Veroorzaakt groene technologie een nieuwe economische crisis?

2

De vraag stellen is het beantwoorden. Groene technologie als nieuwe economische crisis? Het antwoord luidt: ja… en nee. De opmars van groene technologie is onomkeerbaar, aldus een gezamenlijke analyse van universiteiten in Nederland, Groot-Brittannië en China. Maar de overschakeling van een ‘vervuilende’ economie naar een ‘groene’ dient wel geleidelijk te geschieden. In goede banen geleid te worden. Zo niet, dan dreigt het barsten van de zogenaamde ‘koolstofzeepbel’.  En dit kan een wereldwijde economische crisis veroorzaken.

Koolstofzeepbel

Gelukkig komt deze nieuwe studie van gerenommeerde universiteiten, dus toch wel verondersteld onverdachte bronnen. Want studies kunnen ook ‘op bestelling’ worden verricht hoor. A la tête du client! Ook zijn sommige professoren gewoon te koop, helaas maar waar. En deze léék even wel gefinancierd door de oliesector dacht ik, na vluchtig, diagonaal lezen. Maar eigenlijk moet ik op deze woorden terugkomen en mijn excuses aanbieden voor té veel argwaan. Want feitelijk hebben de makers, geachte geleerden dus, een punt. Meer dan één zelfs want die Carbon Bubble is een serieus te nemen risico….

Verliezers en winnaars

Groen is in, is hot, is nieuw (nou ja), is cool. En verkoopt, laat ons dat vooral niet uit het oog verliezen! In onze westerse wereld dan toch. Van groene stroom over elektrische wagens tot biologisch geteeld voedsel. De koolstofbubbel moet lééglopen, en zeker niét barsten. Zoals bij een te snelle, bruuske overgang, plotsklaps naar iedereen en alles ‘moet ‘groen’. Want de triljoenen euro’s en dollars wereldwijd geïnvesteerd zouden waardeloos worden, aldus genoemde analyse. En zeker een financiële, economische en beurscrisis veroorzaken.

Te ver in de toekomst kijken

Daar hebben ze  waarschijnlijk wel gelijk in. Maar de auteurs kijken té ver de toekomst in. Mijn inziens zijn de olie- en gasvoorraden eindig. Peak oil. Maar de overgang naar bijvoorbeeld schone of groene energie zal geleidelijk moeten verlopen. Persoonlijk denk ik inderdaad dat het nooit zo’n vaart zal lopen, zolang ene Trump aan de top van de invloedrijkste natie ter wereld staat. Want The Donald heeft niet alleen (over)gewicht, hij is ook nog eens bijzonder reactionair.

Vooruit of achteruit?

Waar de moderne, weldenkende bewegingen vooruit denken en ook gaan, kan de economie zomaar achteruit bewegen. Steenkoolmijnen heropenen bijvoorbeeld. Één van de meest vervuilende industrieën nieuw leven inblazen. Zuiver om stemmenwinst indertijd bij de presidentsverkiezingen vorig jaar hoor. En gedane beloftes aan geldschieter – sponsors – olie & gasindustrie natuurlijk. Tienduizenden en tienduizenden huidige en toekomstige werklozen. Want werkzaam in een uitstervende industrie) voor zich winnen – en op korte termijn wérkt dit ook nog!

Groene technologie en de klap

Er zijn meer jobs onder Donald Trump bijgekomen, dat is een feit. Pakweg een zevental jaar nog zal zijn aanpak van back to the past werken. Net lang genoeg waarschijnlijk om binnen twee een half jaar herkozen te worden. En dàn… zal dé klap volgen. De ontnuchtering. Of beter en preciezer: de bubbel langzaam leeglopen. Onder meer voor de sterkst vervuilende, toch ten dode opgeschreven industrieën zoals gebaseerd op fossiele brandstoffen. Mijn idee! Maar spreekt u mij gerust – beargumenteerd liefst – tegen hoor, geachte lezers.