Verschillende partijen waarschuwen voor bankrun

Tegenwoordig vindt er elk weekend wel ergens een crisisberaad plaats. Terwijl de meeste Nederlanders dit weekend genieten van de nazomer, werd er in Washington door de G20 op de meeting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) druk gespeculeerd over hoe het nu verder moet met de euro, de schulden, de bankencrisis en de afnemende economische groei (met de eventuele bijbehorende recessie).

Natuurlijk zullen alle betrokken partijen er zoals elk weekend weer alles aan doen om de crisis te bestrijden, maar elk weekend wordt het ook weer beetje duidelijker dat de ‘oplossingen’ (het hamsteren van Piigs obligaties door de ECB en het noodfonds met biljoenen euro’s verhogen) op lange termijn niet zullen helpen om de crisis te bezweren. Europese partijen die aanwezig waren op de top van het IMF kregen dan ook stevige kritiek. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei op de IMF bijeenkomst dat het gevaar bestaat van een run op de banken en een ernstige mondiale recessie, indien Europa niet met fundamentele oplossingen komt.

Bank run? Zei de Amerikaanse minister van Amerika nu dat hij bang is voor een bank run? Ja, volgens Amerika blijkt een run op Europese banken een reële mogelijkheid als deze eurocrisis nog even blijft voortduren. Het vertrouwen is inmiddels gedaald naar het niveau van de Lehman Brothers crash en als dat vertrouwen verder blijft dalen en consumenten daadwerkelijk hun geld van de bank gaan halen komen de banken in de problemen door het zogenaamde ‘fractioneel bankieren’.

Dit banksysteem heet ook wel ‘fractional-reserve banking’ en houdt in dat de banken slechts een klein deel van de door de consument gedeponeerde spaarcenten ook daadwerkelijk in liquiditeiten beschikbaar heeft. De meeste mensen gaan ervan uit dat ze hun geld altijd zomaar kunnen ophalen bij de desbetreffende bank, maar feitelijk is het zo dat banken hun (spaar)geld hebben uitgeleend. Indien veel mensen tegelijk hun tegoeden op hun rekening willen opnemen en willen omzetten in bankbiljetten kan de bank dus nooit aan deze vraag voldoen en ontstaat er een bank run, waarbij uiteindelijk vrijwel niemand meer bij zijn of haar geld kan komen. Dit is precies hoe de DSB Bank failliet is gegaan.

En dat is nog niet alles. Het gaat momenteel namenlijk alles behalve goed met de Europese banken. Dat blijkt wel uit het feit dat zelfs grote multinationals de banken tegenwoordig niet meer lijken te vertrouwen. Zo bleek dat Siemens een half miljard euro bij een Franse bank heeft weggehaald en dit vermogen zo lang bij de Europese Centrale Bank heeft gestald. Op de beurzen in Europa zijn de aandelen van Europese financiële instellingen in vrije val terecht gekomen. Vooral Franse en Italiaanse banken hebben het zwaar te verduren. En nu de waarde van de staatsobligaties van de zwakke Europese landen (Griekenland, Portugal, Italië, Ierland) maar blijft dalen (en de rente op de staatsobligaties dus maar blijft stijgen) wordt het steeds aannemelijker dat de banken fors moeten gaan afschrijven. Dat voelen de beleggers aankomen en gooien daarom massaal de bankaandelen in de verkoop.

Nog even terugkomend op het zoveelste crisisberaad van de G20. De Amerikaanse minister van Financiën kreeg tijdens de IMF meeting steun uit onverwachte hoek. Zhou, de financiële baas, c.q. bankpresident van China, was het helemaal eens met de Amerikaan en vond ook dat Europa nu echt serieus actie moet gaan ondernemen om de schuldencrisis niet verder te laten escaleren.

Uit de laatste berichten blijkt dat er nu wordt gewerkt aan een plan om de European Financial Stability Facility (ESFS) te verhogen om zo 16 banken te helpen die bijna omvallen. Herkapitalisatie van een aantal Europese financiële instellingen, want die blijven toch het spil van dit falende systeem. Nog meer interventies om de crisis nog even verder vooruit te schuiven. Het Europese noodfonds zal waarschijnlijk worden verhoogd naar 3 biljoen euro (oftwel 3.000 miljard euro, in cijfers: €3.000.000.000.000). De banken zijn inmiddels zo verzwakt dat ze niet meer zonder hulp van Europa en de bijbehorende noodfondsen kunnen. Een deel hiervan komt indirect natuurlijk voor rekening van de Europese belastingbetaler.

Lees ook: Euro bank run shifts to insurance companies as Lloyd’s of London pulls cash from European banks EN Politici spelen met vuur, een run op de banken is niet langer ondenkbaar.

Koen Dil

 

25 reacties

 1. Voor de liefhebbers, het laatste/recentste artikel van Jim Willie :
  http://www.kitco.com/ind/willie/sep232011.html

  De “situatie” wordt er niet florissanter op nee …

  We gaan gewoon de VS met haar Fed achterna ; hebben die straks ook wat gezelschap op de bodem van het Zwarte Gat …

  Het is toch [u]ONGELOFELIJK[/u] hoe Nederlanders nu geen éne HOL meer hebben te zeggen over hun EIGEN toekomst ??

  Een [u]vuile Euro-dictatuur[/u], DAAR zijn we in terecht gekomen !!!
  De EUSSR, en anders NIKS !
  Leg dat maar eens later uit aan uw kinderen en kleinkinderen die in lompen zullen zijn gekleed en KLOTE-baantjes zullen hebben voor een ROTLOONTJE, zonder enig vooruitzicht op verbetering !

  “Papa”, waarom heb jij destijds voor de EU gestemd ?”
  “Ja, ehh… “ze” hadden ons wijgemaakt …” etc

 2. ik snap echt werkelijk niet hoe we ons hier zo simpel naar de slachtbank laten leiden…

  Die timothy geithner, gevormd in zijn jeugd door good old henry kissinger (alarmbel gaat).. en zeer nauw betrokken bij alle bail outs in 2008 (AIG, BOA, Fanny&freddy etc etc) en mede verantwoordelijk voor het laten vallen van lehman, gaat nu lopen roepen dat een bankrun imminent is in europa?????

  GVD het moet niet gekker worden hier, tuurlijk zijn wij als europa er niet al te best aan toe.. maar de staatsschuld is hier tenminste ook de staatschuld… De “staats” schuld van californie is al netzo hoog als die van griekenland, en dat is niet eens opgeteld bij de staatsschuld van de VS… opgeteld zijn alle staatsschulden van europa (wij hebben opgeteld een hoger BNP dan de US) lager dan die van de US (excl de schulden van de staten, steden etc)…

  Nee dames en heren, ik wil absoluut niet zeggen dat wij het hier zo goed hebben maar die Tim Geithner moet je vreselijk wantrouwen!

  the US is doodsbenauwd dat wij hun status van wereldmunt gaan overnemen en de lakens gaan uitdelen op monetair beleid in de wereld.. dat betekend namelijk geen goedkope olie en graan meer voor de luie hamburgervreters, en tevens een flinke knauw aan hun olie verslindende militaire aparaat… Dat is wat er aan de hand is… de US zal er alles aan doen om de euro eerst te laten knallen, zodat de dollar het enige alternatief is en ze nog wat langer op de pof kunnen leven, of iig de beste uitgangspositie hebben bij de vorming van FIAT 2.0

 3. @2012 : Het klinkt misschien raar, maar de VS staan er ondanks alles toch veel sterker voor dan deEU, om de simpele reden dat de $ de wereldreservemunteenheid is en centrale banken van tweehonderd landen er gemiddeld tussen de 50 en 75% mee gevuld zijn (in UST-versie dan) , terwijl in Europa de schulden van de lidstaten onderling in een ontzettend incestueuze toestand verkeren, omdat al die lidstaten hoofdzakelijk bij andere EU-lidstaten in het krijt staan. Dus vrees ik dat het de VS inderdaad zal gaan lukken om over de EU-rug heen hun mega-val (de rest vd wereld met zich meetrekkend) een half jaar of zo uit te stellen.

 4. @knowtoomuch

  die incestueuze toestand waar jij het over hebt klopt, maar die is alleen ontstaan omdat wij een systeem hebben waarin alleen maar meer schulden worden gecreerd (zelf meer dan dat er geld kan worden gemaakt)..

  Kijk we staan nu imo op een tweesprong: ofwel we gaan vol voor europa, en we vormen een blok tegen amerika.. Dus schulden onderling wegstrepen, een schatkist voor europa en belangrijker nog een beleid naar buiten toe…

  Of we kappen ermee, kiezen ervoor om al onze tegoeden op te geven, schulden zoveel mogelijk te saneren en we gaan in welvaartniveau terug naar de jaren 60 en daarop blijven…

  Met optie 1 kun je imo de boel langer rekken, en een goede kans maken om te overleven tot de dollar valt en dan de beste uitgangspositie te hebben.. uiteindelijk zal dit echter ook niet werken omdat het huidige FIAT icm exponentiele groei per definitie niet duurzaam is en gigantisch ineen zal klappen…

  Met optie 2 ga je er op korte termijn al dik op achteruit maar demp je de klap over een langere tijd… daarnaast zorg je ervoor door grotendeels zelfvoorzienend te zijn, dat je minder afhankelijk bent en dus per definitie duurzamer… zo kunnen we onszelf en onze potentiele kinderen ook nog een toekomst geven die iig zo goed is als ons eigen heden…

  Als je het mij vraagt kies ik voor optie 2… De wereld is niet gemaakt voor zoveel welvaart als we nu beleven… daarnaast denk ik dat het niet slecht is voor een mens om in plaats van een smartphone met facebook, ook nog eens hamer in de hand te houden en wanneer je vrij bent je vrienden ook nog eens IRL te ontmoeten…

  Verder zullen mensen wel zeggen dat dit een communistische staat lijkt en waar een klein deel van de elite in weelde zal leven… Jep helemaal gelijk, maar is dat niet altijd zo geweest, welk systeem je ook hebt?? Er zal altijd een elite zijn die bijna alle waarde macht etc bezit… je kan je daar ontzettend boos over maken, maar ik geloof dat de mens (net als alle andere dieren) zo in elkaar steekt. je hebt altijd dominante figuren en volgers. Die volgers kan het ook allemaal niks schelen joh, kan hun wat schelen dat de rothschilds 80% van alles op deze aarde bezitten, zolang er elke vrijdag maar een nieuw nachtegaaltje word ontdekt door twee volendamse palingboeren kunnen ze er wel weer een weekje tegenaan….

  Klinkt misschien allemaal een beetje deprimerend maar in het algemeen gaar op dat: reality hits you hard

 5. trouwens het zal wel optie 3 worden:

  en dat is niks doen… de politiek heeft de ballen niet en de bevolking kan het niks schelen… op het moment dat het systeem naar de kelder gaat zijn we te laat…

  Op dat moment zal er wel een fiat 2.0 komen wat het ook niet gaat redden simpelweg omdat groei per capita steeds lastiger wordt met een groeiende wereldbevolking… goedkope energie (los van olie opraakt) wordt steeds lastiger door de gigantische hoeveelheden die moeten worden geboord… dit remt de boel, en zonder groei geen FIAT 2.0…

  uiteindelijk zullen we dus altijd op optie 2 komen, de vraag is alleen hoe

 6. Dat van Siemens komt nu aan het licht, maar wie weet hoeveel grote bedrijven nu hun geld aan opnemen zijn van de banken, vraag blijft wel of het veilig staat bij de ECB. Die heeft nog veel meer flut obligaties in bezit dan de banken zelf! Komt een moment dat iedereen gewoon weer al zn flappen onder het bed wil hebben liggen.

 7. Hoe [b]zouden[/b] het IMF, de banken en de regering de economie kunnen redden?
  Naar mijn idee is alles wat ze doen schadelijk voor de economie.
  Ze zouden zich er nooit mee moeten bemoeien.
  Maar ook daarvoor is het nu te laat.

 8. Ik denk helemaal niet dat het ESFS wordt opgehoogd naar 3biljoen euro. Daar is in landen als Duitsland (grootste betaler) Finland, Oostenrijk en Nederland politiek helemaal geen draagvlak voor. Daarbij heeft de Duitse hoge raad enkele weken geleden een belangrijke uitspraak gedaan. Ze hebben weliswaar de deelname aan het ESFS voor zover niet afgewezen, maar ze hebben wel heel duidelijk gesteld dat een verhoging van het ESFS fonds en het wijziging van de doelstelling (bijv ook banken gaan redden ipv alleen landen) niet toegestaan is zonder uitdrukkelijk raadplegen en toestemming van het parlement. De steun voor de reddingsoperaties staat enorm onder druk. En nu Merkel keer op keer verlies moet accepteren met de verkiezingen in diverse deelstaten wordt het draagvlak voor buitenlandse steun steeds kleiner.

  Maar ze zullen de komende week vast iets ander presenteren in de hoop de markten tot rust te brengen, maar ik betwijfel of dat voldoende lukt.

 9. De oplossing voor de gewone man is kinderlijk eenvoudig. Gewoon je spaarcenten deels omzetten in edelmetaal en deels in cash (en dat thuis bewaren). Voor de rest een beetje digits (digitaal geld) op je betaalrekening staan om je rekeningen en levensonderhoud te betalen en eventueel je vakanties van te financieren. Erg bevordelijk voor je nachtrust moet ik zeggen en je hoeft tenminste [b]niet[/b] in de rij aan te sluiten als de mores ontwaakt en massaal zijn geld wil hebben. Laat de banksters toch verrekken.

 10. Doch heeft de mores nauwelijks kennis van monetaire geschiedenis, getuige het feit dat het nog steeds een schare minderheid van de Europese bevolking overgaat tot fysieke aankoop van edelmetaal. De meerderheid laat nog steeds zijn bites en digits op de betaalrekening staan en vertrouwd nog steeds op de blauwe ogen van banksters en politici. Het feit dat edelmetaal een concrete intrinsieke waarde heeft en al duizenden jaren als universeel betaalmiddel gold (en nog steeds geldt) en funny money slechts een ‘vertrouwenswaarde’ heeft doet er niets aan af. Wat zal de mores opkijken als al hun bites en digits verdampen als sneeuw voor de zon. Wat heb je dan nog? Edelmetaals is één van de weinig mogelijkheden voor de gewone man om over een ‘asset’ te beschikken. Funny money is geen asset maar een schuldpapiertje met 0 waarde.

 11. Maar na de bankrun; Hoe zal de economie -wat daar van over is- verder functioneren?

  1) Als m’n baas me wil uitbetalen, zal hij mij en m’n collega’s cash moeten uitbetalen. Maar ja, zoveel geld heeft ie zelf natuurlijk ook niet achter de hand.

  2) De huur zal ik dan voortaan cash moeten betalen. Maar wat als dat cash-geld thuis op raakt? Misschien dan maar met een geit + 2 kippen (ruilhandel) betalen?

 12. Geloof niets van wat Geithner zegt. Werkte voor Goldmans sachs en werkt er nog steeds voor. GS betaald over 2010 slechts 100 miljoen aan belasting . Minsister v Financien keurde de uitzonderingen op heffingen goed. Banken worden altijd gered. De EU en euro is van en voor Banken als 1ste. Geithner probeert europa onder druk te zetten om meer geld naar Banken ESfS te pompen .,
  Het is een gelijke methodiek als welke de fed toepast.

  Xander nieuws is nu de enige site in Nederland welke nog kan melden Wie deze crises veroorzaken. Klasse. Nu nog een site met het hoe en waarom . De grondbeginselen van de Übers.

  Een bankrun in Nederland is ondenkbaar. Iedereen hier in de straat zit voor de NOS en RTL.Indien er een bankrun komt halen alleen degene met hogere opleiding geld van de bank. Zij begrijpen iets meer van Wie en hoe deze crises worden geschapen. Dat dit het begin is.
  Dat mensen nu nog al hun geld opde Bank hebben staan zegt genoeg. Er zal geween zijn en geknars der tanden om t maar eens wat onheilspellend uit te drukken.

 13. De hele situatie kan m.i. nog best wel eens 6 maanden doormodderen dmv ‘bijdrukken’ voordat de K-Klap komt.

  Van mij mag dat ; als ik Mad Max-taferelen wens te zien download ik de gelijknamige film wel ; liever niet voor mijn deur en in de straten en winkelcentra …

 14. Die Geither probeerd gewoon een bankrun op te wekken in de EU zodat de aandacht daar na uit gaat,
  Een vies spelletje wordt er gespeeld.
  Kijken of hij het voor elkaar krijgt bij ons.

 15. @jozef : Dat is m’n droom, waarde vrind, geloof mij nou maar..!
  Maar ja, ‘dromen’ , hè … meestal een kwestie van wakker worden … in de realiteit ja …

  @VanZaken : Petje af, goud & zilver (tijdelijk) door het (indrukwekkend diepe) putje ; je had gelijk. Kwestie van een maandje wachten, dazzal … Volgens ene Pinto op KWN wordt er (nog al flink) (fysiek) goud door landen verkocht/op de markt gepleurd om gaten te dichten, wat dalende prijzen tot gevolg heeft. Maar Au-Ag op 55 ? Nee, ik verwachtte niet dat ik dat nog in levende lijve zou gaan meemaken … ècht niet !

  O ja, gisteren avond heeft Prof Tissinski een nieuw artikel geplaatst ; wederom de spijker op z’n kop (hij wordt steeds direkter/beter vind ik) ; we’re headed for a systemic failure … als we er al niet midden in zitten …

  Maar de Euro-politici worden zo wel allemaal ‘mooi’ simultaan in de schulden-matrix geperst …

  Ziehier De Macht van het (privé!) (centrale)bankensysteem …
  Volkvertegenwoordigers ? Pfff …
  We hebben gewoon jarenlang gestemd op ping-pong-balletjes .. en niks anders … pinokkiootjes ja …

 16. Hmm… ik krijg steeds meer zin om een drone-tje te gaan kapen … ècht …

  want we worden nu feitelijk door ‘Brussel’ als slaven op een slavenmarkt aan de hoogste (fiat-)bieder te koop aangeboden … nageslacht incluis …

  En dat zijn we niet gewend hè ?

  Maar vergeet één ding niet waarde lezers :
  “Het verraad komt van binnenuit” …

  We hebben er zèlfs op gestemd !!!

 17. Tissen zegt: “Nieuw geld wordt institutioneel geld. Het wordt gepompt in het onderlinge handelscircuit tussen (systeem) banken en dat bereikt burgers niet, “

  Lijkt me onmogelijk: geld bijmaken, “bankproblemen oplossen” en dat zonder een centje (letterlijk) pijn voor de burgers.

 18. Frankrijk wilde miljarden in bankensector pompen
  De Franse regering heeft haar banken begin september een kapitaalinjectie aangeboden. Frankrijk zou de liquiditeit van de banken met 10 tot 15 miljard euro hebben willen versterken.
  Dat meldt de Franse krant Le Journal de Dimache.
  Griekenland
  Franse banken zijn relatief sterk blootgesteld aan Griekse staatsobligaties. Ook hebben de banken veel geld uitstaan in Spanje en Italië. Volgens de regering kunnen de banken een eventueel Grieks faillissement wel doorstaan.

  Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde half september de kredietwaardigheid van Franse banken Société Générale en Crédit Agricole. Franse banken verloren ook fors op de beurs.

  Reddingsplan
  Het hoofd van de Franse centrale bank, Christian Noyer, ontkende tegenover Le Journal de Dimanche ook dat er een geheim reddingsplan voor de eurozone bestaat.

  Volgens geruchten hebben Frankrijk een Duitsland een plan klaarliggen waarmee de eurozone voor ongeveer 1,95 biljoen euro (1.950 miljard) gered zou kunnen worden als Griekenland failliet gaat of een deel van de schulden moet worden kwijtgescholden.

  En goed nieuws voorde duitse burgers. Deze maatregel wordt uitgevoerd buiten het Duitse Constitutionele Hof om . Dat ondanks dat verbood om steun te verhogen. De Überreich.
  Die betaalt gigantische bedragen volgend jaar aan die Eu.

  Logisch… Zo gaat t ook met t spaargeld garantie van 100K in Nederland ook. Later door en in Brussel afgewezen voldoet niet aan de europese normen voor..
  Tel uit je winst.

 19. Bankruns waren na de fatale beurskrach van 1929 ook één van de oorzaken dat de crisis zich ontaarde in de Grote Depressie. Zullen bankruns nu zo’n erge crisis veroorzaken dat al onze nutsvoorzieningen en onze voedseldistributie in gevaar komen?

  Is het nu het beste om als Europeanen het huidige systeem d.m.v. bankruns omver te trekken, voordat de elite ons kapot maakt?

 20. Een interessante en helder uiteen gezette presentatie van Mike Maloney over de toekomst van goud en zilver enerzijds en het monetaire systeem anderzijds. Een welbesteed 1,5 uur van mijn tijd. Oordeel zelf zou ik zeggen.

  [url]http://goldsilver.com/the-debt-collapse-and-why-gold-silver-are-rising/?utm_source=Invertise&utm_medium=Banner%2BAd&utm_campaign=Debt%2BDeflation[/url]

 21. @VanZaken : Welnee, laat vna den Akker nou maar gewoon brallen, wacht nou maar gewoon een paar weekjes af. Bijgevoegd een link waarin staat dat JPM zich zo goedkoop mogelijk van zijn goud & zilvershorts aan het ontdoen is, om vervolgens “long” te gaan op beide. Laten we deze actie maar een noodzakelijke “change of heart” noemen ; de positie van JPM werd namelijk steeds onhoudbaarder. Dit wil wèl zeggen dat goud & zilver zullen gaan knallen vanaf nu (of binnen enkele weken dan) !

  http://silverdoctors.blogspot.com/2011/09/is-jp-morgan-attempting-to-extricate.html

  De “comments” na het artikeltje zijn ZEKER ook de moeite, vooral die van “Anonymous”. Even meenemen dus.

  En van den akker zit binnenkort naar een paardenkont te staren :-p

 22. Van den Akker is wel razendsnel met z’n conclusies na slechts 3 (extreem, ok) slechte dagen in goud & zilver.

  Ik zal ‘m eens een lineaaltje als cadeautje opsturen ; hij schijnt namelijk ZO graag lijntjes te trekken en allerlei puntjes te verbinden in zijn grafieken …

  Nog iets, onlangs toen zilver op ruim 40 $ stond, betaalden de Chinezen NOG een premium van 2,20 $ er boven op .
  Wat zegt dat de geschoolde NL-er ?
  Precies : de ‘basics’ zijn onveranderd goed voor PM’s !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: