan je helpen mijn schuur op te ruimen en de wildgroei in mijn tuin te snoeien die bij jou over het hek groeit. Je weet dat ik al mijn tijd verknoei aan het geklaag op deze site. Ruimt lekker op in mijn hoofd en zadel er de lezers mee op. Krijg juist nu een commando van mijn bazin om een boodschap te doen bij de Appie omdat er iets in de aanbieding is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: