Verkiezingen 2012: Een politieke poppenkast

Wie zich er momenteel toe kan brengen om naar de diverse uitingen van politici te luisteren, moet wel sterk in de schoenen staan en blij van mind zijn. Nee, we worden niet getrakteerd op diepzinnige beschouwingen maar op oneliners, die goed voor ons burgers zouden zijn. In de regel krijgen we alleen de glimmende voorzijde van het prospect te zien en niet de kleine lettertjes, die in een ontzettend groot aantal binnenin verstopt zijn of voor het gemak nog gewoon even zijn weggelaten.

verkiezingen keuzes

CPB doorrekening

Toppunt tot nu toe waren de reacties op de CPB (Centraal Planbureau) doorrekeningen van datgene wat partijen -selectief-  hadden aangeleverd. Eén voor één mochten de lijsttrekkers of overige paladijnen met een brede lach commentaar geven op de, volgens hen, mooie cijfers die de rekenmeesters aan hun voornemens hadden gekoppeld. In Nieuwsuur bleek dat de PVV van Wilders positieve uitkomsten had gekregen wat zijn beleidsvoornemens betreft. Nou kat in het zakje zou je dan zeggen. Morgen met zijn allen zwaaien naar de Euro op weg naar onze gulden. Of toch niet. Nee met schaamrood op zijn kaken moest Teulings, directeur van het CPB aangeven dat de PVV -de Partij met eigenlijk maar één echt item- rond Europa helemaal geen voornemens ter doorrekening had ingeleverd.

In het rapport van de CPB met de naam “Keuzes in Kaart”, valt van alles te lezen. Ik heb er her en der doorheengebladerd en werd er eerlijk gezegd niet blij van. Het is en blijft moeilijk leesbaar omdat het vol zinnen en onderwerpen zit waar je alle kanten mee uit kunt of gewoon niet weet hoe de uitwerking er uit gaat zien.

Enkele voorbeelden uit het onderwerp zorg

 1. SP: De langdurige zorg in de AWBZ wordt ingericht volgens het principe van Buurtzorg, of regelarme zorg. Dat wil zeggen dat het recht op zorg vervalt, het wordt weer een voorziening;
 2. Het CDA maakt bij de langdurige zorg een eind aan het onderscheid tussen intramurale en extramurale zorg door de kosten van wonen te scheiden van de kosten van zorg;
 3. De PvdA versobert de aanspraken op langdurige zorg, niet de aanspraken op verpleging en behandeling, maar wel de aanspraken op begeleiding en persoonlijke verzorging;
 4. De VVD brengt de intramurale langdurige zorg onder in een kernvoorziening. De extramurale AWBZ-zorg wordt grotendeels overgeheveld naar gemeenten en versoberd, net als de thuiszorg. De kernvoorziening blijft beschikbaar voor de zwaardere intramurale patiënten.

En zo zou ik op tal van onderwerpen nog vele honderden pagina’s verder kunnen gaan. Een snelle coalitie- en kabinetsvorming lijkt mij op basis van de verkiezingsprogramma’s en het CPB-rapport een meer dan vrome wens.

Ieder heeft mooie plannen en het kan zijn dat u en ik straks zonder hoofdpijn zitten maar daarvoor dan wel een arm of been hebben moeten inleveren. Op 12 september eerst kiezen en dan afwachten maar.

13 reacties

 1. Het maakt niets uit wat u gaat stemmen.

  Doordat geen enkele partij de absolute meerderheid gaat halen, moeten er coalitiebesprekingen komen. Dan kan het gebeuren, dat veel partijvoornemens sneuvelen en/of afgezwakt worden, waardoor de soep lang niet meer zo heet gegeten wordt, zoals hij voor 12 september werd/wordt opgediend.

  Een ander resultaat van de besprekingen kan zijn, dat men om de grootst verkozen partij heen een regeringscoalitie vormt. De grootste partij wordt in dat geval uitgesloten van regeringsdeelname.

  Toch vreemd in een democrahahahahatie.

  En na regeringsvorming bepalen uiteindelijk andere, hogere krachten dan de politieke tuinkabouters (met tunnelvisie) in Den Haag het beleid en de richting, waarin het schip Hollandia haar zeilen de komende jaren gaat zetten.

  De inwoners van Nederland hebben daarbij verder het nakijken.

 2. Ach de MSM doen alles om de SP en PVV onder uit te halen, en aan de peilingen te zien lukt dat aardig. Als het zo doorgaat kan de Kunduz club gewoon blijven regeren zonder PvdA en kunnen we in 15 jaar allen pas na ons 70ste van een beetje AOW genieten

 3. Bijna alle politieke partijen (minus sommige nieuwkomers en de Partij v/d Dieren) zijn gebaseerd op pseudo-wetenschappen, zoals de groeieconomie.

  Verder probeert men hun meuk zo mooi mogelijk te verkopen, maar als ze gaan regeren betekent dat er MINIMAAL 28 miljard bezuinigd gaat worden en de banken en beleggers, die sinds 2008 rijkelijk geholpen worden zullen het niet gaan betalen. Ook dit ondanks de mooie woorden.

  Verder ontkennen (wellicht behalve enkele nieuwkomers) dat deze economie totaal failliet is en dat dit fiat systeem waarschijnlijk binnen 5 tot 10 jaar gaat klappen. Geen twijfel over het nogal vreemde centrale banken systeem en megastaaten, zoals de US, EU, China, Rusland, … Over oplossingen of het opvangen van deze problemen wordt NIET gepraat.

  Regeren is vooruitzien zegt een spreekwoord. In deze neoliberale tijd is regeren achteruit kijken naar het essay over de einde van de geschiedenis. Veelal zit er gewoon pure incompetentie en een totale visieloosheid op de toekomst. Dus niet iets om naar vooruit te kijken.

  Het is juist de grote uitdaging om in de toekomst van een dalende economie, minder wordende resources, minder beschikbare milieuruimte een sociale en duurzame toekomst te realiseren. Alleen de PvdD en enkele nieuwkomers lijken dit te realiseren.

 4. @S&P als je zo redeneert kan je beter op de partijen stemmen die voor de status quo zijn, want hoe groter die worden hoe, hoe sneller de boel zal klappen. Tevens verbaast me het nog dat je vertrouwen hebt in de huidige politiek. Elke partij opkomende partij trekt in tegenwoordig gelukszoekers. En als je de geschiedenis van de PvdD bekijkt wordt je ook niet vrolijk hoe het allemaal toegaat daar. Macht corrumpeert snel, vooral als je binnen het systeem probeert te werken. Wil je echte verandering dan lijkt buitenparlementaire actie de enige oplossing. Als dat breed gedragen gaat worden, kan het uiteindelijk weer doorsijpelen in de politiek.

 5. Ik ben het ermee eens dat het taalmisbruik abominabel is. Zeker de voorbeelden in het artikel. Echt heel beroerd.
  Maar toch moet ik zeggen dat ik eigenlijk geen oplossing zie m.b.t het functioneren van de democratie.
  De debatten zullen altijd populistisch van karakter zijn, met veelvuldig gebruik van oneliners. Daar zijn mensen gevoelig voor. Het gaat zelfs steeds meer om non-verbale communicatie.
  Natuurlijk zullen de partijen de details in hun plannen moeten schrijven maar het werkt niet om die op televisie tot in detail heel genuanceerd te bespreken.
  De politicus die dat doet is meteen uitgespeeld.
  En let wel, de burger kan zich beter informeren door de pragramma’s goed door te nemen.
  Zo werkt de democratie. Niet volmaakt, maar dat komt omdat de mens niet volmaakt is.
  Zo simpel is het. Ik heb nog mooit een serieus alternatief gehoord.
  Dus ja, het heeft een hoog poppenkastgehalte.
  En nee, het is niet te veranderen.
  Daar komt nog bij dat mensen gebruik maken van hun intuitie. Wie vertrouw ik en wie niet.
  Iemand die alleen maar oneliners de ether inslingert kan op een gegeven moment weleens het vertrouwen verliezen.
  Politiek is ook een zaak van het ‘hart’ en dan helpt het om mensen te ‘raken’, en dat lukt niet met droge genuanceerde verhalen. De mensen moeten ‘aanvoelen’ waar een politicus voor staat.
  De poppenkast heeft dus een hoog psygologisch gehalte en goede politici begrijpen dat en handelen ernaar.

 6. Na het lezen van het boekje van Joris Luyendijk ben ik sterk gaan twijfelen of gaan stemmen wel zinvol is. Op de vraag die hij stelde wie het nu echt voor het zeggen hebben in politiek Den Haag was het antwoord.. de lobbyisten. Zij vormen met veel paaien, slijmen (en weet ik veel wat nog meer) binnen enkele maanden de gedachten van de nieuwe aanwas op het Binnenhof en veranderen idealen in slappe aftreksels daarvan.

  Pas op wat je denkt, want je denken worden je woorden, pas op wat je zegt, want je woorden worden je daden, pas op wat je doet, want wat je doet vormt je karakter, pas op je karakter, want je karakter bepaald je gewoonten..

  ..en die transformatie naar het grijze pak met de daarbij behorende gewoonten duurt voor de meesten, uitzonderingen daargelaten, slechts enkele jaren.

  Wat m.i. inderdaad een oplossing zou zijn is wanneer alle linkse stemmers op de VVD zouden stemmen. Binnen een paar jaar staat de hele boel in de fik. Juist door het evenwicht van links en rechts uit balans te halen, veroorzaak je een geweldige onbalans die de samenleving zal doen schudden zodat de veroorzakers van veel huidige en toekomstige ellende het de komende honderd jaar kunnen vergeten een voet aan de grond te krijgen.

