Vermijd Oplichters Tijdens De Feestdagen

Tijdens de decembermaand draaien de postdiensten overuren. Elk jaar weer is het in spanning afwachten of de sintcadeaus op tijd geleverd worden. Webwinkels zetten alle zeilen bij om de mooiste Black Friday-aanbiedingen online te zetten. Consumenten brengen hele avonden surfend door om de beste deals te scoren. Maar ook cybercriminelen ontwaken tijdelijk uit hun winterslaap. De feestmaand biedt een uitgelezen kans om hun oplichtingstactieken op grote schaal te beproeven.

Veilig surfen

Een online koopjesjacht is niet geheel zonder risico. Webwinkels proberen je op alle mogelijke manieren te verleiden om je eindejaarsbonus bij hen te spenderen. Via advertenties lokken ze je met grote kortingen. Het is niet geheel toevallig dat daarbij een artikel wordt geadverteerd dat je pasgeleden nog ergens hebt bekeken. Een adblocker kan daarbij een goede uitkomst bieden, omdat het irritante pop-upscherms blokkeert.

Wil je daarbij ook voorkomen dat je op malafide websites terechtkomt en het doelwit wordt van internetoplichters en hackers? Dan kun je beter voor een vollediger bescherming kiezen in de vorm van een VPN. Met een VPN surf je via een versleutelde verbinding en vergroot je je digitale veiligheid en privacy. Bovendien hebben verschillende VPN’s een ingebouwde adblocker en bescherming tegen malware. Je krijgt dan op voorhand een waarschuwing als je een schadelijke link dreigt aan te klikken.

Oplichters actief

Voor bonafide webwinkels is het vooral een goede tijd om wat omzet te maken en aan klantenbinding te doen. Ze willen namelijk graag dat je in de loop van het nieuwe jaar nog eens bij hen bestelt. En daarom krijg je je bestelling netjes en conform je verwachtingen thuisbezorgd. Helaas zijn er ook veel valse webshops in omloop en proberen internetoplichters je op allerlei manieren geld afhandig te maken:

Verzendkosten

Je onvangt een e-mail van een bekend bedrijf met de mededeling dat je een iPhone hebt gewonnen. Het enige wat je moet doen om je prijs te claimen, is een korte vragenlijst invullen. Je klikt op de link in de e-mail en vult wat contactgegevens in. Er wordt wel van je gevraagd om de verzendkosten voor je rekening te nemen. Een paar euro voor een telefoon is nog steeds een goede deal, dus vul je je creditcardgegevens in. Nu is het afwachten tot dat grootse cadeau arriveert. Je volgende bankafschrift is er ongetwijfeld eerder. Dan blijkt dat er wel meer is afgeschreven van je creditcard dan alleen de verzendkosten voor die iPhone.

Phishing

Opvallend tijdens de feestperiode zijn de vele mailtjes over pakketjes die zogenaamd voor je klaar liggen. Uit naam van reguliere post- en koeriersdiensten worden valse berichten gestuurd die hopelijk meteen in je spamfolder terechtkomen. Toch zwemmen er nog aardig wat visjes door de mazen van het net. De kans is groot dat je rond deze tijd op een pakje zit te wachten. Als je dan een mailtje krijgt van bijvoorbeeld DHL  dat de levering is mislukt, word je aandacht meteen getrokken. Je klikt de link in het bericht aan, vult weer wat extra gegevens in en gaat weer de mist in. Het betreft hier namelijk een geval van phishing, waarbij een internetcrimineel zich voordoet als een betrouwbare postservice.

Oplichting herkennen

Je spamfilter zal veel van dit soort berichten herkennen. Toch sluipt er de laatste tijd steeds vaker wat doorheen. Je kunt er dus niet meer op vertrouwen dat alle e-mails in je reguliere inbox van een betrouwbare afzender komen. Controleer daarom altijd het bijbehorende e-mailadres. Hetzelfde geldt voor de url van de website die je bezoekt. Het webadres kan een een valse webwinkel kan een enkel leesteken verschillen van dat van de officiële webshop. En last but not least: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook. Geen enkele webwinkel geeft zomaar gratis producten weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: