Verkiezingen: Oei woei waai weg

Nog negen dagen tot aan de verkiezingen. Tijd om eens wat nader te kijken naar de momentele situatie. Duidelijk is dat, wat de televisie betreft, politiek een hot item is. Nee niet qua inhoud maar als een soort “Got Talent” formule. Veel lawaai, een publiek dat door een special applausregisseur wordt aangemoedigd en politici die voor de spiegel flink hebben geoefend op slogans en one-liners.

Echte onderwerpen als Europa, innovatie, vergrijzing en immigratie, de zorg, hoe Nederland qua concurrentiekracht en productie op de wereldkaart te zetten, en vooral hoe om te gaan met de crises, worden angstvallig gemeden omdat ze niet passen in de formules van de TV en de politici zelf. Gewone één op één gesprekken waarin de politicus door een echte deskundige op tal van punten wordt gevraagd om zijn visie, strategie en mens-zijn bloot te leggen zijn er gewoon niet, zodat we het alleen met veel theater moeten doen.

Peilingen

Waar je zo langzaamaan ook helemaal gek van wordt zijn de peilingen. De ene peiler bevraagt 1000 mensen, de ander 10.000 en weer een ander heeft nog een veel mooiere statistisch te verantwoorden formule. De “voorspellende” resultaten lopen enorm uiteen. Wat mij betreft is er maar één ding zeker en dat is dat het nog enorm onduidelijk is hoe kiezers uiteindelijk zullen stemmen. Naar mij zelf gekeken is er al wel een rode draad maar meer ook niet. Pas op het allerlaatste moment wordt definitief besloten welk vakje rood gemaakt wordt.

Afwegen en kiezen

Om de uiteindelijke keus wat te vereenvoudigen is een wegstreepmethode redelijk geschikt. Op wie ga je zeker niet stemmen. Om te beginnen kan er wat mij betreft een streep door de SGP, de Staatkundig Gereformeerde Partij. Met zijn uitspraak dat de kans klein is dat vrouwen die verkracht zijn in verwachting raken, heeft de SGP-voorman Van der Staaij laten blijken dat hij helemaal niets van het mens-zijn snapt. Statistisch gezien zal het vast kloppen, maar daar gaat het niet om. Wie dat niet kan invoelen is totaal ongeschikt ons ons al volk te vertegenwoordigen. Als volgende kan er wat mij betreft een streep door alle mini- of één man/vrouw partijen. De Piratenpartij, 50 plus, Hero Brinkman met zijn DKP en zo voort. Als enige uitzondering laat ik de Partij voor de Dieren op het lijstje staan, als een soort vertegenwoordiger van alle super kleintjes.

Mmm, wie zou er op mijn lijstje als derde – met een flinke streep erdoor-  weg mogen? Nou dat wordt met stip D66 met Alexander Pechtold . Wie niet fanatiek voor Europa is, niet zo snel als maar kan onze soevereiniteit wil inleveren, die zit bij Alexander niet goed. Nee wat mij betreft D66 en Alexander a.u.b. niet in de regering en er zeker niet op stemmen.

Wat blijft er dan nog over?

Door het wegstrepen is zijn er al heel wat opties verdwenen. Wat blijft zijn: CDA, GL, VVD, SP, PVV, CU en de PVDA. Een belangrijke vraag die nu aan de orde komt is of je positief, strategisch of als protest wilt stemmen. Positief is als je van mening bent dat partij X of kandidaat Y gewoon de beste is. Bij een strategische keuze gaat het er om hoe graag je een bepaalde coalitie zou willen en hoe groot je de kans inschat dat die zal ontstaan. Hierbij kan het zijn dat je uiteindelijk voor partij Z kiest om er voor te zorgen dat deze voldoende groot wordt om mee te mogen doen met…. Als laatste blijft de proteststem. Hierbij kies je op een partij die jouw onvrede en woede het best vertolkt zonder dat je je druk maakt of deze partij in de regering zou kunnen komen of qua programma een duidelijk plan heeft. Om het verhaal helemaal rond te maken kan jouw keuze uiteindelijk ook nog een combinatie zijn van de genoemde mogelijkheden.

Nederland in de Wereld

Ter afsluiting. Nederland is maar klein en de invloed gering. Welke coalitie het land ook gaat besturen, of het links, rechts of meer van het midden wordt, men is en zal altijd sterk afhankelijk blijven van de wereld om ons heen. Voor echte veranderingen is durf en een lange termijn visie nodig. In een Got Talent wereld is de vreugde meestal van korte duur. Alleen de echte doorzetters, super sterk en gemotiveerd  slagen er in om er een levenssucces van te maken. Zou er ook voor ons op en na 12 september een wonder mogelijk zijn?

27 reacties

 1. Jammer dat je zo negatief bent over de SGP.
  Het is de oudste, de meest stabiele en de meest rechtlijnige partij.
  Een aantal collega’s op mijn werk stemmen erop. En alhoewel ik het niet altijd met ze eens ben, hebben ze doordachte standpunten en dwingen ze bij iedereen veel respect af.
  Ook op financieel economisch terrein !!
  Wat mij betreft mag die partij ZEKER blijven.

 2. @2 Moet ik daar uit opmaken dat de uitspraak over de kleine kans van het in verwachting raken na een verkrachting, met alles wat er aan vast hangt (die uitspraak staat immers niet op zich), als een doordacht standpunt moet worden gezien?

 3. Ben,
  jouw bijdragen lees ik met interesse en vaak ook met instemming. Uitzondering is toch echt bovenstaand verhaal. Waarom moet je met zoveel omhaal van woorden de SGP afkraken? Het is al vele jaren genoegzaam bekend waar deze partij voor staat. Je houdt steeds in je artikelen een pleidooi om je op de echte problemen en feiten te richten, maar nu maak je dus duidelijk een uitzondering en ga je ineens over gevoelens praten. Kennelijk heeft de SGP een gevoelige snaar bij je geraakt, wellicht zo gevoelig dat het op mij overkomt dat ook jij net als de politici om de echt wezenlijke zaken heendraait.
  Namelijk dat het gewenste duurzame economisch herstel mede mogelijk is als een ieder een gezonde set normen en waarden hanteert en de feiten accepteert zoals ze zijn; kortom dat je op de ander kunt vertrouwen en dat die ander ook het leven respecteert en beschermt en dat ie staat voor wat ie zegt. Dat zijn voor mij basisprincipes op grond waarvan ik zaken kan doe met de ander. Kennelijk doe jij liever zaken met Joran van der Sloot die wel het door jou gewenste goede invoelingsvermogen heeft en als gevolg daarvan menig huwelijksaanzoek krijgt, maar het op andere punten niet zo nauw neemt en je bovendien in zijn nabijheid moet vrezen voor je geld en je leven.
  Wat betreft jouw reactie: doordacht standpunt.
  Iemand baseert zich op feiten, komt op grond daarvan tot een conclusie en onderbouwt de achterliggende logica.
  . Hoe vaak schrikken politici niet terug voor publieke reacties en doen dan alle moeite om hun stellingname te relativeren. SGP doet dat niet. Waren andere politici maar zo duidelijk, dan wist je tenminste waar ze voor stonden en wat hun agenda is, maar kennelijk wil ook jij graag bedrogen worden.

 4. Goedzo Ben. Scheiding tussen staat en geloof. Wat mij betreft valt Kunduz af. Landverraders. Ik ga voor het afserveren van het grootkapitaal, de grote parasieten aka multinationals. Geen groeimodel. PVV, SP, SOPN. De laatste maakt een goede kans. Laat de ratrace maar eindigen in het riool, waar het thuishoort.

 5. @Ben: Ben het met je eens hoor. Wat een poppenkast. Wanneer komt er eens een inhoudelijk debat, helder diepgaand, duidelijk. Dit is alleen maar geschreeuw. Zoals eigenlijk altijd wel weer in verkiezingstijd.

  @2: U bent toch niet serieus hoop ik? Wat is er doordacht aan de onzin die van Staay afgelopen week allemaal heeft verkondigd? Vrouwendiscriminatie anno 2012? Geen abortus, omdat de kans klein is dat iemand zwanger wordt na verkrachting? Van mij mag deze partij vandaag nog verboden worden.

 6. @4 Cees. Ik weet niet waar jet het allemaal vandaal haalt. Wat heeft mijn mening over de uitingen van de SGP voorman Van der Staaij betreffende zwangerschap, verkrachting en abortus met Joran van de Sloot te maken? Die naam heb ik nog nooit gebruikt in wat voor stuk dan ook.

 7. Op http://xandernieuws.punt.nl/?id=663618&r=1&tbl_archief=& lees ik dat de Megabank Morgan Stanley op omvallen staat.

  Als die omvalt, zullen de gevolgen voor het wereldwijde financiële systeem en de economie catastrofaal zijn.

  Stel dat dit al voor 12 september as. gebeurt, zal dat op zijn minst een gigantische invloed hebben op de verkiezingsuitslag, en in het uiterste geval worden de verkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

  Gebeurt dit na 12 september net in de formatieperiode, is de kans groot dat we ons in een politiek vacuüm bevinden en dat de noodtoestand wordt afgekondigd.

  In beide gevallen zal de macht aan de Nieuwe Wereld Orde wordt overgedragen.

 8. Wat mij telkens weer verbaasd is dus dat hoe de PvdA afgeschreven lijkt en elke keer weer met een nieuwe ster naar voren komt die opeens weer als een magneet werkt op veel kiezers. Na Melkert (die de partij bijna nekte) was er opeens Bos toen deze man langzaam maar zeker te glad werd ebvonden kwam er Cohen en vervolgens hebben we nu een ex Greenpeace activist.
  Het lijkt er toch op dat de PvdA over de beste media spinners beschikt en daarnaast kan vissen uit een vijver van mediagenieke persoonlijkheden. De partij heeft overigens verder weinig om het lijf als we kijken hoe corrupt de boel intern is.

 9. De ‘stemming’ in de MSM inzake de aanstaande verkiezingen geeft aan wie hun broodheren zijn. Veel VVD stemmers in de peilingen, dat geeft aan dat veel mensen GEEN IDEE hebben dat ze worden genaaid.

  De VVD is goed voor het huishoudboekje denken ze. En langzaam wordt hun bloed afgetapt tot er alleen bleke loongematigde systeemslaven overblijven. Alleen nog de democratie afschaffen en in handen geven van Brusselse technocraten.

  Gulden weg: euro
  Cultuur weg: multikul
  Grenzen weg: Europa
  Democratie weg: De Europese Commissie als spreekbuis voor multinationals

 10. Helaas, het mag duidelijk zijn dat het paars plus wordt. Daarmee is het duidelijk dat de lichten op groen springen voor verdere Europese politieke integratie en binnen een paar jaar een politieke unie.
  Terugkijkend ben ik totaal verbijsterd en gedesillusioneerd. Ik hoor alle politici tijdens de campagnes voor het referendum voor de Europese grondwet nog roepen dat we niet hoeven te vrezen voor onze soevereiniteit. Wat een leugenaars allemaal. Nu zegt het gros zonder het schaamrood op de kaken dat een politieke unie van meet af aan de bedoeling was.
  Vreselijk al die z.g niet partijgebonden economen die steeds weer een podium krijgen voor hun Europese propaganda. Bijna nooit eens een kritisch denker die zijn licht mag laten schijnen over het klootjesvolk. Ja klootjesvolk, want daar ben ik zo langzamerhand net zo teleurgesteld in als in de politiek.
  Twee gelikte mediaoptredens van die op macht beluste ijdeltuit Samsom en de SP loopt leeg ( in de peilingen ).
  zowel de publieke als commerciele omroepen maken zich schuldig aan ongebreidelde europropaganda.
  En het heeft zijn effect niet gemist. Het ‘rode gevaar’ is afgewend. We zijn de afgelopen weken echt getuigen geweest van ziekelijke bangmakerij, met name door die clown Rutte en kereltje Pechteld.
  De eurofielen winnen dus, maar het wordt een duur betaalde overwinning want die europese droom zal aan flarden gescheurd worden.
  De zuidelijke landen zullen hun ‘zuidelijke cultuur’ behouden en dat betekent dat we we de portemonnee wel getrokken kunnen houden. Het zal steeds weer niet genoeg blijken te zijn. Steeds weer zit het ze even tegen en hebben ze een jaartje meer tijd nodig. Dit patroon zal zich tot in lengte van jaren blijven herhalen.
  En het ‘mooiste’ is dat de gewone man ( zeker in rechtse regeringen ) hiervoor zal opdraaien. We hebben immers op dit forum laatst kunnen lezen dat de hogere inkomens de afgelopen tijd het minst onder alle recessies hebben geleden. Het is immers maar een kleine doelgroep waar je niet afgunstig tegenover mag staan. Het is natuurlijk wel ok als daarom de gewone hardwerkende burger gepakt wordt. Dit is nou precies waar een vvd mentaliteit op neerkomt. En daar gaan we dus nog meer van proeven. Ongetwijfeld komt er straks met medewerking van de niet te vetrouwen Samsom een rechts beleidje uit waar elitair Nederland zijn vingers bij af kan likken.
  De walging van Europa zal binnen een paar jaar zo groot zijn, dat er allerlei anti-europa partijen als paddestoelen uit de grond zullen schieten. De economie zal wegens gebrek aan vertrouwen van de ene recessie in de andere terecht komen.
  De economische en politieke elite zal zich schaamteloos gaan verrijken. Op nog veel grotere schaal dan we ooit hebben waargenomen. En door gebrek aan democratie en controle op de macht zullen ze weinig weerstand ondervinden.
  Maar, er komt een moment dat de afstand tussen de elite en het volk zo groot is en het vertrouwen in de macht en de toekomst zo laag dat het tot een gigantische uitbarsting komt.
  Einde van het europese avontuur.

 11. @12 Peilingen wijzen uit dat er of een breed middenkabinet komt met VVD, CDA, PdvA en D66, of een Paars (Plus) kabinet met VVD, PvdA, D66 (GroenLinks).

  In beide gevallen zullen de bezuinigingen/lastenverzwaringen over de gehele samenleving uitgegoten worden. Verder verwacht ik dat er minder hard op de uitkeringen zal worden bezuinigd dan wat de VVD in haar verkiezingsprogramma voorstelt. De uitkeringen zullen onder een Paars kabinet/breed middenkabinet met CDA hoogstens bevroren worden (nullijn), wel zal de Wet Werken naar Vermogen hoe dan ook doorgevoerd worden.

 12. één Black Swan graag, voor 12 september. Eentje die veel schaduw geeft. Een wake-up call.

  En toch hé, het volume in de aandelenhandel is laag en daalt nog steeds. Nog een paar jaar en overheden zullen pensioenfondsen verplichten om meer in aandelen te stappen. De muppets lopen weg uit aandelen, de zgn. retail. Die lui zijn niet gek natuurlijk. Nog even en de robots van de grootbanken gaan op elkaar interen.

  Wellicht gaat het ook zo in de politiek. De muppets zijn niet helemaal gek. Peilingen zijn te manipuleren, verkiezingen in Nederland (vooralsnog) niet.

 13. @4, Denk nou zelf nog eens goed na over je uitlatingen, met name over die zin waarin de naam Joran van der Sloot voorkwam. Daar moet je ernstig over nadenken. Ik snap er echt helemaal niets van.
  Ben laat alleen maar weten wat hij van de uitlatingen van van der Staaij vindt, en dan doet hij liever zaken met een psychopaat?????
  Waar heb je het allemaal over. Hij heeft hem zelfs niet uitgescholden, alleen maar gezegd dat de man ‘de mens’ niet begrijpt. Ben is erg mild ( kan ik wat van leren )
  De uitlatingen van van der Staay waren respectloos en wetenschappelijk gezien wartaal.
  Dat zie je heel vaak als ernstig gelovigen zich met wetenschap gaan bemoeien. Het lijkt me goed als ‘we’ in het vervolg afspreken dat geloof en wetenschap van elkaar gescheiden blijven. Is zinloze communicatie. Niet vruchtbaar.
  Wat ik gemist heb in de discussie ( journalisten vandaag de dag laten veel liggen ) hoe het nu zit met het z.g ‘mechanisme’ van vrouwen dat voorkomt dat ze na verkrachting zwanger worden. Wat zou van der Staaij daarvan vinden??
  Discussie ging nou nergens meer over. Natuurlijk wordt een vrouw niet ‘vaak’ zwanger na een verkrachting. Dat begrijpt zelfs een dwaas maar vrouwen die toch zwanger zijn geworden die ontvangen zo niet veel begrip.
  En tuig dat gewoon zo maar een ‘mechanisme’ gaat verzinnen zijn los van God. Ja, los van God zijn deze christenen. Gewoon randdebielen, want ze beschadigen vrouwen die vaak al getraumatiseerd zijn. Ik ben nu niet respectloos maar maak van mijn hart geen moordkuil. Deze lieden zijn niet beschaafd.
  Er zijn heel veel fatsoenlijke christenen en die houd ik op geen enkele manier verantwoordelijk voor de uitlatingen van dat ‘christelijk ‘ tuig in Amerika.
  Overigens ook van der Staaij niet want die heeft het niet over het ‘mechanisme’ gehad. Ik had alleen graag zijn mening willen horen want hij reageerde volgens mij op de discussie in Amerika.
  In een volgend leven word ik journalist.

 14. Sorry, maar moet het even kwijt. De beheerders van deze site gaan er prat op dat dit een economische site is en niet moet gaan over politiek.
  Dit is nog een grotere fail dan een bank die omvalt hahahaha.

  Enfin, mij best, want mij maakt het gekissebis over stemmen op een partij niet zoveel uit. Immers bepaald straks de nieuwe regering de nieuwe economische koers die we gaan varen.

  Helaas wordt dit een vaartochtje naar een wel hele grote waterval…

  Ongelofelijk. Ben net terug van vakantie, maar wat een nieuws allemaal. Ben benieuwd wanneer en of Morgan Stanley valt. Gregory Mannarino deed er ook melding van op zijn dagelijkse broadcast. Hij heeft geen inside information, maar heeft wel van de buzz op het web vernomen.
  Zerohedge maar goed in de gaten houden.

  En indien geld niet wordt bijgedrukt in de komende maanden, is de kans even goed heel groot dat de goudprijs flink zal gaan stijgen door de alsmaar uitbreidende onrust bij mijnen in Zuid Afrika!
  http://www.zerohedge.com/news/workers-shot-another-south-african-gold-mine-miner-strike-spreads

  Het gaat een natte herfst worden! De hete zomer bleef uit…op dat ene dagje met 36 graden na dan 😉

 15. @13 moin, ik hoop dat je gelijk hebt en zou ook best mogelijk kunnen zijn. Ik denk ook dat de groep vanaf iets onder modaal tot tweemaal modaal het het hardst in de portomonnee zullen voelen.
  Ik vind oprecht dat het nog erger zou zijn als de mensen die afhankelijk zijn van een uitkering het hardst geraakt zouden worden omdat er dan mensen zijn ( en nog erger kinderen ) die onder het bestaansminimum komen.
  Dat mag zeker niet gebeuren.

 16. Bij ieder politiek debat krijg ik een enorm nostalgisch gevoel. Namelijk dat van mijn kleuter zijn bij de voorstelling van Jan Klaassen in de poppenkast.

  Ik stem niet zodat ik mijn recht van spreken hou. Als je stemt geef je namelijk je een volmacht van jouw recht om te spreken voor 4 jaar aan 1 van de politici en dat wil je toch niet?

 17. @KTM: even een joke >> wat dacht je van een suprise coalitie van VVD/PVV/SGP die een transatlantische coalitie aan zal gaan met de Republikeinen en hun nieuwe gekozen President?

 18. @12 Ik denk dat de SP de teruggang in de peilingen alleen aan zichzelf te wijten heeft. Als je door machtswellust je principes laat varen vraag je daar toch om. Ineens de AOW-leeftijd toch naar 67 jaar (hoera, nog meer jeugdwerkloosheid), ineens niet meer ferm tegen Europa maar voor “een ander” Europa, en dan ineens begint Roemer te vertellen dat de ECB maar staatsobligaties van probleemlanden moet opkopen. Alsof dat iets oplost! De problemen in die landen gaan daar echt niet van weg.
  Ik wilde echt SP gaan stemmen, maar was nog een beetje aan het twijfelen omdat ik in het verkiezingsprogramma niet echt moeilijke keuzes tegenkwam (alles moet kunnen voor iedereen, ja als het zo gemakkelijk was!). Enig besef van een veranderende wereld kan ik er ook niet in ontdekken. De uitspraak van Roemer over de ECB deed voor mij de deur dicht. Het wordt PvdD. Die willen, net als ik, wel samenwerking met Europese landen, maar geen euro en geen EU (met alle bureaucratie die daarbij hoort). Wij zijn maar een klein landje en als grotere landen nog steeds idioten als Berlusconi als premier kiezen, wil ik daar niet onder invloed van staan of bij horen. Het is al moeilijk genoeg om ons eigen land schoon van corruptie te houden.

 19. jaaaaaaa .. HET addertje .. of nee het Engeltje onder het gras dat gelijk andere kleinere partijen genegeerd wordt kan ineens zijn kop opsteken als de echte uitslagen bekend worden DAN kan er ook over het basisinkomen gesproken worden en kan het zgn belangrijke ( snobistische waterhoofdige van multinationals en banken die structureel aan de doping zitten van het pervers geworden mannelijke controle en ambtenarij en onderdrukkings beginsel ) worden getransformeerd naar intrinsiek belangrijk; De Mens .. De creatie die dan, net zo vrij als een on – kruidje in en zaaibed , jaja lekker vrouwelijk op haar rug zal liggen in 1e instantie .. naar de Zon zal groeien !
  In al haar verscheiden – en bescheidenheid .. een meer Exotische Warme en Humanistischer oase aan menselijkheid zal laten zien ..

 20. Zit er ook over te denken daar op te gaan stemmen Gerrit. Maar aan de andere kant zit het Sassen-scenario ook nog in mijn hoofd: laat die partijen de komende jaren aan het roer staan die voor de invoering van Euro hebben gezorgd zodra het schip definitief zinkt. En dan over op SOPN.
  Sowieso mag ik Johan Oldenkamp zijn ideeën wel.

  Of het programma haalbaar? Bij minder dan alle zetels ben ik bang van niet. Het politieke systeem waar zij voorstaan komt het beste tot zijn recht als alle partijen hier aan mee zouden doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: