Verlies Bankia kan oplopen tot €10,6 miljard

8

Uit een bericht van Reuters blijkt dat Bankia, de Spaanse bank die in mei werd genationaliseerd, hoogst waarschijnlijk aan het einde van de week bekend zal maken dat het in de eerste helft van 2012 zo’n 4 miljard euro verlies heeft geleden. De Europese noodhulp zal de verliezen van Bankia opvangen. Dan weet u weer waar het vermogen van het Europese noodfonds voor zal worden gebruikt. Het verlies in de eerste twee kwartalen van 2012 is volgens bronnen van Reuters groter dan het verlies over het hele vorige jaar, toen de bank 3 miljard euro door het putje zag gaan.

  • State-rescued bank to book a net loss of 4 billion euros
  • Cash gap will be covered with expected European funds
  • Recapitalisation plans depend on capital injection

Verlies Bankia kan oplopen tot €10,6 miljard in 2012

Uit een recente publicatie van de Britse bank Barclays blijkt dat een totale schoonmaak van de balans van Bankia en de implementatie van het herkapitalisatieplan zal resulteren in een totaal verlies van 10,6 miljard euro in 2012. Van alle Spaanse banken is Bankia er het slechts aan toe, omdat de bank voor een zeer groot gedeelte is blootgesteld aan de Spaanse vastgoedsector, die flinke klappen heeft gehad.

Aandeel Bankia stijgt 12%

Het aandeel Bankia staat woensdagmiddag zo’n 12% in de plus. Vorige maand daalde het aandeel Bankia nog naar een nieuw dieptepunt van €0,48 per aandeel. Inmiddels is de waarde van het aandeel meer dan verdubbeld. Het aandeel Bankia staat op moment van schrijven op €1,30. Beleggers zijn dus ‘blij’ met de afschrijving van 4 miljard euro. Laten we het er in ieder geval op houden dat de beleggers rekening hadden gehouden met een groter verlies.

Spain’s scariest chart

Op Zerohedge staat een grafiek die een vervelend beeld schetst voor Spanje en de financiële sector. Hieruit blijkt dat het inderdaad niet zo goed gaat met de Spaanse banken. De maandelijkse uitstroom van geld heeft in juli een nieuw dieptepunt bereikt, zoals hieronder is te zien in de grafiek. De deposito’s dalen in vergelijking met voorgaande jaren fors. Als deze trend doorzet belooft het een spannende (c.q. dramatische) tweede helft van 2012 te worden voor de Spaanse banken.

bankrun spanje