  Juist de hoeveelheid aan partijen lijkt een verlamming in de Nederlandse politiek te veroorzaken. En dat werkt de in mijn ogen corrupte macht van de lobbyisten (multinationals/ het ‘grote’ geld) in de hand. Een staaltje verdeel en heers op ‘hoog’ niveau. ‘laat ze maar kibbelen en laat het volk er maar naar zitten gapen, ondertussen werken wij onze plannen uit’.

  Jammer.. de wereld is door internet en telefonie zo klein geworden dat het voor grote bedrijven wel heel makkelijk is geworden op een bepaalde plek in de wereld ergens invloed op uit te drukken. Ook in Nederland ondervinden we daarvan de gevolgen.. globalisatie. De Nederlandse politiek is daarin zo klein.. pff.. we worden simpelweg weggespoeld en op de grote hoop geflikkerd.

 7. En ondertussen, in euroland: Deposto’s bij Spaanse banken in juli afgenomen met 4,7%, ofwel 93 miljard euro. Als deze bankrun in dit tempo doorgaat hebben Spaanse banken over 21 maanden geen rooi cent meer op deposito’s. Tel daar de mega verliezen op vastgoed (dat overigens nog steeds veel te hoog staat genoteerd in de bank-boeken) bij op, en u moet tot de conclusie komen dat alle Spaanse banken failliet zijn.

  Een BANKRUN in Spanje, too big to fail/bail. De op 3 na grootste economie van de eurozone.

  En Coen Teulings is aan de drank.

 8. Laat ik de situatie als volgt omschrijven: we zitten allemaal in dezelfde megastal. De stal staat in brand en de deuren worden angstvallig dichtgehouden door de boer, terwijl de brandweer probeert te blussen met benzine.

  Exact s7p @3. Het zgn. ‘groeidenken’ zal er binnenkort wel worden uitgeramd bij onze Haagse zielepoten.

 9. @4 Pe Wat je schrijft over de politiek is waar. Wellicht ben ik de laatste tijd de optimistisch. Maar ik was wel heel aangenaam verrast toen ik het programma van de Partij voor de Dieren las en hierin ook veel zaken staan, die ik ook allang roep en zei. Dit neemt niet weg dat dit corrupte parlementair circus een realiteit is. En dan kan je idd wel principieel niet of blanco stemmen, maar dit voegt ook weinig toe. Dan liever nog een zetel van iemand met een ander verhaal, ook zal er geen moer veranderen in de politiek omdat zo een zetel weinig uit kan halen. En als een partij groeit zal deze zich geroepen voelen om in het kader van de Status Quo te passen. Helaas een dead end, maar een paar zetels met een ander geluid is op zich wel haalbaar.

  Om langs buiten parlementaire weg tot verandering te komen zal deze weg door de bevolking ondersteund moeten worden. Kleine successen zijn hier zeker ook haalbaar, maar een serieuze verandering in de status quo of het omver werpen ervan heb je steun nodig van een heel groot deel van de bevolking en die is inmiddels zo in slaap gewiegd dat die optie ook onrealistisch is. En dan komt heel het non-compliance verhaal weer om de hoek kijken.

  Kortom zowel langs parlementaire als buitenparlementaire wegen is de kans op verandering nihil.

  Kortom: Preppen is de enigste weg die je hebt om in ieder geval je eigen hoofd droog te houden.

 10. Mocht het formeren van een nieuw kabinet na 12 september as. niet lukken, grijpt de E.U. in en gaat een technocratenkabinet installeren om de neoliberale E.U.-Bilderbergeragenda door te drukken.

  Hebben jullie tijdens de debatten ook al maçonnieke symbolen en handgebaren kunnen zien? Dikke kans dat de Bilderberger-mensen de debatten op de NOS en vooral bij RTL 4 flink zitten te manipuleren om hun jongen Mark Rutte weer de verkiezingen te laten winnen!

 11. Waar is politiek Den Haag nu mee bezig… haantjesgedrag van de bovenste plank; ik wil niet met hem, hij niet met mij, zij niet met etc. NEDERLANDERS… Wordt wakker, dit gedrag is volstrekt onacceptabel, Nederland staat op het spel als wij niet goed kiezen…nee ik ga u niet vertellen op welke partij u moet kiezen, dat is uw zaak maar let wel…uw keuze is belangrijk want met uw stem kunt u een regering een meerderheid geven, hoe die ook zij want dat is belangrijk, dat wij met z’n allen dusdanig kiesen dat er ook een meerderheidskabinet gevormd kán worden!!! Dat betekent in mijn optiek dat de meeste kleine partijen afvallen omdat zij zelden de beslissing kunnen forceren. Blijven enkele partijen over, links,rechts en iets in het midden… kies a.u.b. odanig dat we weer een sterk kabinet krijgen en ja, ook daar zullen we moeten slikken, ook daar is niet alles koek en ei en gaat de buikriem iets vaster maar dat is ook een tijdsbeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: