Verkiezingen: Hoop op verandering ?

Met de verkiezingen van 12 september in het zicht worden we dagelijks getrakteerd op de één na de andere glimmende politicus. De macht lokt. Het verlangen om mee te mogen regeren, een ministerspost of zelfs de plek van de premier te mogen vullen is meer dan groot. Stiekem heeft men al staatsieachtige portretten laten vervaardigen die een president van een groot land niet onwaardig zouden zijn. Men heeft ons kiezers laten weten er klaar voor te zijn. Rutte, Roemer, Pechtold, Samson, Van Haersma Buma, Sap, Slob of wie dan ook, staan gereed. Zijn ieder, op hun wijze, bereid om hun  ziel en voor het CDA ook nog de zaligheid aan de duivel te verkopen om net dat extra zetje te krijgen dat nodig is om de rest in het stof te doen bijten.

Verkiezingsprogramma’s

De verkiezingsprogramma’s zijn gemaakt. Vast allemaal beginnend met iets moois of krachtigs. In het geheim is er ook al een kachel besteld. Nu denkt u natuurlijk een kachel? waar hebben ze die nu voor nodig? Nou dat is simpel, daarin kan direct na de verkiezingen het verkiezingsprogramma worden verbrand. Wie regeren wil die moet immers  bereid zijn om compromissen te sluiten, in staat zijn om alle schepen achter zich te verbranden. Opnieuw te beginnen, met een schone lei. Volgens mij hebben we daarvan de laatste tijd al wat voorbeelden kunnen zien.

Wie de economische, maatschappelijk en politieke ontwikkelingen een beetje volgt die weet dat Nederland maar een klein landje is. In de meeste gevallen helemaal afhankelijk van Frau Angela en de landen om ons heen. De speelruimte is maar gering tenzij men bereid en in staat is om met een heel nieuw concept te komen en daar ook invulling aan te geven.

Belangrijke onderwerpen zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:

 • Moeten we streven naar een land van gemiddelden of gaan we talenten extra koesteren en stimuleren;
 • Volgen we met zijn allen opleidingen toerisme en het verzorgen van kleine huisdieren of gaan we stevig aan de slag met techniek;
 • Bouwen we vliegtuigen schepen, machines, waterwerken, kerncentrales, personen- en vrachtauto’s, turbines en raketten of wordt het marketing, aandelenhandel en kruidenieren;
 • Maken we mensen weer grotendeels zelf verantwoordelijk of bestellen we heel veel pampers;
 • En niet minder belangrijk: Gaan we voor menselijkheid en welzijn of het volgens de meeste politici enig zinvolle namelijk economische groei?

Ik weet het is moeilijk tot echte veranderingen komen.  Alleen door wat met een moeilijk woord een paradigmawisseling heet te komen kan men de boel op de kop zetten, zaken compleet anders aanpakken. In moderne termen is dit op de kop zetten beter bekend als een XXL-Makeover. Onherkenbaar na de verandering.

Hoop op verandering?

Eén ding heb ik door mijn vele lezen op een grote verscheidenheid aan blogs -ook GeenStijl 😉 – wel geleerd. Er is hoop. Er zijn vele mensen jong en oud, die goede tot fantastische ideeën hebben. Ze moeten dan wel een kans krijgen of kunnen en willen pakken. Oude politiek is uit, net als het Europa zoals dit nu door de regeringsleiders en Eurofielen in achterkamertjes wordt vormgegeven. Op naar transparantie en eerlijkheid naar authenticiteit en durf.

Ben H.J. Bennink

7 reacties

 1. Niet al te lang geleden mocht ik en iemand anders het niet over politiek hebben op dit forum. Fijn om te zien dat hier een verandering is gekomen met de komst van Ben.

  In reactie op dit verslag: waarom zouden we überhaupt nog naar de stembus gaan als toch alle plannen die spreekwoordelijke kachel in gaan?

  Wordt tijd dat we ‘persoonlijke aansprakelijkheid’ eens op de agenda zetten van zowel politici alsmede bankiers: Jij f*kt ons met loze beloften, danwel f*kt ons met het laten verdwijnen van ons geld = zelf dokken met je eigen vermogen.
  Voor politici zou dan moeten gelden dat ze een jaar (of meer) niet meer in de politiek zouden mogen. Ik noem maar iets.

 2. Ik dacht meer te worden rondgereden op de vroegere strontkar. Deze is vast nog wel ergens in een museum te verkrijgen , de inhoud wordt moeilijker na te zijn uitgeperst. September is het tijd voor de afrekening of zijn de Nederlanders toch zo dom als ik altijd heb gezegd.

 3. Er verandert voor de burger geen moer… please helpt u mij herinneren wanneer de politiek iets voor de burgerbevolking heeft gedaan (ipv voor de Grote Bedrijven).. Geduldig wacht ik op uw antwoord….

 4. @ alle reageerders tot nu toe. Bedankt voor jullie reacties. [b]Niet stemmen of je afwenden van de politiek lost niets op.[/b] Juist door mee te blijven praten en argumenteren heb je in elk geval kans iets bij je medemensen en de politici te bereiken.

  Zeker als het om begrippen als een Superstaat Europa gaat, waarover ik binnenkort een artikel schrijf is het meer dan belangrijk dat we mee doen. Dat we op basis van argumenten kunnen vertellen waarom je vindt dat iets wel of niet moet.

 5. Het maakt niet uit welke partij na de verkiezingen de grootste wordt met welk partijprogramma dan ook. Standpunten worden nu eenmaal handig weggepolderd in coalitiebesprekingen, zodat per saldo altijd een slap regeeraftreksel overblijft, waar ook andere dan de politieke partijen flink hun zegje in hebben gehad. Het is een teken aan de wand, dat Rutte herhaaldelijk wees op het te vriend houden van de financiele markten in het regeerbeleid. Met andere woorden niet de nederlandse burger had/ heeft het democratisch voortouw in dat beleid, maar de oligarchische partijen chanterend op de achtergrond.

 6. Inderdaad, de zaken welke men zo graag overlaat aan de politci om voor ons te regelen; zoals gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid et cetera, daar blijken ze niet toe in staat te zijn. Sterker nog de premies en belastingen kunnen linksom dan wel rechtsom verhogen, en die zaken breken ze af of trekken ze juist hun handen van af om het aan de centraal geregiseerde vrije -nep- markt over te laten. Dus waar hebben wij in godsnaam dit soort figuren voor nodig? Zodat de mensen de illusie in stand kunnen houden de verantwoordelijkheid voor zichzelf en hun naasten naast zich neer denkt te kunnen leggen?

  Waarom worden de zogenaamde vertegenwoordigers niet direct verkozen, voor een periode van vijf jaar. Geen partijen meer, en na een periode kun je niet meer herkozen worden. Zodat men eens echt het belang gaat vertegenwoordigen, en niet met de volgende verkiezing of die daarna bezig is, oftewel de zetels.

  En soieso, weg met Den Haag en Brussel en alle het kollosale en centrale. Meer regionaal, waarbij de regios onderling samenwerken en handelen. Open grenzen. Dit is directer, transparanter en eerlijker.

 7. Waarop stemmen? Zal er een rechts PVVD-kabinet komen dat door het CDA gedoogd wordt, of komt er een brede middencoalitie met de 5 Kunduz-partijen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: