Verlies JPMorgan kan oplopen tot $30 miljard

32

De CFTC (Commodity Futures Trading Commission) heeft laten weten dat het gaat onderzoeken of er door de Amerikaanse bank JPMorgan strafbare feiten zijn gepleegd. Dat het verlies van 2 miljard dollar slechts het begin is van meer slechts nieuws lijkt inmiddels een feit. Niet alleen CFTC gaat JPMorgan doorlichten, ook de FBI de de SEC (Securities and Exchange Commission) starten een onderzoek naar de bank. Het angstzweet is Jamie Dimon, CEO van de vier na grootste bank van Amerika, inmiddels uitgebroken. Niemand weet precies wat de gevolgen zullen zijn.

‘Foutje bedankt’

Eerder waarschuwde Ruben van der Gun al voor de tikkende tijdbom van de derivatenmarkt (de zogenaamde Over-The-Counter (OTC) markt) en eind april schreef hij een artikel over Bruno Iksil, de man die de markten beweegt. ‘Aandelenmarkten zijn voor de gewone burger de enige graadmeter voor de stand van de economie, maar kenners weten wel beter. Achter de aandelenmarkten is er inmiddels een enorme wereld ontstaan vol met afgeleide producten die nauwelijks gereguleerd worden. Met een handelaar die zulke posities in handen heeft is het een accident waiting to happen.’ Ruben had het goed in de gaten. Daarna kwam hij met nog een stukje over Iksil, ook wel bekend als ‘the London Whale‘ die JPMorgan heeft opgeblazen. De verliezen komen hoogst waarschijnlijk voor uit trades in de CDS-markt (Credit Default Swaps, ofwel kredietverzekeringen). We weten nu dat er problemen zijn bij JPM, maar over de omvang van dit ‘foutje’ is nog maar weinig bekend.

Inkoop aandelen gestaakt

Een week na de aankondiging van de verliezen heeft JPMorgan Chase het inkoopprogramma van de eigen aandelen stopgezet. JPM wilde voor 15 miljard dolar eigen aandelen inkopen tot het derde kwartaal in 2013. De aandeleninkoop wordt gestaakt om de kapitaalpositite te versterken. Dat lijkt nodig, want de miljarden de balans van JP Morgan Chase willen in ieder geval nu niet meer worden gebruikt om het aandeel en het bedrijf te verstreken middels de inkoop van hun eigen aandelen. Het zal moeten worden uitgetrokken voor de handelsverliezen. Hoeveel miljard zal JPM moeten gaan afschrijven?

Schade mogelijk meer dan $30 miljard

Volgens The Idependent zal de crisis bij JPMorgan nog verder escaleren. De verliezen kunnen oplopen tot boven de 7 miljard dollar. Dat blijkt uit reacties van andere insiders en andere traders op de markt. ‘The markets know pretty much what JP Morgan has and in what sizes, said one trader. The main index on which Mr Iksil’s credit default swaps trades were based has calmed down in recent days, which suggests that JP Morgan has decided to trade out of its positions gradually rather than take one massive hit.

Mark Gongloff gaat in een artikel op The Huffington Post zelfs nog een stapje verder. Hij denkt dat het initiële verlies van 2 miljard dollar uiteindelijk kan oplopen naar een verlies van $30 miljard. Dit komt volgens hem mede door de waardedaling van de onderneming door de huidige perikelen. Het verlies van de trade zelf kan volgens hem stijgen naar $6 miljard. ‘An initial $2 billion trading loss has likely resulted in a total loss of more than $30 billion, when you include a 19 percent drop in the bank’s stock price. By itself, the trading loss alone might balloon to more than $6 billion, according to one estimate.

Ook op ZeroHedge komen ze uit boven een bedrag van $30 miljard. De Fed heeft volgens ZH een hint gegeven dat de verliezen maximaal kunnen uitkomen op $31,5 mrd. ‘$31.5 billion is how much pain JPM is allowed, in the NY Fed’s view, to suffer before losses and dividends/buyback would jeopardize the capital structure, and the buyback process should be halted Does this imply that the CIO losses, as conferred by JPM to the Fed in private, have a statutory loss potential of over $31.5 billion through Q4 2013?’

Aandeel JPMorgan sinds begin april 30% gedaald

De waarde van het aandeel JP Morgan heeft er flink van langs gekregen. De aandelen zijn inmiddels gedaald tot het laagste punt van het afgelopen half jaar. Sinds begin april is JP Morgan Chase bijna 30% in waarde gedaald en sinds de aankondiging van het miljardenverlies ongeveer 20%. Het aandeel wordt momenteel verhandeld voor ongeveer $32,50. Overigens heeft Dimon laten weten dat het dividend gewoon ieder kwartaal zal worden uitgekeerd.