Verkiezing Italië legt het probleem bloot

Zoals ik al meerdere keren heb beschreven op Biflatie.nl, geloof ik niet dat de Eurocrisis over is. De uitslag van de verkiezing van Italië laat dit duidelijk zien; omdat steeds meer Italianen, veelal werklozen, zich tegen Europa keren, kiezen zij rechts, dat nationalistisch (Berlusconi) of zelfs anti Europa (Grillo) is. Hierdoor is er op dit moment geen werkbare meerderheid mogelijk. Verder bezuinigingen, zoals Europa dat wil zien, lijkt dan ook een lastig verhaal te worden.

bond yield

Symptoom bestrijden

Deze uitslag is een direct gevolg van de economische malaise. Door de EU opgelegde bezuinigingen lijken nog meer mensen hun baan kwijt te raken. Gezien de uitslag gaven deze werklozen een signaal; zij lijken af te willen van de bemoeizucht van Europa. Europa & de ECB kan Italië helpen door staatsobligaties te kopen (bestrijden van een symptoom), maar heeft niet het volk in zijn macht. De verkiezing van Italië lijkt dan ook een voorbode voor wat er in de rest van Europa kan gebeuren indien de economische vooruitzichten niet verbeteren.

5 reacties

  1. Het is een logisch gevolg van wat er zich momenteel afspeelt; de vernietiging van de menselijke maat door de financialisering en globalisering van de economie. Steeds meer geld naar finance en multinationals, outsourcing naar het buitenland, waarde wordt weggezogen uit de regio, koopkracht wordt ondermijnd (al decennia) om de farce van steeds hogere revenuen en beloften aan aandeelhouders overeind te houden. Over de ruggen van burgers. Het zuigende systeem dat vraagt om steeds meer “hervormingen” om de mens uiteindelijk te degraderen tot een soort hersenloze productieslaven. Gelukkig roeien we op een grote waterval af biflaten. Redding is nabij, want deze ratrace moet stoppen.

  2. De verkiezingsuitslag in Italië bewijst hoe zwak dit kunstmatige verzinsel is: zelfs de democratie brengt “Europa” in gevaar.

  3. Wacht nog maar even. Ze kunnen hetzelfde doen wat er hier in Nederland gebeurt. Een links-rechtse coalitie en volgens de optimisten onder ons gaan ze ons 4 jaar lang regeren met voortvarende hand. Zeg nooit nooit in en over de politiek.

  4. Ik vond het ontluisterend dat afgelopen vrijdag ineens een superpositieve dag op de beurs zo ineens kapseisde over de toen nog aanstaande verkiezingen in Italië. Dat politiek zo’n invloed heeft op de beurzen zegt genoeg. Dit is gewoon niet normaal.

    Zondag kreeg de UK een schop van Moody’s, heb er niets van gemerkt op de beurzen.

    This market is rigged!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: