Verkiezingen Duitsland: Merkel niet echt blij…

4

Op 22 september was het voor “Die Union”, de combinatie uit CDU/CSU, groot feest. Samen hadden ze bijna de absolute meerderheid behaald in het Duitse parlement. De kiezers gaven in groten getale hun vertrouwen aan Angela Merkel en haar beleid. Een dag na de verkiezingen, lijkt het echter allemaal wat minder rooskleurig. De politici van de nu nog regeringspartij, de liberale FDP,  hebben een enorme dreun te verwerken gekregen. Hun geknoei in beleidsmatige en personele zin is ongenadig afgestraft. Men haalde niet eens de kiesdrempel en verdwijnt nu geheel uit het parlement. Merkel is daardoor haar mede-regeringspartij kwijt en staat voor de moeilijke opgave om toch tot een goed werkbare regeringscoalitie te komen.

duitse verkiezingen

De SPD met lijstrekker Steinbrück

De socialisten hebben zich tijdens de verkiezingsstrijd behoorlijk afgezet tegen het beleid van de regering Merkel. Op vele gebieden wilden zij het echt heel anders gaan doen. Samen met die Grünen zouden zij een alternatief gaan bieden waar de kiezers geen nee tegen zouden kunnen zeggen. Een prachtig voornemen waar echter weinig of niets van terecht is gekomen. Ook De Groenen kregen van de kiezers een fikse draai om de oren en de SPD deed het veel minder goed dan Steinbrück en de zijnen hadden gehoopt.

Welke combinaties zijn er mogelijk?

Nu Merkel het net niet alleen kan doen, moet er een mederegeringspartij worden gezocht. Dat zoeken hoeft niet erg lang te duren omdat er maar weinig combinaties mogelijk zijn. U kunt ze zelf wel uittellen. Het is óf Merkel met één of meer van de rest óf Merkel aan de kant zetten en met de drie “Linkse Partijen” een regering vormen. Lastig daarbij is dat “die Linke” door de anderen, tot nu toe, min of meer als besmet, als „nicht regierungsfähig“ wordt aangemerkt. Maar u weet de politici zijn als kauwgum, nooit kan gemakkelijk we gaan het één keer proberen of het kan niet anders worden vertaald.

Vechtkabinet of zwart-groen?

Merkel, met haar 311 zetels heeft feitelijk gezien maar vier zetels nodig om tot een meerderheid te kunnen komen. Ik kan mij daarom niet voorstellen dat zij zit te wachten op de 162 zetels van de SPD met Steinbrück als vice-premier. Steinbrück zal ook niet enthousiast zijn. Regeren met de CDU/CSU zal leiden tot een dagelijkse strijd wat het beleid en de macht betreft. Als het misgaat, zullen de daaropvolgende verkiezingen vast niet leuk worden.

Die Alternatieve für Deutschland (AfD)

De media spreken meestal over de anti-europartij als men het over de AfD heeft. Met 4.7% van de stemmen heeft de AfD nét niet de kiesdrempel gehaald maar wel behoorlijk wat hoop gekregen dat dit in de toekomst wel zal gaan lukken. Met een fikse kans om straks in het Eu-parlement te komen ontstaat er zo ruimte waarin de onvrede van nogal wat Duitsers als het gaat om Europa en de Euro gekanaliseerd en geformaliseerd kan worden. Ontwikkelingen waar de nieuwe regeringspartijen duidelijk rekening mee zullen moeten gaan houden.

Hoe gaat het verder?

Allereerst zullen er in Duitsland wat politieke koppen worden gesneld. FPP chef Rösler en met hem kennelijk het hele, uit 54 personen bestaande, partijbestuur mogen niet meer langs start. Ook bij de groenen zullen er diverse personen met de kop op het hakblok moeten. Het vormen van een nieuwe regeringscoalitie zal vast en zeker het begin van een spannende Duitse Borgen serie worden. Zwart met groen, zwart met rood? Of toch rood-groen-paars? De vorming van een regering is één, wat daarna komt, namelijk regeren, twee. Zal het net zo’n poppenkast gaan worden als in ons land? De komende weken en maanden zullen het ons leren.