Het Britse pond is sinds de definitieve uittreding uit de eurozone met maar liefst 10 procent goedkoper geworden. Het gevolg is dat het importeren van grondstoffen, ingrediënten en goederen aanzienlijk duurder is geworden. Retailers zullen deze verliezen niet gaan nemen en zullen deze zoveel mogelijk proberen af te schuiven op de consument door middel van verkapte inflatie.

Hiervoor zal men de klassieke trukendoos weer tevoorschijn gaan halen. Eigenlijk zoals we door alle jaren heen waarnemen zal de doorberekening niet voornamelijk plaatsvinden door het verhogen van de prijzen. Consumenten zijn hier supergevoelig voor en daarom worden ze beetgenomen via een andere weg.

Verkapte inflatie

Producten zullen her-ontworpen worden zodat de prijs hetzelfde blijft, maar het product een andere samenstelling krijgt. U kent vast nog wel:

Andere veelgebruikte strategieën zijn het kiezen voor minder kwalitatieve ingrediënten. De ambachtelijke ingrediënten worden vervangen voor synthetische ingrediënten en eten we minder gezond en meer E-nummers.

Dit is een onweerlegbare vorm van inflatie dat een statistiekbureau, dat elk jaar een cijfer uitbrengt welke onze werkgevers gebruiken om ons salaris aan te corrigeren, niet zal meenemen in haar inflatieberekeningen, hoewel soms anders wordt beweerd. Hoera! 1 procent salarisverhoging wegens prijsinflatie maar intussen zijn onze producten 6 procent in omgang gekrompen en moeten we niet 4 sneetjes brood maar 6 sneetjes brood verorberen om onze trek weg te werken.

Retailers in de niet-voedselindustrie beschikken helaas niet over deze manipulatie-ruimte en zijn al begonnen met het verhogen van prijzen. Men verwacht dat prijsverhogingen zullen aanhouden tot minstens volgend jaar 2017. Onder treft u een grafiek aan die in kaart brengt hoe materiaalkosten en import kosten zijn toegenomen in korte tijd.

consument

Bedrijven hebben deze ontwikkeling niet zien aankomen en hebben zich niet van tevoren kunnen indekken, bijvoorbeeld met het aanhouden van voldoende buitenlandse reserves. Risico’s zijn niet gehedged waardoor ze nu genoodzaakt zijn de consument hard af te straffen. De Bank of England voorziet echter nog grotere prijsverhogingen voor de aankomende 12 maanden in het verschiet. Is dit hetgeen waar de Britse burger voor gestemd heeft? In elk geval is dit de prijs die men zal betalen.

11 reacties

  1. Heeft niets met Brexit te maken , Draghi en de ECB zorgt ervoor dat de totale geld ontwaarding doorgang vind .
    Inflatie is al voor de Brexit ingezet , nu gaat de tijd het probleem bloot leggen .
    De Engelsen zijn te laat uit de EU gestapt en gaan net als ons een gekke tijd tegemoet .
    Het word voor ons allemaal tijd dat men er de brui aan geeft , en uit de EU stappen en soeverein een land zelf besturen .
    De navelstreng met Brussel totaal doorknippen en uithuilen , verlies nemen , en opnieuw de schouders eronder met zelfbestuur .

  2. Vele grondstoffen staan genoteerd in dollars en Engelse ponden.
    Het Engelse pond is sinds de uittreding al flink gedaald.

    Waar haal je die prijsverhogingen voor bepaalde grondstoffen in Engelse ponden vandaan de Feber?

    Vertel geen leugens, of zoek naar de waarheid.

        1. Volgens mijn inzicht, wordt er een overduidelijke zware lagere bodem gezet.

          Voor mijn gevoel, gaat er geen hogere bodem meer komen.
          Dit wordt ook niet meer ondersteund door een voldoende groeiend BBP in het westen.

  3. Europese Unie is op sterven na dood en dat is duidelijk te aanschouwen aan de 16 regeringsleiders van evenveel EU staten afzonderlijk Moskou bezoeken om hun economische zaken af te handelen buitenom de EU/VS sancties.
    Binnen 10 jaar is de leidende economie van de wereld in China, India en Rusland en is de EU en VS volgend.
    Dat gaat met heftige schokken in finans en economie gepaard binnen EU en VS

  4. Die brexit spaart de Engelsen al tientallen miljarden aan eussr afdrachten uit, geen kokosnoten en kalifaat toeristen meer ongecontroleerd het land binnen, dus nog meer miljarden uitgespaard. Eigen vrije handelscontracten,kassa. Dat beetje loonderving halen ze over 5 jaar met gemak weer in. Geen dictators uit Brussel meer aan hun tafel, megaparadijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: