Verklaart Trump de oorlog aan China?

35

Er beginnen langzaam maar zeker steeds meer donkere wolken over de economie van China heen te trekken. Sterker nog, nu Trump aan de macht komt lijkt er zelfs een economische oorlog op te steken tussen de Verenigde Staten en China.

Trump wist eerder al de vinger op de zeer pijnlijke plek van China te leggen door contact te leggen met de natie die door China gezien word als ‘afvallige provincie’ – Taiwan. In vier decennia durfde geen enkele president wat Trump wel durfde, wat resulteerde in een officiële uiting van ongenoegen vanaf Chinese bodem.

Deze daad zal meteen druk zetten op de relaties die China en Amerika hebben opgebouwd. Trump laat nog voor dat hij president geworden is, zien dat hij de ballen heeft in te gaan tegen de Chinese overheid.

Laat dit nog maar net het begin zijn. De Chinezen hebben afgelopen jaren de eigen staalindustrie zodanig van subsidies voorzien waardoor het mogelijk werd om zwaar onder kostprijs te produceren. Dit heeft de Amerikaanse staalindustrie tot bijna richting de afgrond gedwongen. Daar hebben de Amerikanen gepaste maatregelen tegen getroffen door de import van staal uit China te heffen met 522% belastingen. Voor elke dollar aan Chinees staal mogen Amerikanen nog eens ruim $5 dollar aan hun eigen staat afdragen. Dit ligt in lijn met de plannen van Trump om de in China geparkeerde industrie weer terug naar eigen land te brengen.

Oorlog wordt uitgelokt

We kunnen gerust aannemen dat dit de eerste steken zijn die Amerika uitdeelt aan China dat jarenlang Amerikaans staatspapier heeft gekocht waardoor de Amerikanen geld hadden om de in China vervaardigde grondstoffen en producten voor lage prijs te importeren. Nu China opgezadeld zit met bergen dollars, sluit Amerika keihard de deuren en kan er allerzachtst gezegd worden dat de Chinezen hierdoor keihard geaaid worden.

Opmerkelijk daarbij is dat deze gigantische berg van dollarreserves hard begint te slinken. Op zerohedge kwamen we een interessante grafiek tegen dat laat zien dat deze berg van reserves snel dalen, mede omdat deze gebruikt worden om de eigen munt sterk te houden. Ook dit zijn stille tekenen dat er ergens fundamenteel niet goed gaat met de Chinese economie.

In september alleen al werd er $78 miljard gebruikt om de snel devaluerende yuan te stabiliseren om te voorkomen dat het grote kapitaal China zal verlaten. Wie de grafiek bekijkt ziet een beangstigende situatie dat zich op relatief korte tijd afspeelt. De dollarreserve, hoewel groot, en nog steeds groot, is geslonken van $4000 miljard naar bijna $3000 miljard 3 in jaar tijd. De Chinezen hebben diepe zakken, een lange adem en het geluk dat de dollar op dit moment sterk is. De vraag is of deze fundamenten zo blijven en hoelang de Chinezen door moeten gaan met het aantasten van dollarreserves om het vertrouwen in de sterkte van hun eigen munt te waarborgen, vooral nu Trump duidelijke signalen heeft afgegeven de Chinezen niet langer de voorrang zal verlenen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie