Verklaart Trump de oorlog aan China?

Er beginnen langzaam maar zeker steeds meer donkere wolken over de economie van China heen te trekken. Sterker nog, nu Trump aan de macht komt lijkt er zelfs een economische oorlog op te steken tussen de Verenigde Staten en China.

Trump wist eerder al de vinger op de zeer pijnlijke plek van China te leggen door contact te leggen met de natie die door China gezien word als ‘afvallige provincie’ – Taiwan. In vier decennia durfde geen enkele president wat Trump wel durfde, wat resulteerde in een officiële uiting van ongenoegen vanaf Chinese bodem.

Deze daad zal meteen druk zetten op de relaties die China en Amerika hebben opgebouwd. Trump laat nog voor dat hij president geworden is, zien dat hij de ballen heeft in te gaan tegen de Chinese overheid.

Laat dit nog maar net het begin zijn. De Chinezen hebben afgelopen jaren de eigen staalindustrie zodanig van subsidies voorzien waardoor het mogelijk werd om zwaar onder kostprijs te produceren. Dit heeft de Amerikaanse staalindustrie tot bijna richting de afgrond gedwongen. Daar hebben de Amerikanen gepaste maatregelen tegen getroffen door de import van staal uit China te heffen met 522% belastingen. Voor elke dollar aan Chinees staal mogen Amerikanen nog eens ruim $5 dollar aan hun eigen staat afdragen. Dit ligt in lijn met de plannen van Trump om de in China geparkeerde industrie weer terug naar eigen land te brengen.

Oorlog wordt uitgelokt

We kunnen gerust aannemen dat dit de eerste steken zijn die Amerika uitdeelt aan China dat jarenlang Amerikaans staatspapier heeft gekocht waardoor de Amerikanen geld hadden om de in China vervaardigde grondstoffen en producten voor lage prijs te importeren. Nu China opgezadeld zit met bergen dollars, sluit Amerika keihard de deuren en kan er allerzachtst gezegd worden dat de Chinezen hierdoor keihard geaaid worden.

Opmerkelijk daarbij is dat deze gigantische berg van dollarreserves hard begint te slinken. Op zerohedge kwamen we een interessante grafiek tegen dat laat zien dat deze berg van reserves snel dalen, mede omdat deze gebruikt worden om de eigen munt sterk te houden. Ook dit zijn stille tekenen dat er ergens fundamenteel niet goed gaat met de Chinese economie.

In september alleen al werd er $78 miljard gebruikt om de snel devaluerende yuan te stabiliseren om te voorkomen dat het grote kapitaal China zal verlaten. Wie de grafiek bekijkt ziet een beangstigende situatie dat zich op relatief korte tijd afspeelt. De dollarreserve, hoewel groot, en nog steeds groot, is geslonken van $4000 miljard naar bijna $3000 miljard 3 in jaar tijd. De Chinezen hebben diepe zakken, een lange adem en het geluk dat de dollar op dit moment sterk is. De vraag is of deze fundamenten zo blijven en hoelang de Chinezen door moeten gaan met het aantasten van dollarreserves om het vertrouwen in de sterkte van hun eigen munt te waarborgen, vooral nu Trump duidelijke signalen heeft afgegeven de Chinezen niet langer de voorrang zal verlenen.

35 reacties

 1. Over twee jaar zijn er dus in China meer Chinezen dan dollars. Het zou kunnen.Als de chinese schuldenberg dan maar niet naar de eussr toe omtuimelt, want dan wordt de eussr een gobiwoestijn. Leeg en droog.

 2. De zware industrie in china maar ook in andere landen, worden zwaar gesubsidieerd. China stopt veel van haar zwaar verdiend geld in activiteiten, als het erop aankomt wel eens failliet kunnen gaan. Tenslotte op de staal markt is er een overcapaciteit aan productie. Niet alleen goedlopende bedrijven zijn kapot gemaakt door subsidiering maar ook slechte bedrijven blijven in stand, die eigenlijk failliet moeten gaan.
  in hoeverre er een juist beeld wordt gescapen van de chinese economie is ook een vraagteken. Binnen dat communistisch regime, is alles wat de orde aantast al gauw een staatsgeheim.

  1. Dat is toch overal zo.. ? In Nederland binnen een “democratisch” regime zijn er ook zoveel staats geheimen die anders de orde aantasten. Demmink , MH 17 , “vuurwerk”- ramp in Enschede , El Al in de Bijlmer , Fortuyn enz enz..
   Nederland heeft ook een staats journaal met allerlei propaganda leugens.
   In China maken heel veel mensen heel veel spullen heel goedkoop die ze met winst aan heel de wereld door verkopen.. Lijkt mij een win , win situatie
   Dat ze binnen afzienbare tijd ook geheel op een eigen economie kunnen gaan draaien is een feit. Het land is gigantisch in ontwikkeling met de daar bij behorende vervuiling als negatief bijproduct.. maar ook daar zijn ze mee bezig , het land draait al wat jaartjes mee dus ze weten als geen ander het klappen van de zweep.
   Daarbij staat Nederland aan de rand van de afgrond met een record aan publieke en staatsleningen in de boekhouding.
   Het artikel kan wel kritisch wijzen naar China maar we zijn zelf geen haar beter en het geeft alleen maar aan dat intussen heel de wereld verslaafd is geworden aan geld en leningen.
   Je hebt gelijk hoor Madman.., het is een keuze dat ik er midden in zit en me er ook druk over maakt. Een enkeltje Siberie naar een mooie blokhut aan het meer in het bos en het zal allemaal mn reet wel roesten.., maar dat is eigenlijk ook je ogen sluiten he… het blijft lastig…. morgen hopelijk weer een dag.

  1. 2 keer per jaar bami vind ik ook wel genoeg om de chinese economie te ondersteunen, de rest eten ze zelf maar op. Oh ja, en zware vuurpijlen kun je tegenwoordig al in elke moskeet kopen,hoeft dus ook niet meer uit China.

     1. Je loopt nog met velen persoonlijke angsten rond uit het verleden

      Je zal er pas van verlost worden, als je je er zelf mee gaat confronteren.

     2. Dit klinkt als een laatste roep van iemand, die het einde ziet naderen en voelt, dat hij op aarde niets meer kan betekenen en een wezenlijke bijdrage kan leveren in het nieuwe tijdperk.

      Je bent gewoon ongeloofwaardig en dat blijf je, zolang als je geen inhoudelijke en geloofwaardige reactie post….

 3. Er is een passage in de bijbel waar de satan, Jezus aanbied een knieval voor hem te maken ten einde bezit te krijgen over het land waar ze over uitkijken.

  Dit moet je symbolisch zien. Er valt geen innerlijke rust te vinden in het vergaren van materie/macht/aanzien. Rust is te vinden in onzelf.
  Meer nemen dan dat je nodig hebt brengt juist onrust doordat je achteraf angst hebt het vergaardde te verliezen.

  Mag ik u een vraag stellen?
  Welk materieel bezit is het waard uw gemoedsrust te verstoren?
  Zul je niet bang zijn om je vergaardheden te verliezen.

  Peace is in the mind. Geloof me maar. Wij zijn ultiem verdwaald, door de heerseres die satan dienen en hun MSM ebn reclame.

  Denk voor jezelf

    1. Ik sta het alleen toe aan iemand die ik het dubbel betaald kan zetten, maar die zijn er niet meer. Iedereen is slaaf geworden.

     1. Van gericht geven, uit sociaal oogpunt, naar vermogen, zijn maar weinig mensen minder geworden.

      Een feit is, dat niet alle mensen op het zelfde tijdstip de zelfde sociale gedachten en gevoelens beleven.
      Maatschappelijk zit er wel duidelijk een opgaande lijn in, hoewel deze door de politiek steeds weer op leugenachtige wijze ongedaan dreigt te worden.
      Maar, politieke partijen en wat er allemaal omheen hangt en van mee eet, zijn niet voor niets doordrenkt van dogma’s en programma’s.

      Je 2e punt, zal nog wel een tijdje frustrerend blijven werken voor veel mensen, maar daar is het ook doelbewust om te doen door de beleidsmakers.

      Groepen burgers blijven frustreren, zodat ze geen tijd krijgen om gezond na te denken,elkaar blijven bekampen en zorgen dat er geen sociale eenheid gaat ontstaan.
      Want dan gaat hun gezag en bouwwerk in elkaar storten.

     2. Brood en spelen, ja. De roverheid in opdracht van de elite gooit zo nu en dan een broodje in de arena en gaat dan ook nog eens de spelregels vaststeellen voor de strijd die ontstaat.Verdeel en heers, zo oud als methuzalem.De huidige eussr is zelfs het minst ontwikkelde werelddeel voor een zelfstandig bestaan, vraag maar aan de tevreden elitaire socialisten.

     3. Je hebt wel kunnen zien hoe mark en zijn kabinet met het onlangs gehouden Nederlands referendum over samenwerking met Oekraïne omgaat en respecteert.

      Het duidelijk NEE van het referendum, zijn ondergeschikt aan zijn ego, slaafsheid aan Brussel en zijn levenslange angst voor Rusland, terwijl dit land uit eigen beweging nog nooit een ander Europees land heeft aangevallen.

    1. Dat besef heb ik sinds m’n vijfde. Later drong het pas goed door.

     Soulman.

     Overigens; ‘oorlog’ is slechts synoniem voor gebrek aan groei. Globalisering was een extensie van het onmogelijke; onbegrensde groei.

     Heheh…

     Met een beetje geluk hebben we straks alleen nog Radio 1 & 2.

     Met een beetje pech knagen we de isolatie van de coax kabel af.

     1. Beklaag jezelf maar aan de andere zijde, dat je zo egoïstisch bent geweest en de goede mens schade hebt berokkend.

      Je zal daar nog veel goed te maken hebben, ze zijn daar niet zo lijp als hier.

     2. Je besefte het zogenaamd op je 5e, later werd je je er pas goed van bewust en toen ben je weer de weg kwijt geraakt als ik het goed begrijp.

      Waarom ben je de weg kwijtgeraakt?

    2. Dit klinkt als een laatste roep van iemand, die het einde ziet naderen en voelt, dat hij op aarde niets meer kan betekenen en een wezenlijke bijdrage kan leveren in het nieuwe tijdperk.

  1. Een beetje dubbelzinnige uitlatingen.

   Waar je in geloofd en verdiend, zal je ook toekomen.
   Hier zijn vaak grote onderhuidse gevoelsmatige, dogmatische, religieuze oorzaken voor aan te wijzen.

   Wie kan nu bang worden voor iets wat hem/haar op natuurlijke wijze toebehoort?

 4. “Deze daad zal meteen druk zetten op de relaties die China en Amerika
  hebben opgebouwd. Trump laat nog voor dat hij president geworden is,
  zien dat hij de ballen heeft in te gaan tegen de Chinese overheid.”

  ‘Ballen hebben en goed kunnen bluffen’ is meegenomen, maar de Chinezen weten wel waar ze staan en zijn het westen in absolute zin voorbij gestoomd.

  Amerika heeft al 50 jaar zitten bluffen aan de casinotafel met pakken ongedekt geld, alleen de US loopt reeds de boel te betalen met spaarzegels en statiegeld.

  Wat de staalindustrie betreft, wordt dit spelletje al 30 jaar gespeeld tussen de staal naties.

  De US proberen China te beroven van hun dollar reserves door hoge importheffingen in te voeren.

  Toch vreemd voor een natie, die al decennia decennia de mond vol had over vrije, onbelemmerde wereldhandel.

  Begrijpelijk, wanneer het hun goed uitkomt.

  China heeft al officieel te kennen gegeven hetzelfde te gaan doen.

  “Nu China opgezadeld zit met bergen dollars”.

  Hoe kan China nou opgezadeld zitten met die dollars?

  Terwijl China in sneltreinvaart zijn economie, infrastructuur en de gemiddelde levensstandaard van hun burgers heel gestaag aan vorm geeft.

  Dit wordt ook bekostigd met verdiensten uit de huidige export en geldschepping.

  Het is een doorn in het oog van het westen, dat China zulke grote en snelle vorderingen maakt op maatschappelijk niveau.

  De US kan zich kwaad maken, dat de Amerikaanse infrastructuur op instorten staat, terwijl China continu investeert in zijn infrastructuur.

  Zo’n groot overschot aan dollars wordt tevens aangewend om grote hoeveelheden grondstoffen en goud te genereren, om hun behoeften voor de middellange termijn te garanderen.

  Trump is een blaaskaak in een failliet land, altijd vele malen beter dan de clintons met wallsstreet en wapenlobby kliek, die een oorlog wilden ontketenen uit armoe over de rug van Europa, terwijl ze weten dat ze het onderspit gaan delven.

  “De vraag is of deze fundamenten zo blijven en hoelang de Chinezen door
  moeten gaan met het aantasten van dollarreserves om het vertrouwen in de
  sterkte van hun eigen munt te waarborgen”.

  Alle grote naties zijn zich er terdege van bewust, dat geld zijn wezenlijke waarde heeft verloren.
  Daarom investeren ze zoveel in aardse zaken.
  Alleen de burgers wordt nog voortdurend wijs gemaakt dat geld nog waarde heeft.

 5. Rusland en China zijn strategisch bondgenoten sinds oktober 2015.
  Dat houd in dat evenals bij de NATO een aanval op China ook oorlog met Rusland veroorzaakt word.
  Altijd het geschreeuw van NATO landen dat een aanval Rusland op een van deze leden automatisch oorlog met het hele bondgenootschap helaas betekend het heden ook andersom hoe vervelend voor de schreeuwers het ook is.
  Ik geloof veel maar niet alles dus al het wapengekletter der VS is nutteloos temeer dat het altijd een nucleaire oorlog word waarbij ook het Amerikaanse land getroffen zal worden.
  Amerika is in een Nucleair conflict altijd veel eerder vernietigd als Rusland China dit komt omdat het volk VS leeft aan oost en westkust het gehele midden gebied is nagenoeg leeg.
  Daarnaast is Rusland dermate groot dat dit land feitelijk niet te vernietigen is waar nog bijkomt wilt de westerse wereld haar huidige levensstandaard behouden hebben wij nu juist Rusland nodig zonder gaat niet.
  Amerika is een tanende macht die in regionale oorlogen de baas kunt zijn maar helaas is een oorlog met Rusland en China niet regionaal.
  Marine vloot van VS is in deze mogelijke oorlog totaal nutteloos.
  Het gehele kustgebied China en Rusland zijn uitstekend bewapent met kalibr raketten reikwijdte 650 mijl is 1200 km geeft als resultaat dat jagers vanaf vliegkampschepen de kust amper kunnen bereiken.
  Zoals VS/EU de handelsoorlog met Rusland verloren heeft zo zal het ook gaan met China daarbij komt als China zomaar 2000 miljard dollar op de beurs zet is het snel gedaan met deze dollar.
  VS/EU zijn leeg wat grondstoffen betreft door 60 jaar koude oorlog dat geld nog meer voor de EU.
  Daarnaast zijn deze 2 giga landen heden zover industrieel ontwikkeld dat wij heel snel op een zijspoor gezet worden met alle gevolgen.

 6. Ik vind deze man meer zeggend, dan de Democratische marionet Obama met het gehijg van de Clintons, wall-street en wapenlobby in zijn nek.

  Deze man probeert tenminste beweging in die koude, taaie kuip met stroop te genereren.
  Of hem dat gaat lukken of zinnig is op termijn, weten alleen de goden.
  Een kogel kan snel door een geweerloop gaan, zoals we in 1962 in Dallas hebben gezien.

 7. Natuurlijk gaat Trump China niet de oorlog verklaren.

  Hij wil alleen even zijn tanden laten zien.
  Alleen, de Chinezen weten dat het een kunstgebit is.

 8. China heeft maling aan ieder internationaal recht of mensenrechten net als SA trouwens. Gewoon lekker meedoen en de andere kant opkijken, Heel China en trouwens ook Japan moet geboycot worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.